Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté na nákupech: Za 36 milionů si pořídili 85 octavií. A chtějí další 4 tisíce nových vozů

Autor: ČTK - 
15. května 2015
16:33

Koupili si 85 nových vozů, ale je to teprve začátek. Policie chce a prý do dvou let potřebuje svůj vozový park značně obměnit. A má tak v plánu nakoupit hned čtyři tisícovky aut.

Policisté dnes v Mladé Boleslavi převzali od zástupců automobilky Škoda Auto dodávku 85 nových octavií za 36 milionů korun a do budoucna plánují další nákupy.

Policejní prezident Tomáš Tuhý novinářům řekl, že z 8000 aut, která jsou v současnosti používána při výkonu služby, potřebuje polovina do dvou let obměnit. Hledá proto spolu s ministrem vnitra další zdroje financí.

Příští rok by policie podle Tuhého také ráda představila nový speciál, který by měl ve výbavě například zařízení pro umisťování dlouhých zbraní, nové majáky či víceúčelové displeje. Policisté mají podle Tuhého nyní k dispozici kolem 10 000 aut, z toho 8000 jich používají ve službě a zbytek jsou provozní a logistická vozidla. „Z 8000 výkonných vozidel je přibližně polovina ve stavu, kdy bude nutná jejich obměna do dvou let,“ uvedl policejní prezident.

Podotkl, že kvůli systémovým úsporám dřívějších vlád policie neměla dostatek peněz na obnovu vozového parku. Proto bude chtít urychlit nákupy a hledat nové finanční prostředky. Určitou rezervu uvolnilo ministerstvo vnitra, část peněz by mohla přijít také z Evropské unie.

V letošním roce chce policie připravit program, který bude počítat s investicemi několika set milionů korun do nových aut. Policisté dnes v zákaznickém centru automobilky převzali 21 aut v policejním provedení s novými reflexními prvky a dalších 30 civilních vozů. Zbývající část z dodávky 85 octavií, kterou budou tvořit auta v civilním provedení, má být podle Tuhého v příštích týdnech distribuována přímo na krajská policejní ředitelství.

Součástí dodávky je i jubilejní 2500. vůz Octavia v barevné kombinaci poprvé použité v roce 2008. Zatímco pomalované verze budou jezdit v Praze a ve středních Čechách, civilní vozy jsou určeny pro deset krajských ředitelství a pět republikových útvarů.

Vůbec poprvé si policisté díky jednomu z modelů ve službě vyzkoušejí automatickou převodovku. Vozy jsou poháněny benzinovými agregáty 1.8 TSI a 1.4 TSI o výkonech 132 kW a 103 kW. Tuhý podotkl, že jde sice o nová vozidla, ale z dobíhajících původních zakázek. Tyto vozy se podle něj od těch, které automobilka prodává běžným zákazníkům, zase tolik neliší. Do budoucna by policie chtěla používat speciály, které by více zohlednily zkušenosti a požadavky policistů.

Od roku 1993 dodala Škoda policii více než 17 000 aut různých modelů a specifikací. V současnosti jsou ve službách Policie ČR zastoupeny modely Fabia, Octavia, Superb a Yeti, ať již speciálně upravené podle požadavků policejních sborů, nebo v sériovém provedení. Vozy značky Škoda slouží policii také v jiných zemích, například v Polsku, na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku, Británii, Izraeli nebo v Portugalsku.

francjosef ( 15. května 2015 19:59 )

Jde také o to co jich zbytečně nabourají svoji vinou.Opravdu řidiči pomáhat a chránit jsou někteří,že bych jim nedal ani kolo.Takže nesouhlas tolik vozů,jelikož polovinu nabourají,raději ty staré auta ať se naučí jezdit.

istyl ( 15. května 2015 16:40 )

vyplati se to vůbec?

Zobrazit celou diskusi