Už jste vyzkoušeli rakletování? Lahodné tavení sýra zvládnete hravě doma a nadchnete přátele i rodinu
-
Technika vaření pocházející ze Švýcarska je stále populárnější. Pokud milujete rozpečené sýry, kterými přelijete kousky jídla, pak se vám rakletování určitě bude líbit. A až třeba zazimujete gril, budete mít skvělý důvod se nad dobrým jídlem sejít se svými nejbližšími. Poradíme vám, co vše k němu budete potřebovat…
- 1.
Co je rakletování?
Autor: iStock.czRaclette je speciální druh švýcarského sýra, ale zároveň tradiční švýcarský pokrm, který sestává většinou z brambor vařených ve slupce přelitých roztaveným sýrem. A právě to tavení je rakletování. Při klasické přípravě v restauracích se polovina bochníku vhodného druhu sýra přiloží na kamenné podložce nebo je uchycená ve speciálním držáku k otevřenému ohni či k rozžhavené spirále, čímž se začne sýr tavit a rozpouštět. Speciálním širokým nožem se pak natavený sýr i s kůrkou seškrabává. Rakletování je populární právě v podzimních a zimních měsících, neboť raclette je vydatné jídlo, které zahřeje i zasytí. Za touto dobrotou ale nemusíte cestovat až do Švýcarska, ale můžete zkusit rakletovat i u vás doma.
- 2.
Skvělé se hodí na setkání s rodinou a přáteli
Autor: iStock.czPřestože doma nemáte držák ani otevřený oheň o rakletování nepřijdete. Stačí si pořídit speciální raclette gril. V horní části můžete grilovat jak maso či zeleninu, v té spodní pak najdete malé teflonové pánvičky či lopatky. Do nich si nakrájíte vhodný sýr a po nahřátí raclette grilu jej necháte roztavit. A protože každý může mít svou „lopatku“, skvěle se hodí na rodinnou sešlost nebo posezení s přáteli. A to hlavně v chladnějším období, když už venku není počasí na oblíbené grilování.
- 3.
Jaký vybrat sýr?
Autor: iStock.czNejlepší volbou je speciální sýr Raclette, což je polotvrdý plnotučný sýr z kravského mléka. Vyniká příjemnou oříškovou chutí a výrazným vyzrálým aroma. U nás ho koupíte ve většině velkých supermarketů a hypermarketů nebo v sýrárnách a jiných specializovaných gurmánských prodejnách.
K rakletování ale není nutné používat pouze přímo sýr raclette. Nahradit ho můžete i celou řadou jiných druhů sýrů, které vyjdou levněji. K rakletování jsou vhodné vlastně všechny tučnější sýry vyrobené z kravského mléka, které mají výraznou chuť. Důležité je, aby snadno měkly a tavily se, ale příliš se neroztékaly. Ideální stáří sýra je kolem tří měsíců a dobré je, když má sýr na povrchu voňavou kůrku sýrového mazu. Dobře dostupnými alternativami ale mohou být i plísňové sýry, romadur, holandské vyzrálé goudy nebo Blaťácké zlato.
Koupit si také můžete speciální směs koření na sýr raclette, která typicky obsahuje muškátový oříšek, černý pepř, sůl, sušený česnek a cibuli, chilli i různé druhy bylinek.
- 4.
Jak a s čím servírovat?
Autor: iStock.czPak už už nezbývá, než si roztavený sýr servírovat ze své lopatky na talíř. A co vše jim lze přelévat? Podle švýcarské receptury nejčastěji už zmíněné pečené brambory ve slupce nebo pečivo. K tomu se přikusuje čerstvá i nakládaná zelenina. Místo brambor se dají ale použít také například nakládané cibulky, sušené nebo uzené maso, paprika, rajčata či žampiony.