Mladší sourozenci učí starší sestry a bratry empatii! Jak to funguje?

Mladší sourozenci učí starší sestry a bratry empatii! Jak to funguje?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. června  2019 
 06:00

Mám tři syny a říkám si, že by bylo krásné, kdyby si vzájemně předávali to dobré, co v nich je. A vlastně i to špatné. Že se jednoduše budou učit jeden od druhého. Někdy mám sice pocit, že by se spíše zabili, než aby přiznali, že má ten druhý pravdu, jindy ale vidím, jak je úžasné, že můžou hádat se, prát se, křičet na sebe, strkat do sebe, smát se stejným vtipům a objímat se. A že v tom světě kolem sebe dokážou vnímat i to, co cítí druzí.

Ještě nedávno vědecké studie tvrdily, že hlavně rodiče a starší sourozenci mají velký vliv na – mladší – děti. Ovšem teď se vědci zaměřili na to, jak mohou i mladší sourozenci ovlivňovat své starší bratry a sestry.

Nedávná studie, která byla publikována v časopise Child Development, odhalila pozoruhodný nárůst empatie u dětí, které měly mladší sourozence. Možná že navzdory všem sourozeneckým rvačkám, šarvátkám a soupeření můžou být mladší sourozenci nakonec pro ty starší skvělí.

Kanadská studie se zaměřila na skupinu 452 sourozeneckých párů ve věku od 18 měsíců do 4 let a hodnotila jejich základní úroveň empatie předtím, než se do rodiny narodili sourozenci. Když bylo mladším sourozencům rok a půl, vědci se vrátili, aby zjistili, zda se empatie u starších dětí zvýšila.

Výsledky byly pozoruhodné, ovšem rodiče, kteří mají více dětí, možná nepřekvapí. I když spolu děti bojují, pošťuchují se a hádají se, chovají se navenek více empaticky. A vlastně to dává smysl. Je téměř jisté, že když si spolu sourozenci hrají každý den, mělo by to automaticky ovlivňovat jejich pocity vůči ostatním.

Sheri Madigan, jedna z autorek studie, uvedla, že jejich zjištění jasně dokazují, že všichni členové rodiny – nejen rodiče a starší sourozenci – přispívají k empatickému rozvoji dětí. Ovšem jedna zajímavost by se ve studii přece jen našla. Taková výjimka. Výzkumníci zjistili, že pokud jde o rozvoj empatie, neplatí to tak docela v případě starších sester a mladších bratrů. Kdo ví proč?

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: Ivana Ašenbrenerová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku