Ražený hologram zdobí téměř celou plochu mince

U příležitosti letošního veletrhu Sběratel lákala Česká mincovna do svého stánku na premiéru mimořádné ražby unikátní varianty investiční mince Český lev s hologramem. Celý ústřední motiv této mince je namísto drobné plastiky tvořen raženým hologramem a pohled na mincovní pole zpochybní divákovo vnímání reality. „Troufáme si tvrdit, že nebudete věřit vlastním očím,“ poznamenal obchodní ředitel Aleš Brix.

Zájemci o tuto unikátní variantu investiční mince Český lev s hmotností čítající jednu trojskou unci nemusejí být smutní, že veletrh skončil. Mince ve zlatě i ve stříbře se dostaly i na prodejny a e-shop. Na pár desítek zájemců se ještě dostane.

Autor: Česká mincovna, a.s.

Obraz hologramu dokáže zmást naše oči

Přestože reverz působí velmi plasticky, nenechte se zmást – je totiž prakticky plochý. Motiv je tvořen mikroskopickými reliéfy s detailem začínajícím v řádu nanometrů – tj. miliardtin metru. „Hologramy nejsou jen prvkem ochranným, jako tomu je u vysokohmotnostních ražeb, ale v tomto případě především okrasným,“ upozornila mluvčí mincovny Lenka Klimentová. Averz je na rozdíl od reverzu zpracován běžnou medailérskou technikou, nese i nezbytné atributy zahraničního emitenta, který poskytl České mincovně licenci.

Světový primát na zákonném platidle

„S hologramy se běžně můžeme setkat na osobních dokladech, ceninách, jízdenkách, vstupenkách, záručních listech a podobně, ale i užití na kovové ploše mince je výjimečné,“ doplnila Klimentová s tím, že pro Českou národní banku razila Česká mincovna bimetalovou minci 2000,- Kč  Milénium se zlatou inlejí a hologramem v roce 2000. Od té doby udělala tato technologie značný krok kupředu. 

Co vlastně hologram je? Je to specifická forma záznamu obrazu, která umožňuje zachytit jeho trojrozměrnou strukturu. Jedná se o proces, při kterém je možno zaznamenat trojrozměrný svět kolem nás na dvourozměrné médium a rekonstruovat takto zachycený trojrozměrný obraz zpět našim očím.