Jak probíhají jejich taneční lekce a jak se oni sami k tancování dostali? Kolik stojí trénink pod jejich taktovkou?

Jaroslav Kuneš

Tanečníci mají široký sňatkový trh
Jaroslav Kuneš (37) tančil v první řadě StarDance s Mahulenou Bočanovou (42) a byli jasnými adepty na vítěze. Jaroslav si ale při jednom z posledních tréninků před finálovým večerem poranil nohu a finále se proto nemohli zúčastnit. On sám tančit začal v šestnácti – pro latinsko-americké tance se nadchl v tanečních.

Jaroslav Kuneš a Mahulena Bočanová
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský

Jeho taneční partnerkou a manželkou je Jana Kunešová (34), také profesionální tanečnice. Mají syna Kryštofa (3) a spolu tanec učí. Jaroslav je však jeden z koučů, kteří takřka neučí začátečníky. „Neříkám, že začátečníky neučím vůbec, ale je jich opravdu jen málo,“ podotýká. Brněnští mají výhodu, v jedné z tamějších tanečních škol vede letos na podzim otevřený kurz, kam mohou tanečníci přijít zdokonalovat se na jeho hodině za 160 korun.

Mahulena Bočanová: Nemají na mě podprsenku! >>

Tanec je podle něj komunikace mezi ženou a mužem. „Tátové mají tendence své syny posílat na hokej a fotbal a držet je od tance dál. Ale například kluci, kteří odmala tančí, mají v určitém vývojovém období mnohem širší sňatkový trh,“ směje se. „Tihle kluci s holkama od dětství mluví, vyrůstají s nimi a jednoduše se nestydí,“ vysvětluje. Tančit se podle Jaroslava nemusí začít bát ani lidé středního nebo vyššího věku. „Střední a vyšší věkové kategorie preferují spíš standardní tance, které nenesou tak velké riziko vypadat nebo se cítit směšně,“ říká.


Tanečníci
Soňa (20) a Pavel (20) spolu tančí už několik let. Pavel tančí už od 7 let, jeho maminka vždycky chtěla být tanečnicí a tak k tanci přivedla alespoň Pavla. Soňa začala tančit až v 17 po tanečních, přesto se ale už vypracovala a s Pavlem jezdí i na soutěže. Co je jejich největší sen? Samozřejmě se stát mistry světa!

Jaroslav Kuneš
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský

 


Jan Onder

Tančit se naučí každý, kdo opravdu chce
Jan Onder (24) začal tančit v 7 letech, protože se mu to »prostě vždycky líbilo«. Sám pochází z Lokte nad Ohří, odkud již 17 let dojíždí do tanečního klubu v Sokolově. Jak říká, kluby v malých městech mají své výhody a naopak. „Tanečních párů je zde méně, a tak existuje menší srovnání s konkurenčními páry. Na druhou stranu je u nás větší klid na trénink a na práci,“ vysvětluje. Kromě toho, že tančí, už od osmnácti let také učí. A jedním z jeho žáků je v současnosti i jeho původní učitel Miroslav Bahník.

Jan Onder a Dana Batulková
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský

„Tančení mě pořád ještě baví víc než učení,“ přiznává Jan. Sokolovští u něj ani nemají drahé lekce, od města mají takřka zdarma taneční prostory, takže školné je 350 korun měsíčně. Kromě toho ale vyučuje v Praze nebo v dalších městech, kde se podle vzdálenosti navyšuje i cena za odučenou hodinu. „Já teď hlavně ještě studuju Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, obor tělesná a občanská výchova. To je moje priorita, i když je to občas náročné, skloubit školu i tanec,“ přiznává. S partnerkou Lucií Hunčárovou zatím největšího úspěchu dosáhli na velké mezinárodní soutěži Brno Open 2009, kde obsadili třetí příčku. Nyní už pomýšlejí na postup do finále na mistrovství ČR.

