Češi se cítí v zatepleném domě komfortněji

Zateplovací práce trvají u rodinných domů 20 - 30 dní. Před zimou je tak nejvyšší čas rozhodnout se, zda zateplíte ještě letos. Plýtvání drahými energiemi a tím vašimi penězi je totiž často zapříčiněno právě chybějícím zateplením. To se v peněženkách vymstí zejména obyvatelům starých domů z 50. – 70. let, v nichž jsou úniky tepla nejvýraznější. Z aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR přitom vyplývá, že 98 % lidí žijících v zateplených domech považuje tuto investici za výhodnou. Komfortnějším z pohledu úspor peněz shledalo své bydlení v zatepleném domě 57 % Čechů.

Autor: Sdružení EPS ČR

Nižší faktury za energie, stálejší teploty, ale i lepší spánek

Komfortnější je podle dotázaných Čechů zateplený dům či byt také z řady dalších důvodů. V zimě vnímají větší a stálejší teplo, zatímco v létě nižší teplotu než venku. Jiní spatřují výhodu také ve snížení vlhkosti a plísní či v tlumení venkovního hluku. Podle průzkumu navíc ovlivňuje izolace budovy i spánkový komfort Čechů. Ti, kteří žijí v nezatepleném domě, potvrdili svou zhoršenou kvalitu spánku v 63 % případů.

Dejte si pozor při výběru izolačního materiálu

Lidé proto přistupují k investici do zateplení stále častěji. Více než polovina Čechů dnes žije v zatepleném domě či bytě, necelá třetina potom zateplení plánuje v horizontu 5 až 10 let. Klíčové je však zvolit kvalitní izolační materiál, při čemž většina Čechů sahá po tradičním pěnovém polystyrenu. „Oblíben je díky svým mechanickým vlastnostem v čele s pevností, lehkostí a vysokou odolností. Vedle toho má vynikající tepelně izolační vlastnosti a jedná se o zcela ekologický a recyklovatelný materiál. Své vynikající vlastnosti si navíc narozdíl od vláknitých izolací zachovává desítky let. V poměru cena výkon je dnes nejlepším řešením,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Ve srovnání s minerální vlnou se zateplení pěnovým polystyrenem cenově vyplatí až dvojnásobně. Minerální izolace je navíc nepoměrně těžší a nasákavý materiál, který podle nejnovějších měření může zaostávat i v izolačních parametrech. „Při působení běžné vlhkosti v konstrukci mohou v zimních obdobích klesnout tepelně izolační vlastnosti minerální vlny oproti polystyrenu až o 50 %. Řada stavebních firem s ní navíc nerado pracuje, jelikož je pro svou hmotnost složitější na mechanickou manipulaci a nepříjemně kouše,“ varuje Tomáš Novotný, odborník v oboru zateplování.

Fotogalerie
7 fotografií