Zákeřná rakovina je jednou z největších současných metel lidstva. Nevyhýbá se nikomu. Přinášíme seznam nejznámějších celebrit, které se v současné době s touto chorobou potýkají, či se s ní v minulosti utkaly.

Fotogalerie
16 fotografií

S rakovinou v ringu

Bořivoj Navrátil (77): S nemocí jsem už smířen

Bořivoji Navrátilovi drží palce nejen Ulice
Autor: Ladislav Křivan, Dana Kolařová, Profimedia.cz

S rakovinou tlustého střeva bojuje herec Bořivoj Navrátil, divákům známý například ze seriálu Ulice. Za sebou má už šestnáctý cyklus chemoterapií, přesto vzal roli ve filmové komedii Školní výlet. „Napsali to tak, abych to mohl při svém zdravotním stavu zvládnout,“ řekl Blesku herec. „Nemohu ale vědět, co bude zítra.“ Rakovina se ale podle něj porazit nedá. „Kdo tvrdí že ano, rouhá se. Když Martina Navrátilová prohlašuje, jak ji porazila, je to pýcha.“

 

 

Lenka Termerová (63): To nejhorší má za sebou

Lenka Termerová i její dcera Martha Issová se zapojily do hnutí za zdravá prsa
Autor: Ladislav Křivan, Dana Kolařová, Profimedia.cz

Herečka z Křehkých vztahů a Rodinných pout se potýká s rakovinou prsu. Loni jí nádor lékaři odstranili, pak přišla na řadu chemoterapie a začala i pravidelná radioterapie. V důsledku léčebných procedur jí dočasně znehybněla levá ruka. „Součástí operace bylo i odebrání uzlin z podpažní jamky u nádoru, takže si musím šetřit levou ruku. A já jsem přitom levák.“ V současnosti má Lenka Termerová to nejhorší už za sebou. Nehybnost končetiny se podle lékařů může objevit po námaze a následně zmizet, může však jít i o trvalý stav.

 

Arnošt Lustig (83): Velký bojovník

Arnošt Lustig vyhrál nad koncentrákem, vyhraje i nad rakovinou?
Autor: Ladislav Křivan, Dana Kolařová, Profimedia.cz

„Na nemoc nemyslím. V hlavě pořád nosím několik příběhů, které chci napsat,“ řekl Blesku známý spisovatel, autor Démantů noci či Modlitby pro Kateřinu Horowitzovou. S rakovinou lymfatických žláz však bojuje už víc než čtvrtým rokem a opakovaně byl kvůli ní upoután na nemocniční lůžko. Naposledy letos v srpnu.

 

 

Michael Douglas (66): Hlavní je se nevzdat

Catherine Zeta-Jones je svému těžce nemocnému muži oporou
Autor: Ladislav Křivan, Dana Kolařová, Profimedia.cz

Že má rakovinu hrdla se hollywoodský herec dozvěděl letos v srpnu. Čtvrté stadium nádoru jícnu však snáší statečně. Kromě toho, že denně vodí do školy svoji dceru Carys (7), rozhodl se napravit i svůj vztah se synem Cameronem (31). I přes těžkosti, které mu nemoc přináší, syna pravidelně navštěvuje ve vězení v pensylvánském Lewisburgu, kde si od dubna odpykává pětiletý trest za prodej drog.

V nedávné show Davida Lettermana hovořil velmi otevřeně a potvrdil, že jeho zdravotní stav je způsoben pitím, kouřením, stresem a částečně i virovou infekcí přenášenou orálním sexem. „Nejhorší to bylo po Základním instinktu (1992), měl jsem už druhého Oskara i za film Wall-Street (1987), a slávu jsem neunesl.

Denně jsem chodil tam, kde vodka a tequila tekly proudem, navíc ze mne jeden britský pisálek udělal závisláka na sexu a tato pověst se se mnou táhla léta.“ Ačkoli mu podle amerických médií zbývá jen čtvrt roku života, Douglas se nevzdává. „Důležité je, aby měl člověk pro co žít.“

Nad nemocí vyhrávají!

