Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Byt a strýček Vik. Grossova aféra, která mu zlomila vaz

Autor: pet, pet - 
16. dubna 2015
14:17

Jako premiér nebyl Stanislav Gross schopen vysvětlit, kde vzal peníze na svůj luxusní byt za 4,2 milionu Kč – a byl pak nucen rezignovat. Tehdy tvrdil, že mu 1,2 milionu půjčil jeho strýček, chudý invalidní důchodce František Vik (†78). V roce 2009 vydělal 80 milionů korun na podivném prodeji akcií firmy Moravia Energo. Z expremiéra se stal milionář.

Gross koupil byt 4+1 na pražském Barrandově v roce 1999. Byt stál bezmála 4,3 milionu korun. Gross podle kupní smlouvy ihned zaplatil zálohu 2,5 milionu korun a zavázal se, že zbývající částku – tedy 1,8 milionu – zaplatí z hypotečního úvěru.

Gross od té doby o koupi bytu říkal, že ji částečně financoval z úspor a částečně z hypotéky. V lednu 2005 se o okolnosti koupě luxusního bytu začala zajímat média. Gross několikrát změnili tvrzení o skutečném původu peněz.

Video Politické stíny Grosse: Nikdy se nepřiznal, ale před smrtí hledal odpuštění - David Vaníček, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Ukazuje se, že si Gross za svou politickou kariéru nemohl vydělat tolik, aby zálohu 2,5 milionu mohl financovat jen z úspor. Gross tedy přiznává, že mu 1,2 milionu půjčil strýc František Vik.

Kde ale vzal 1,2 milionu strýček Vik, který toho času bydlel ve 3. patře čtyřpatrového paneláku na jihlavském sídlišti? Gross brzy pochopí, že i tato verze kulhá.

Přichází tedy s další teorií. Na veřejnost překvapivě vystupuje bývalý novinář Rostislav Rod. Tvrdí, že to byl on, kdo půjčil peníze strýci Stanislava Grosse Františku Vikovi.

Ukazuje se, že Grossovi peníze strýčkovi nevrací, naopak je utrácí za exotické dovolené. Navíc vztahy v rodině, jejíž členové si navzájem půjčují miliony, jsou poněkud chladné.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...

Gross požádá o bezpečnostní prověrku. Předstupuje před poslance, aby vysvětlil, jak koupil byt. Padne legendární věta: Původ peněz je tak křišťálově čistý, že ani křišťál křišťálově čistější být nemůže.

Na scéně se objevuje další hráč. Šéf České pravice Michal Simkanič oznámil, že od Rostislava Roda koupil směnku na 900 tisíc korun, které Rod údajně půjčil Grossovu strýci. Simkanič prý jediný dokument, který měl dokazovat původ Grossových peněz, spálil, aby ukončil hon novinářů na premiéra.

Gross splácí dluh strýci navýšením hypotéky.

V roce 2007 nejvyšší státní zastupitelství případ odložilo.