„Mrzelo mě to, ale nedalo se nic dělat. Museli jsme se vejít do stopáže 110 minut a tak nezbylo, obrazně řečeno, než vzít do ruky nůžky a bezmála čtyřicet minut vystříhat,“ říká režisér Petr Jákl.

„Museli jsme hodně zvažovat i přemýšlet, které scény oželet, co vyhodit, aby se neztratil příběh a film si udržel spád i logiku,“ doplnil Jákl.

Video
Video se připravuje ...

Vystřižené scény z filmu Kajínek JPJ Film

Diváci tak přišli nejen o jednotlivé scény, ale i o jednu postavu. Ředitele věznice si v původní verzi zahrál Jiří Štěpnička, ve filmu ho však diváci vůbec neuvidí. A jak známý český herec reagoval na to, že před kamerou pracoval vlastně zbytečně?

„Je hodně nepříjemné něco podobného herci říct, a tak když jsem to Jiřímu Štěpničkovi musel oznámit, necítil jsem se zrovna dobře. Ale on se zachoval skvěle, jako naprostý profík. Ví, že občas se prostě takové věci stanou a tak měl pochopení. Měl nadhled, jaký jsem opravdu nečekal. Někdy se totiž stane, že herci, kteří jsou daleko menší hvězdy než on, dělají scény.“

Zmizela i rekonstrukce zločinu

Z filmu musely být ale vystřiženy i další scény a tak nůžkám neunikla ani jedna z hlavních postav, Kajínkova právnička v podání Tatiany Vilhelmové. „Scéna, kde Táňa Vilhelmová a Boguslaw Linda měli velkou filmovou rekonstrukci zločinu na místě činu, musela taky pryč. Nakonec jsem usoudil, že divák i bez dlouhé rekonstrukce pochopí, o co jde, v průběhu filmu se vlastně vše postupně vysvětlí.“

Vystřiženi byli také někteří vězni včetně filmového Doubka, který viděl osudnou střelbu z Borské věznice. „Zkrátka bylo toho dost,“ usmívá se Petr Jákl. Zatím tyto scény v koši neskončily, režisér se totiž nevzdává myšlenky, že vystřižené záběry zařadí jako bonus do DVD verze. Nebo uvažuje o tom, že vydá na DVD tzv. režisérskou verzi. „To tam zkrátka režisér vrátí ty věci, které tam chtěl mít, ale z nějakého důvodu to nešlo,“ dodává Petr Jákl. Možná tak Jiřího Štěpničku v Kajínkovi nakonec přece jen uvidíme.