Dana Batulková: Odtajnila svého o 12 let mladšího milence! >>

„Mistrovství je u nás vrcholná soutěž. Příprava na něj vyžaduje spoustu tréninků navíc. Příprava na mistrovství včetně šatů a bot vyjde i na sto tisíc,“ říká Jan. Když ale začínáte tančit, finanční nároky nejsou nijak vysoké. „V podstatě stačí boty, které se dají koupit za tisícovku, tepláky a tričko. Kurzovné se hodně liší podle města,“ vysvětluje. A čím jste vy nebo dítko lepší, tím víc peněz to stojí. „Šaty na závody na latinsko-americké tance vyjdou určitě na 20 tisíc, pánská košile na latinu 10 tisíc, frak na standard kolem 16. Není to úplně sranda,“ přiznává. Ideální je dnes i podle Jana začít v sedmi až osmi letech. „Když někdo začne v osmnácti, není už jednoduché dostat se na mistrovství. Ale dá se to,“ vysvětluje. „Já osobně si myslím, že tanec není nijak zvlášť o talentu. Viděl jsem už takové, do kterých byste nikdy neřekli, že zvládnou nějaké kroky a časem se dostali na slušnou úroveň,“ říká.


Tanečníci
Hana Peterková (28) s Miroslavem Bahníkem (58) dnes už tančí jen pro zábavu, Miroslav ale stále vede taneční školu, s profesionální dráhou skončil ve 27 letech. Hana začala tančit v 15 letech a k tanci ji přivedl její bratr, Miroslav začal v šestnácti. Do té doby se věnoval atletice, která mu nestačila a v tanci měl možnost vybít víc energie.

Jan vysvětluje Haněm jak správně držet ramena
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský


Petr Čadek

Začal kvůli holkám
Petr Čadek (30) s tancem začal ve třinácti letech. „No kvůli holkám, samozřejmě,“ směje se. Do té doby lyžoval a hrál hokej. Pak ale jednoho dne objevil na nástěnce inzerát, že dvě slečny hledají partnery na tančení. S kamarádem ani chvilku neváhali a přihlásili se. Když do klubu přišel poprvé, neuměl vůbec nic. Po sedmi letech se dostal do třídy M (mezinárodní), tedy mezi nejlepší tanečníky. „Měl jsem tam roční pauzu a taky jsem vystřídal několik tanečních partnerek. I proto to trvalo docela dlouho,“ vysvětluje.

Petr Čadek a Tatiana Vilhelmová
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský

Jak Petr sám říká, partnerky si vždycky vybíraly jeho a vždycky byly zkušenější než on. Jedna z nich, Michaela Krupičková (31), se stala i jeho životní partnerkou, jsou spolu už třináct let. „Spousta věcí se ale změnila. V době, kdy jsem začínal já, bylo obvyklé začínat až po tanečních, já jsem v té době byl dost mladý. Dnes je ideální začít už v tak sedmi osmi letech,“ srovnává. Kromě toho, že je mistrem republiky v latinskoamerických tancích, považuje Petr za svůj největší úspěch, 17. místo na mistrovství světa.

Vilhelmová se líbí: Sama sobě >>

„Lidé, kteří rádi poslouchají hudbu, si na své přijdou i na trénincích. Je to krásné skloubení umění a sportu,“ vysvětluje, proč by doporučil tanec. Navíc – na rozdíl od jiných sportů jako balet nebo gymnastika nijak extrémně nezatěžuje klouby. „V podstatě asi není nemoc, kvůli které by se nedalo tančit. Jsou kategorie i pro vozíčkáře. Tančit může opravdu každý a to v jakémkoliv věku,“ láká Petr na taneční hodiny. I když se dnes už věnuje převážně jen choreografii a vystupování v Divadle v Celetné, má několik tanečních hodin týdně. „Když mi někdo zavolá, že chce, abych ho učil, vždycky si to důkladně rozmyslím. Potřebuju vědět, že to myslí opravdu vážně,“ vysvětluje.