Rakovinu zatím stoprocentně vyléčit neumíme. Obvykle platí pravidlo, že za vyléčeného se považuje ten, komu se do pěti let po léčbě nemoc nevrátí. Které celebrity se s touto zákeřnou chorobou úspěšně popraly a první boj vyhrály?

Martina Navrátilová (54): F*ck You, rakovino!

Martina vyhrála životní zápas s rakovinou
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

„Nejhorší byl den, kdy jsem se o nemoci dozvěděla. Pár sekund jsem tomu nevěřila, ale za chvíli jsem začala brečet. Nakonec jsem se lékařky zeptala: Co budeme dělat?“ O rakovině před veřejností dlouho mlčela. Trénovala, hrála na French Open i ve Wimbledonu. „Mlčela jsem, ale stále jsem chtěla všem říct, ať chodí na pravidelné prohlídky.“ Později své léčbě natočila s CNN dokument a deníček z uzdravovacího období poskytla britskému deníku Daily Mirror. „Poslední den léčby jsem si řekla, že udělám malý mejdan na oslavu. Pak už budu chodit na kontrolní prohlídky, nejdřív jednou za půl roku, potom jednou ročně.“

 

Naďa Urbánková (71): Pokračuje v esperantu

Naďa Urbánková se s amputací prsou smířila
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Zpěvačka, jejímž poznávacím znamením vždy byly sexy velké brýle, se poprala s rakovinou prsu, ovšem o obě ňadra přišla. Od loňského července prodělala osm chemoterapií a bezmála třicet ozařování. Nyní věří, že rakovinu už nadobro porazila a diváci mohou očekávat její návrat na jeviště. Usmyslela si, že nazpívá svůj hit »Vilém peče housky« v esperantu, a tak se po večerech tento mezinárodní jazyk učí. A to, že přišla o oba prsy už neřeší. „Z toho bych byla opravdu moc smutná, kdyby se mi to stalo ve třiceti. Teď mi ta podprsenka s náhražkami vlastně ani nevadí,“ řekla Blesku.

 

 

Marta Vančurová (61): Chtěla hlavně hrát

Nejpopulárnější rolí Marty Vančurové byla v Jáchyme, hoď ho do stroje!
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Herečka vinohradského divadla, známá z filmů jako Smrt krásných srnců (1986) nebo Jáchyme, hoď ho do stroje (1974) o rakovině prsu, kterou prodělala před necelými deseti lety, mluvit nechce. Přitom nedlouho po své operaci to byla z celebrit právě ona, kdo se v té době nebál o nemoci otevřeně hovořit. Spolupracovala se sdružením Mamma help, které pomáhá podobně postiženým ženám. Za čas ale začal být pobyt mezi pacientkami pro herečku tíživý. „Práce pro sdružení mě vracela zpátky, a já nechtěla. Chtěla jsem hrát.“ Ačkoliv se kvůli poškození lymfatického systému, kvůli kterému jí otéká ruka, musí šetřit, na prknech Divadla na Vinohradech ji můžeme ještě stále pravidelně vídat.

 

Karel Smyczek (60): Znovu za kamerou

Karel Smyczek natočil mimo jiné nesmrtelné Sněženky a machry
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Režisér seriálů Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek (1993), Bylo nás pět (1994) nebo filmu Sněženky a machři (1982) prodělal rakovinu krku loni v létě. Nemoc ho na čas vyřadila i z práce na roztočeném seriálu V síti ztraceného času. Na začátku roku se však režisér mohl znovu postavit za kameru. Nemocí byl podle svých slov překvapený. „Myslel jsem si, že to chytnou spíš plíce, když jsem tolik kouřil. Ale jazyk a krk? To by mě nenapadlo.“ Stejně jako ostatní, kdo se s nemocí poprali, se musí i Karel Smyczek šetřit. „Přeci jen se víc šetřím, ale spíš podvědomě. A nechodím na večírky,“ dodává.

