Jak naučit děti lyžovat? Proč je lepší spolehnout se na instruktora

Video se připravuje ...
Jak naučit děti lyžovat? Takhle si s nimi zimu užijete nejlépe!
Foto: Supermámy/Simplerent
Sdílej na facebooku
13. ledna  2019 
 06:00

Pokud jde o vztah k lyžování, dělí se rodiče na tři části – jedna nelyžuje a neučí to ani děti, další učí děti lyžovat sama a poslední je svěřuje instruktorům. Právě to může být ten nejlepší způsob – ani ne tak proto, že si díky tomu od dětí odpočinete a nemusíte se s jejich učením rozčilovat, ale protože profesionálové to umí nejlépe.   

I v lyžování platí – ne všichni, kteří něco umí, to umí i naučit. Rodiče často nevědí, jak dítěti základy správně vysvětlit, navíc mívají přehnané ambice a na potomka zbytečně pospíchají. 

Děti navíc cizího člověka vnímají jako autoritu, takže s jeho pomocí zvládnou i to, u čeho už by s rodiči diskutovaly. Ve skupince děti berou výuku spíše jako zábavu – ježdění ve vláčku nebo slalom mezi figurkami je baví. Úplné začátky se navíc dítě naučí v bezpečném a ohraničeném prostoru lyžařské školičky.

GALERIE: Podívejte se na tipy ohledně dětského lyžování 

Jaké jsou nejčastější chyby, které jako rodiče dělají? Následující tipy vznikly ve spolupráci  s odborníkem na dětské lyžování Lukášem Juskem z celosezonní půjčovny lyží Simplerent. Tohle jsou podle něj nejčastější chyby a mýty týkající se lyžování dětí. 

1. Vybíráme vybavení, aby vydrželo nejméně další sezonu

Pokud dětem pořídíte větší lyžáky a moc dlouhé lyže, zaděláváte jim na problém. Větší boty jsou o zranění kotníku, navíc se v nich budou hůře ovládat lyže, u těch rovněž se zbytečnou délkou ovladatelnost zásadně klesá. Hrozí zbytečné pády a zranění, navíc s takovým vybavením bude lyžování jen těžko potěšením. 

2. Stačí něco z druhé ruky

Pozor na to! Nikdy nevíte, co všechno mají lyže za sebou, jak byly servisované, zda mají ještě dostatek materiálu na skluznici a hraně pro další servis. „Na první pohled  může vše vypadat dobře, ale až půjdete tento levný úlovek nechat nastavit a připravit do servisu, může se stát, že už vám rovnou doporučí nákup nového vybavení,“ říká Lukáš Jusko ze Simplerentu. 

3. Lyže z půjčovny? Budeme vypadat, že nemáme na vlastní!

Proč by ne? Nic neřešíte, nic použitého neprodáváte a nic vám doma přes léto nezabírá místo. Vyplatí se půjčit si lyže na celou sezonu. Pokud se stane, že dítě uprostřed zimy skokově povyroste, výbavu vám ve slušných půjčovnách zdarma vymění za větší. Celosezonní půjčovné je výrazně levnější, než kdybyste si chtěli lyže půjčit vícekrát za zimu, navíc tím ušetříte čas.

4. Vždyť jezdí pomalu a jen na modré, na co páteřák? 

Tohle je jeden z největších omylů – nejde totiž o to, jak a kde jezdí vaše dítě, ale kdo další se na sjezdovce pohybuje. Lyžaři i snowboardisté jsou často dost bezohlední nebo své lyže ještě úplně dobře neovládají. A když srazí stokilový dospělý malé dítě, hrozí poměrně těžká zranění. A ještě jedno upozornění – chránič páteře by měl být vždy co nejblíže páteři. Tedy pod bundou, nikoliv na ní.

5. Když už máme permanentku, přeci nepůjdeme domů

Dítě by mělo mít z lyžování především radost. Chce-li přestávku nebo s lyžováním po dvou hodinách skončit, dovolte mu to. Jakmile se ze sjezdovky stane povinnost, dětem lyžování akorát otrávíte. Předem dobře zvažte, jakou permanentku se vyplatí koupit, a přizpůsobte čas schopnostem dítěte. 

6. Naše dítě už sjede i černou

Nejspíše už jste ho viděli – dítě, váhavě se pomalu pohybující od kraje ke kraji černé sjezdovky, často pluhem. Kolikrát si těžší sjezdovku chce zkusit samo od sebe, ale rodiče by mu to měli umět rozmluvit. Pokud se dítě vypraví na prudký kopec dřív, než na to fyzicky i technicky má, zafixuje si nejspíš špatné návyky a leckdy dostane i strach. 

Tip redakce: Zkuste si lyže půjčit, celosezonní půjčení celého setu pro děti vyjde na méně než patnáct set korun, za to rozhodně kvalitní vybavení nepořídíte. S výběrem vám pomohou odborníci, lyže dostanete seřízené a nabroušené speciálně pro děti, některé  půjčovny vám navíc lyže dovezou až domů, kde si je bude potomek moci vyzkoušet. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku