The Social Network

Video
Video se připravuje ...

Trailer Facebook Youtube.com

Americký režisér David Fincher se chopil dobré šance. Dostal nápad natočit film o populární sociální síti Facebook. Jak vlastně vznikla a co je to za osobu, zakladatel Mark Zuckenberg. Na to vše vám film odpoví. Je inspirován skutečnou událostí, ale některé scény z filmu jsou trochu překroucené. Zuckenberg nebyl s filmem spokojený, protože prý vyzníval moc proti jeho osobě. Zuckenberga si zahrál mladý a talentovaný herec Jesse Eisenberg, který byl za svou roli nominován na Oscara za nejlepšího herce.

Úspěchy: 8 nominací na Oscara, 4 Zlaté glóby, 6 nominací na cenu BAFTA

(+) dobrý scénář, rychlý spád děje, vtipné dialogy, dobré herecké obsazení

(-) místy smyšlený děj

Blesk.cz: 100%

127 hodin

Video
Video se připravuje ...

Trailer: 127 hodin Youtube.com

Jak skvěle natočit film o 127 hodinách utrpení a nakonec uřezáním ruky zaživa ví jen režisér Danny Boyle. Ten už má na kontě jednoho Oscara za film Milionář z chatrče, který zvítězil v roce 2008. Snímku 127 dominuje herecké umění Jamesa Franca. Za svou One Man show byl právem nominovaný na Oscara za nejlepšího herce. Dynamický děj vás úplně zatlačí do křesel a konec je stejně rychlý jako začátek. Z kina pak odcházíte ohromeni.

(+) dynamický děj, výborný střih, dobré herecké obsazení

(-) realistické řezání ruky není pro slabé povahy

Úspěchy: 6 nominací na Oscara, 3 nominace na Zlatý glóbus, 8 nominací na cenu BAFTA

Blesk.cz: 90%

Opravdová kuráž

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Opravdová kuráž Youtube.com

Bratři Joel a Ethan Coenovi tentokrát vsadili na western. Tradiční žánr pojali vskutku netradičně. Do hlavní role obsadili čtrnáctiletou dívku Hailee Steinfeld, která si svou hereckou kuráží vysloužila též nominaci na Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Coenovi už jednoho Oscara za nejlepší film na kontě mají a to za snímek Tahle země není pro starý z roku 2007. Bratři Coenovi také vsadili na další osvědčené herce Jeffa Bridgese a Matta Damona.

(+) vtipné dialogy, výborné herecké výkony

(-) místy nudná výprava

Úspěchy: 10 nominací na Oscara, 8 nominací na cenu BAFTA, cena z festivalu v Torontu.

Blesk.cz: 80%

Počátek

Video
Video se připravuje ...

Počátek (Inception) Youtube.com

Režisér Christopher Nolan si udělal dobré jméno v Hollywoodu filmem o Batmanovi Temný rytíř. Pustil se tak do dalšího, mnohem ambicióznějšího snímku. Sci-fi Počátek může být pro mnohé dlouhým a nudným filmem o vykrádání myšlenek, pro další se stane doslova kultem. Ne nadarmo děj zůstal otevřen pro další pokračování. Osmi nominacemi na Oscary mnohé filmové kritiky překvapil, snímek si to ale jistě zaslouží, i když to není pravý šálek kávy pro akademiky. Bohužel herec Leonardo DiCaprio, který si zahrál hlavní roli, si nevysloužil nominaci na Oscara. Je to škoda, podal výborný výkon.

(+) skvělé herecké výkony, slušné vizuální efekty

(-) složitost děje, do poslední chvíle nevíte, na čem jste

Úspěchy: 8 nominací na Oscara, 3 nominace na Zlatý glóbus, 9 nominací na cenu BAFTA

Blesk.cz: 70%

The Fighter

Video
Video se připravuje ...

Trailer: The Fighter Youtube.com

Američané rádi točí životopisné snímky, které mají dobrý konec. Výjimkou není film o boxerských bratrech The Fighter režiséra Davida O. Rusella. Mark Wahlberg a Christian Bale podali životní výkony. Zvlášť Bale zahrál bývalého úspěšného boxera a nyní ztroskotance závislého na drogách famózně. Taky už má v kapse Zlatý glób a Oscar na sebe nenechá jistě dlouho čekat.

(+) herecké výkony, dobrá kamera a střih

(-) předvídatelný děj

Úspěchy: 7 nominací na Oscara, 2 Zlaté glóby, 3 nominace na cenu BAFTA

Blesk.cz: 60%

Králova řeč

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Králova řeč Youtube.com

Film Králova řeč získal nejvíce nominací na Oscara. Jak už to ale bývá, ne vždy se nejvíce šancí na sošku promění ve zlatý důl. Králova řeč je sice kritiky opěvována, ale na poslední chvíli ji odborníci nedávají moc velkou šanci na vítězství. Film režiséra Toma Hoppera nejvíce zaujme skvělým výkonem herce Colina Firtha v roli koktavého krále Jiřího VI. Děj se odehrává v době před sedmdesáti lety, kdy se na britském trůně snažil prosadit král s vadou řečí. Okolí ho kvůli ní považuje za neschopného, on však tvrdě zabojuje, aby nakonec pronesl projev na jedničku.

(+) skvělý herecký výkon

(-) nudný děj

Úspěchy: 12 nominací na Oscara, 1 Zlatý glóbus, 14 nominací na cenu BAFTA

Blesk.cz: 50%

Černá labuť

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Černá labuť Youtube.com

V čem měl režisér filmu Černá labuť Darren Aronofsky hned jasno, byl výběr herečky do hlavní role. Ambiciozní baletku Ninu mohla hrát jedině Natalie Portman. Troufáme si říct, že Portman si zahrála svou životní roli. To, že by nezískala Oscara v hlavní herecké kategorii, by bylo velkým překvapením. Schizofrenickou baletku Ninu, které začíná propadat zoufalství, že svůj výkon nezvládne, zahrála velmi přesvědčivě. Nebýt skvělého výkonu Portman, byl by film z baletního prostředí celkem nudný.

(+) herecké výkony

(-) místy se divák ve filmu ztrácí, nedokáže rozlišit realitu od představ

Úspěchy: 5 nominací na Oscara, 1 Zlatý glóbus, 12 nominací na cenu BAFTA, cena z festivalu v Benátkách

Blesk.cz: 40%

Děcka jsou v pohodě

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Děcka jsou v pohodě Youtube.com

Poprvé byl film o lesbickém páru představen na festivalu Berlinale. Diváky a kritiky mile překvapil a režisérka filmu Lisa Cholodenko si mohla oddychnout. Velkou zásluhu na úspěchu vcelku nezávislého snímku mají herecké výkony hlavních postav. Annette Bening za svůj výkon dostala Zlatý glóbus. Ve filmu jí sekunduje neméně zkušená Julianne Moore. Snímek vypráví děj lesbické dvojice, která vychovává dvě děti, které když dosáhnou dospělosti, chtějí se dozvědět, kdo je jejich otcem. Když svého dárce spermatu najdou, naruší to jejich rodinnou idylku.

(+) herecké výkony, vtipné dialogy

(-) nahlédnutí do soukromí páru lesbiček není pro každého

Úspěchy: 4 nominace na Oscara, 1 Zlatý glóbus, 4 nominace na cenu BAFTA, cena z Berlinale

Blesk.cz: 30%

Toy Story 3: Příběh hraček

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Toy Story 3 Pixar

Animák od Pixaru opět boduje. Loni byl nominovaný snímek Vzhůru do oblak, letos se do užšího výběru dostal Příběh hraček. Na to, že je to už třetí díl oblíbeného animovaného filmu, je to o to větší úspěch.

(+) dobrá animace, vtipné dialogy

(-) některé dospělé diváky nemusí zaujmout

Úspěchy: 5 nominací na Oscara, 1 Zlatý glóbus, 3 nominace na cenu BAFTA, 1 nominace na Zlatý glóbus

Blesk.cz: 20%

Winter´s Bone

Video
Video se připravuje ...

Trailer: Winter's Bone Youtube.com

Film režisérky Debry Granik je pro českého diváka zatím neznámý, jako jediný nemá zatím stanovenou českou premiéru. Avšak zahraniční recenzenti film nehodnotí pozitivně, tak je s podivem, že se vůbec dostal mezi deset nominovaných filmů. Snímek popisuje hledání ztraceného otce sedmnáctiletou dcerou. Pochmurnou atmosféru filmu dokreslují kulisy zapadlého amerického lesa a nehostinné přírody. Jediným světlým okamžikem je ve filmu výkon mladé herečky Jennifer Lawrenc.

(+) herecký výkon

(-) ponuré a temné prostředí, zdlouhavý děj

Úspěchy: 4 nominace na Oscara, 1 nominace na Zlatý glóbus, ceny ze Sundance, Toronta a Berlinale

Oscarové finále se odehraje v neděli 27. února. Blesk.cz bude přenášet živě online z oscarové noci od 1 hodiny v noci do šesté ranní v pondělí 28. února. Buďte s námi při tom! Ceremoniálem 83. ročníku Oscarů provedou herci James Franco a Anne Hathaway.