Kylie Minogue (42): Vlastní příklad povzbuzuje další

Kylie Minogue vede kampaň v boji proti rakovině
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Australské herečce a zpěvačce byla rakovina prsu diagnostikována v roce 2005, v průběhu jejího turné. Turné přerušila a podrobila se několikanásobné chemoterapii. Vypadaly jí vlasy, bylo jí zle, ale nic nevzdala. Svou nemoc začala medializovat a burcovat tak všeobecné povědomí o této nemoci. „Mnoha ženám není rakovina diagnostikována včas, protože nechodí na pravidelná vyšetření,“ sdělila celebrita, která byla vedle zesnulé Lindy McCartney označena za nejinspirativnější osobnost, která se s rakovinou prsu osobně utkala. U slavných lidí totiž jejich vyrovnání se s nemocí a boj proti ní povzbuzuje mnoho dalších. Proto je jejich otevřená zpověď médiím tak důležitá pro ostatní. Mezi další světově proslulé ženy, které na zákeřnou chorobu upozorňují patří například zpěvačka Sheryl Crow (48) či herečka Cynthia Nixon (44) ze Sexu ve městě.

Lucie Bílá (45): Nemoc zjistila včas

Lucii Bílé pomohli lékaři
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

V roce 1999 podstoupila zpěvačka operaci, která nádorovému onemocnění děložního čípku zabránila. Lékařský zákrok trval půl hodiny a Lucie zůstala ležet v nemocnici čtyři dny. Po svém návratu z nemocnice apelovala na všechny ženy, aby nezanedbávaly prevenci. „Měla jsem štěstí a moje nemoc byla včas podchycena,“ sdělila tenkrát zlatá slavice a od té doby se o své nemoci už moc bavit nechtěla.

 

 

Ivana Jirešová (33): Zákrok v pubertě284640:gallery:true:true

Zkušenost s operativním zákrokem si prodělala už v mládí. „Zákrok jsem podstoupila v období silné puberty, takže to šlo tak trochu mimo mě. Od té doby ale chodím na pravidelné prohlídky, poctivě, do dneška.“ Barmanka Lucie ze seriálu Ordinace v růžové zahradě se později sama stala vyslankyní Ligy proti rakovině.

 

 

Vlaďka Erbová (29):Očkování po terapii

Modelka Vlaďka Erbová hodně spolupracuje s charitativními organizacemi
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Nález na děložním čípku vystrašil i drobnou tmavovlásku. Než otěhotněla, prodělala rakovinu děložního hrdla a celé těhotenství s dcerou Viktorií pak měla rizikové. Po vyléčení se nechala proti tomuto typu onemocnění očkovat a sama se aktivně zapojila do spolupráce s nadací Rakovina věc veřejná. Objevuje se na charitativních módních přehlídkách a rovněž nafotila kalendář s akty. Výtěžek z jeho prodeje byl celý věnován nadaci.

 

Prohráli, ale jejich práce zůstala…

Zápas se zákeřnou nemocí je nelehký a vyhrát se leckdy jednoduše nepodaří. Čísla bohužel hovoří jasně - rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí. Které celebrity svůj boj prohrály?

Helena Růžičková (†67): O svém boji psala

Helena Růžičková napsala o své nemoci několik knih
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Známé komediální herečce byla rakovina diagnostikována v srpnu 2002. Statečně s ní bojovala, ale o dva roky později v plzeňské nemocnici těžké nemoci podlehla. I když během chemoterapie ztratila jindy korpulentní herečka 120 kilo, přesto si smrt nepřipouštěla. Patřila mezi lidi, kteří zastávali názor, že o rakovině se má mluvit. Její kniha  Deník mezi životem a smrtí – můj boj s rakovinou se stala bestsellerem.