Univerzální důvod, proč si ten daný pár vybere nebo ne, prý není. „Volal mi jednou pán, že by chtěl, abych jemu a jeho ženě dával soukromé hodiny. Prý je to dárek pro manželku k narozeninám. To se mi líbilo a opravdu je teď učím,“ směje se. Kolik u něj taková lekce stojí? „Tak to vám opravdu neřeknu. Je to hodně individuální. Snad jen, že úplně málo to není,“ uzavírá tajuplně.


Tanečníci
Kamila Burešová (12) tančí už pět let, pochází z tanečnické rodiny, takže o jejím osudu už bylo rozhodnuto. Jarmil Kabeláč (12) začal tančit v 9 letech. Nadchla ho první řada StarDance a tak ho maminka rovnou přihlásila do taneční školy. „Je skvělé, že letos máme na soustředění Petra Čadka. On je jeden z těch, kvůli kterým jsem začal,“ smál se.
406764:gallery:true:true


Michal Necpál:

Talent není tolik důležitý
Michal Necpál (22) tančí od svých šesti let. K tanci ho přivedli jeho rodiče, kteří se věnovali folkloru a jemu tak nezbývalo nic jiného, než do taneční školy chodit také. „Pro mě je na tanci nejtěžší skloubit všechno to okolo. Finance, volný čas, fyzičku,“ vypočítává. Od sedmnácti let tančí v kategorii M (mezinárodní), dřív to prý ani nešlo – byl na to příliš mladý. „Největší úspěchy? Když jsem mohl reprezentovat republiku na mistrovství světa. A pak samozřejmě bronz na mistrovství republiky v deseti tancích a standardních,“ vysvětluje.

Jana Doleželová se konečně může svléknout! >>

Sám učí v pražském tanečním klubu HELLER už 5 let. Jak říká, nejraději sbírá informace a ty předává někam dál. Proto mu role trenéra a žáka zároveň naprosto vyhovuje. Individuální taneční hodina, tedy dvakrát 45 minut, u něj stojí šest set korun pro celý pár. Na trénincích tráví takřka všechen svůj čas. „Co se týče mého názoru na soukromý vztah mezi tanečním partnerem a partnerkou, je lepší ho udržovat na profesionální úrovni a toho jsem se doposud držel. Je těžké skloubit profesionální a soukromý vztah, aniž by jeden nezasahoval do druhého,“ vysvětluje. Pokud pár spolu tančí delší dobu a dospějou do vyššího věku, společně ukončí aktivní kariéru a potom spolu vedou třeba taneční klub, tak jim ve vztahu podle Michala už nic nebrání. „Nicméně pro mladé to asi úplně není,“ dodává Michal.

Ani podle něj není nejdůležitější talent. „Tanec je z devětadevadesáti procent o dřině, to jedno procento je možná ten talent,“ říká. „Když neslyšíte rytmus, je to těžké, ale v páru jste vždycky dva a všechno jde, když se opravdu chce,“ uzavírá. Sám by tančení doporučil komukoliv. „Chlap, který umí tancovat, to má u ženských dobré. Já toho využívám celý život,“ směje se. „A holka, která umí tancovat, je vždycky sexy,“ dodává. „Na tanci je hodně důležitá image. Pokud chcete na soutěži zaujmout hned na první pohled, je důležité mít krásné šaty, líčení, účes. Na první hodinu ale každému stačí pohodlné tepláky a cvičky. Všichni ale začnou i na tréninky nosit šaty a aspoň oblekové kalhoty. Dodává to člověku jistější pocit, tanec je hodně o vizuálním zážitku,“ tvrdí Michal.


Tanečníci
Eva Chábová (28) a Zdeněk Piška (33) tančí jen pro zábavu, Eva je v sedmém měsíci těhotenství, takže teď trénují jen standardní, pomalejší tance. Zdeněk tančí od 15 let, Eva začala teprve před rokem. Prý je to ten nejlepší relax a navíc si protáhnou záda.

Michal Nespál kontroluje správné držení při waltzu
Autor: Blesk - Jiří Černohorský, Petr Merta, Tomáš Vrbenský


Fotogalerie
9 fotografií