Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pražské policii chybí 245 strážníků: Další odejdou, protože nemají maturitu

Strážníci odejdou od policie kvůli chybějící maturitě.
Strážníci odejdou od policie kvůli chybějící maturitě.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. května 2015
16:53

Pražské městské policii chybí 245 strážníků. Dalších zhruba 100 lidí odejde koncem letošního roku kvůli chybějící maturitě. Podle vedení městské policie ji strážníci mají mít do září. ČTK to řekla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Od příštího roku musí mít podle zákona středoškolské vzdělání s maturitou všichni městští policisté v Česku, protože skončí přechodné období, kdy si mohli vzdělání doplnit. Celkem u městské policie pracuje přibližně 2300 zaměstnanců. 

V současné době nesplňuje kvalifikační předpoklad, středoškolské vzdělání s maturitou celkem 146 strážníků, kteří slouží v řadách pražské městské policie,“ uvedla Seifertová. Vedení podle ní přesně neví, kolik si jich vzdělání nedoplňuje. Odhadem ale bude muset odejít stovka strážníků. 

Od poloviny loňského roku se městská policie snaží obsadit co nejvíce volných míst. Loni v květnu strážníkům chybělo 259 lidí. 

Městská policie v Praze přišla v minulém volebním období o zhruba stovku zaměstnanců. Masivní vlnu odchodů zažili strážníci v roce 2011 poté, co kriminalisté zatkli jejich bývalého šéfa Vladimíra Kotrouše za korupci. Tehdy opustilo městskou policii 300 pracovníků. 

Ročně strážníci řeší desetitisíce přestupků, například letos udělili zhruba 105 000 blokových pokut celkem za 34,7 milionu korun. Rozpočet městské policie je ročně zhruba 1,5 miliardy korun.

kerloss ( 3. června 2015 23:21 )

Koukam ze u mestske policie se nechce dodrzovat zakon. Maturita? kdyz je predepsana tak by ji mel mit kazdy mestak. Oni pozaduji dodrzovani vsech predpisu nekompromisne. Tak proc nechtej dodrzovat oni zakony??? Jsou neco vic nez clovek? ano jsou to buzeranti.

japome ( 22. května 2015 18:56 )

lug70 ( 22. května 2015 18:20 )

Já znám. Agenturu pro sociální začleňování.

govana ( 22. května 2015 17:37 )

je to v pořádku .Měli na to dost roků.Když pracují s lidmi a jsou státní zaměstnanci ať mají maturitu,na malých městech někde dělají houby tak alespoň dálkově studovali.Ještě by mohl stát uzákonit že každý státní úředník má mít maturitu,kolik jich tam sedí dosazených přes známé s výučním listem.Ano naučili se vše ale druzí odmaturují a končí i ve fabrice a staré úřednice bez matury zabírají místa.

japome ( 22. května 2015 17:11 )

v dnešní době dělat policajta - jedině za trest

Zobrazit celou diskusi