Michale, jak vaše přítelkyně snáší fanynky?

"Dopisy od fanynek jí dávam číst, aby nežárlila. Jsem za ně ale rád. Na správným koncertu mají bejt v první řadě pištící holky. Rád se na ně podívam, ale tím to končí."

Bylo to tak vždycky?

"Začínali jsme jako studentská kapela Starý hadry, kde na prvním místě bylo sehnat pivo, panáky a holky a pak třeba jít hrát. Měli jsme o dvacet let míň a všechno bylo jinak." (směje se).

Ze Starých hadrů vznikl název Chinaski, což je hlavní postava většiny knih Charlese Bukowského. Kdo ho tenkrát četl?

"Všichni. Po revoluci jsme žili podobně, jak on píše, takže pivo-holky, holky-pivo. Padlo nám to do noty. Když jsme řešili, jestli budeme dál mejdanová parta, nebo budeme hrát pořádně, přišel Pavel Grohman s nápadem, že bychom se mohli jmenovat Chinaski." (směje se)

Pavel loni zemřel. Kdy nejvíc kapele chybí?

"Pavel byl strašně pracovitej a chrlil hromady textů. Teď se čeká na mě. Texty jsem psal sice vždycky, ale nikdy ne ve velkým. Čím jsem starší, tím větší mám autocenzuru."

Jak řešíte spory kvůli písničkám?

"Každý si o vlastní písničce myslíme, že je dobrá. Pokud se ostatním nelíbí, musí přesně definovat, co mu nesedí. Pak to zkoušíme jinak a buď se dohodneme, nebo ne."

Kdo má poslední slovo?

"Já. Ne proto, že jsem kapelník, ale protože to musím zpívat. Někdy se pohádáme, ale protože nevydržim být dlouho naštvanej, většinou mě ostatní rychle ukecaj."

Podzimní turné s kapelou jel David Koller, nyní je členem Ota Petřina. Kde jste hledali náhradu?

"Řešili jsme ve studiu, kdo by s náma mohl hrát. Kytarista František si uvědomil, že syn naší manažerky hraje na bicí. Takže proč si brát do kapely někoho z venku, když máme bubeníka vlastně doma?"

Bylo krušné začínat s novým členem?

"Bylo. S Pavlem jsem hrál 25 let, nikdy jsem za zády neměl jinýho bubeníka. A najednou tu byl někdo, kdo vyrostl na jiný muzice a jiným stylu. Zníme teď víc jako rocková kapela. Letos ale desku určitě nevydáme. Čeká se, jestli jsme bez Pavla schopní kvalitně pokračovat a my ukážeme, že jsme."

Na čem si kapela nejvíc zakládá?

"Na textech a na tom, že jsme normální. Hrajeme obyčejný písničky o obyčejných věcech."

Co se děje v zákulisí před koncertem?

"Rituály nedržíme. Když jsme unavený, dáme si 'chcesemihrátor' – panáka. Já se chodím rozezpívat do sprchy, Škoch si udělá 100 kliků. Pokud nám do šatny donesou víno, tak ho zaručeně vypijeme, takže už ho nenosí (směje se) Dáme si dohromady Severní vítr, abychom se sladili, a jdeme... Teď hrajeme pro děti a jejich rodiče divadlo, takže navíc žehlíme kostýmy, nafukujeme balonky a hledáme rekvizity."

Jak jste k divadlu a k dětem přišli?

"Autopohádky vymyslel kamarád Honza Jiráň a náš někdejší bubeník Pavel. V první půlce hrajem pohádky a v druhý části máme akustickej koncert. Baví to i dospělý. Lidi si můžou říct, co chtějí, abychom zahráli. Je to takové příjemně rodinné."


Fotogalerie
2 fotografie

Když loni bubeník Pavel Grohman (+38) smrtelně havaroval na motorce, vypadalo to na konec úspěšné kapely Chinaski. Po prvotním šoku se ale muzikanti rozhodli pokarčovat. Podzimní turné odbubnoval David Koller, na jarním hraní k Autopohádkám už s nimi cestuje Oto Petřina. Jak on vidí kluky z kapely?

Zpěvák Michal Malátný

O Michalovi se říká, že je introvert, ale není to pravda. Se mnou komunikuje dost.

Kytarista František Táborský

Michal o něm tvrdí, že je to depkař. Především ale sportuje, takže si hodně rozumíme.

Trumpetista Petr Kužvart

To je řešič problémů. Dovede bejt neuvěřitelně vtipnej, bohužel ne na podiu.

Bakytarista Ondra Škoch

Michal říká, že je nasírací, ale já ho vnímám jako srandistu. Je zábavný nejen na pódiu.

Saxofonista Štěpán Škoch

Má klidnou a rozvážnou povahu. Toho jsem ještě neviděl křičet.

A takhle se vidí on sám, Oto Petřina:

Jsem klasickej cholerik. Mám pocit, že jsme až moc normální na poměry showbyznysu.