 

 

Boris Rösner (†55): Nehrát je jako umřít

Boris Rösner se rozhodl těžkou nemoc ignorovat
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Lékař mu prý řekl, že jeho rakovina je tak 50 na 50. „Polovinu by měly zvládnout léky a s tou druhou polovinou se už musím poprat sám.“ Člena činohry Národního divadla právě čekal další vynikající ročník na divadle a mělo se mu narodit první vnouče. „Když jsem se vracel od lékaře domů, odemykal jsem dveře s rozhodnutím, že žádnou rakovinu nemám.“ Diagnostikované rakovině plic Rösner podlehl v květnu 2006. Krátce předtím vydal svou knihu vzpomínek Souboje. „Náš rod má sobě nějaké prokletí, smrt přijde, když ji vůbec nečekáš,“ stojí hned na její první stránce.

 

Věra Galatíková (†69): Bojovnice s osudem

Věra Galatíková byla skvělá i v dabingu
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Po určení diagnózy jí lékaři dávali pár měsíců života, ale jedna z nejzářivějších hvězd Národního divadla se nevzdala. „Vždycky jsem byla zdravá moravská holka, kterou když potkaly nějaké zdravotní potíže, tak se z nich brzy vylízala. Mám v sobě od boha neuvěřitelnou dávku energie,“ řekla v jednom z rohovorů. Bojovala plných pět let, dokonce se po pětatřiceti letech odnaučila kouřit a angažovala se v protikuřácké kampani. „Věděla jsem, že mám k této nemoci dispozice. Teď si můžu akorát nadávat, že jsem celý život kouřila.“ Zemřela v prosinci 2007.

 

Petr Haničinec (†77): Láska bez hranic

Petr Haničinec byl skvělý režisér
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Divadelnímu a seriálovému herci (Cirkus Humberto, Dobrá voda) se stala osudnou rakovina tlustého střeva. V domě v Bratronicích na Kladensku  se o něj celých 420 dní nemoci starala jeho čtvrtá manželka Radmila. Právě díky její velké lásce a péči mohl Petr Haničinec nemoci, která ho zaskočila v roce 2001, tak dlouho vzdorovat. Každý den si o stavu svého pacienta psala deník. „V pět ráno zklidněné dýchání, zdá se bez teplot. V šest hodin exitus. Umyla, oholila, smoking. Jdeme zařídit pohřeb mého milovaného. Je konec, Petříčka mně odvezli! Už ho nikdy neuvidím,“ udává poslední záznam ze 7. listopadu 2007, kdy herec zemřel.

 

Josef Vinklář (†76): Trpký konec

Josef Vinklář nechtěl o nemoci mluvit
Autor: Křivan, Kolářová, Profimedia

Před čtyřmi lety rakovinou plic onemocněl herec, známý též jako doktor Cvach ze seriálu Nemocnice na kraji města. Rozhovory kvůli nemoci neposkytoval, chtěl počkat, až se uzdraví, aby mohl mluvit hlavně o práci a ne o nemoci. Role doktora se však ve třetí sérii Nemocnice na kraji města už nedočkal. V září 2007 v pražské nemocnici Na homolce těžké nemoci podlehl.

 

Michal Dočolomanský (†66): Hezkej chlap220772:gallery:true:true

Zhoubná rakovina plic byla diagnostikována v roce 2007 i slovenskému herci. Oblíbených cigaret se ale nikdy nevzdal. Měl prý pocit, že víc už si uškodit nemůže. Stejně tak až do poslední chvíle vystupoval na prknech Slovenského národního divadla.  Diváci  si přitažlivého herce pamatují především jako detektiva Nicka Cartera z filmu Adéla ještě nevečeřela (1977).

 

Karel Černoch (†64): Bolesti se nebál213780:gallery:true:true

Diagnózu rakovinu tlustého střeva si  Karel Černoch od lékařů vyslechl v roce 2006. Ještě na Vánoce 2007 poskytl rozhovor novinářům. „Bolesti jsem se nebál, ale později jsem byl docela zaskočen její silou,“ řekl tehdy. Jen o několik dní později, 27. prosince v noci zemřel.

 

 

Fotogalerie
16 fotografií