Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vědci objevili novou formu života na Zemi!

Autor: ČTK, ap - 
3. prosince 2010
10:32

Zcela novou formu života objevili na Zemi vědci z amerického NASA. A označují to za objev, který zcela mění pohled na možnosti existence mimozemského života. Jedná se totiž o bakterii, která se vymyká všemu, co dosud bylo známé. Její DNA je totiž založeno na bázi jedovatého arsenu. O objev amerických vědců se již zajímá Bílý dům i Kongres.

Veškerý jiný známý život na Zemi tvoří šest základních součástí - uhlík, vodík, dusík, kyslík, fosfor a síra. Člověk, zvířata, rostliny i mikrobi vycházejí z kombinace těchto prvků. Ale u bakterie, již vědci objevili v kalifornském jezeře Mono, nahrazuje fosfor jedovatý arzen.

Význam pro výzkum vesmíru

NASA si od objevu slibuje revoluci v pátrání po mimozemských formách života. Dosud se totiž zaměřovala pouze na hledání forem, které vycházejí právě z kombinace klasických šesti prvků DNA.

Objev ale znamená, že bude muset své pátrání hodně rozšířit. Pokud se totiž bakterie skládá z arsenu, znamená to, že život se může v různých formách objevovat i tam, kde se to dosud vůbec nepředpokládalo.

Život na zemi existoval mnohem dřív než se předpokládalo

Objev také znamená, že život na Zemi nemusel vzniknout jednou, ale vícekrát. "Tyto organismy se mohly vyvinout na dávné Zemi a mohly přežít v neobvyklých prostředích až do dneška,“ uvedla mladá vědkyně Felise-Wolfová- Simonová.

Vědkyně uvedla, že ji už dlouho zajímalo, zda mohou život tvořit i jiné prvky. Vsadila přitom na to, že arzen a fosfor jsou si chemicky podobné. Zaměřila se proto na jezero Mono v Kalifornii, které je na arzen bohaté.

Nekonečné možnosti života

Objev může znamenat, že život bude existovat na mnoha Zemi podobným planetách a to i v dříve nepředstavitelných podmínkách. "Jestliže tady na Zemi se může něco chovat naprosto neočekávaně, co pak můžeme očekávat od života, který ještě nebyl viděn?,“ položila Simonová řečnickou otázku.

Vědci již před novým objevem znali bakterie, které se dokážou arzenem živit. Nově objevená bakterie, která jej může mít přímo v DNA, ale mění dosavadní pohled vědců na život.

„Ukazuje to, že život může existovat i vně tradičních pravd a prostředí, vyndalo to jednu cihlu ze zdi,“ uvedl v reakci na objev pro BBC John Elliott, jeden z předních britských vědců pátrajících po mimozemském životě.

 

djaba ( 5. prosince 2010 16:41 )

Tento objev není nijak překvapivý ,nechápu to pozdvižení.Kdyby se mně zeptali , řekl bych jim to dávno.I u vyšších forem života , než jsou bakterie je běžné , že pokud nemají svoji přirozenou potravu , najdou si odlišné krmivo.Příklad - týraní koníci , ač býložravci , požírali ostatní uhynulá zvířata.

radan65 ( 4. prosince 2010 10:37 )

moc se to nevi kvuli utajeni a falesne korektnosti. dravi dinosauri vymreli na zkazeny zaludek.

radan65 ( 4. prosince 2010 10:25 )

snadno se daji rozeznat po flamu. zelenaji a nehybou se.

radan65 ( 4. prosince 2010 10:21 )

jo jednoho voblbnou , svedou, a podstrci malyho řvouciho a pokadenyho vetrelecka , potvory. navliknou to ke vsemu tak ze to my pozemstani vlastne chcem, no neni to hrozny?

jaaaa ( 3. prosince 2010 18:55 )

amen.

Zobrazit celou diskusi