Ačkoliv jsou obrazy nedílnou součástí našich domácností, mnoha lidem visí na stěnách plakáty nebo reprodukce, o jejichž koupi rozhodly momentální zalíbení v obchodě a odpověď na otázku líbí – nelíbí. Není pak divu, že si jsou takové interiéry podobné a není v nich možné poznat osobnost jejich obyvatel. Jsou ale i tací, kteří investují do původních prací a zajímají se o to, od koho jejich obrazy pocházejí, a vědí, co jimi chtějí říct. Jedním z nich je i Jiří Kučera. Architekt, který je spoluvlastníkem pražské galerie Kvalitář.

Ve zrekonstruovaném bytě původně palácového domu z 19. století v centru Prahy je na první pohled patrné, že jeho obyvatel má cit pro vytříbený design a smysl pro detail. V krásně upraveném prostoru, který vznikl spojením dvou bytů, žije Jiří s dvěma dětmi. „Když se před deseti lety naskytla možnost připojení opuštěných prostor, rekonstrukcí vznikl velmi vzdušný, příjemný byt.

Změnila se kompletně dispozice a například koupelna je otevřená tak, aby do ní mohly dopadat sluneční paprsky z pavlače,“ vysvětluje Jiří původ nečekaně prostorné dispozice. Jako architekt sám navrhl celou přestavbu s ohledem na zachování některých původních prvků v interiéru. Ovšem jeho bydlení se nesnaží jen kopírovat historický styl, ale naopak kombinuje staré s novým. Podle jeho názoru se dá zkombinovat vlastně všechno, jen se musí jednat o kvalitní práci, která bude komunikovat s prostorem.

„Když je prostor rekonstruován poctivě z poctivých materiálů a ne z umělých náhražek, tak ať ho vybavíte moderním nebo původním nábytkem, vždycky bude vypadat dobře. Není to o tom, jestli byt zařídím ve stylu šedesátých let, sedmdesátých nebo podobně, ale samotný prostor musí být dobrý,“ vysvětluje Jiří. A vzápětí dodává druhou podmínku pro vytvoření vkusného bydlení, kterou je ochota investovat do předmětů s nadčasovou a trvalou hodnotou.

Navíc je podle Jiřího potřeba obraz vybírat do interiéru, a ne naopak. „Správně zvolený a pověšený obraz může interiér doslova pozvednout. Nebo naopak absolutně zneuctít. Každopádně je ale potřeba rozvíjet lásku k umění už u malých dětí, a to tak, aby ony samy v pokročilejším věku rozeznaly kvalitu od braku. Bohužel ale stále u nás chybí ve školách výchova k estetice a velké nedostatky také vidím i ve veřejném prostoru. Umění a krásu do svých životů stále nepouštíme tak, jak bychom měli,“ domnívá se pan Kučera, kterého oslovují francouzští designéři a architekti, například Jean Prouvé nebo Serge Mouille.

Ale jako je tomu u každého člověka, i jeho styl se vyvíjí a obliba jednotlivých žánrů také. Proto není ideální se příliš úzce profilovat, s čímž náš průvodce plně souhlasí. V bytě si tak můžete prohlédnout jak díla, která se v rodině dědí po generace, tak i obrazy z připravovaných výstav. Interiér pak vlastně nikdy nezůstává po delší čas stejný, protože se díky umění neustále proměňuje.

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Nové proměny bydlení.

Fotogalerie
12 fotografií