Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Budoucnost lidstva: Plovoucí ostrovy i energie z měsíce

Autor: ap - 
21. listopadu 2010
06:53

Na první pohled megalomanské plány má japonský koncern Shimizu. Chystá se vybudovat obří plovoucí ostrov, zásobovat naši planetu solárními panely na Měsíci či osídlit poušť pomocí sítě uměle vytvořených obřích jezer. O tom, že nemusí jít pouze o utopii, svědčí fakt, že o některé z projektů již projevují zájem investoři.

Japonský koncern Shimizu není rozhodně žádným kroužkem několika sci-fi nadšenců. Obrat celé společnosti dosahuje 16 miliard eur ročně. Přesto jsou plány, které koncern předkládá a které mají pomoci vyřešit problémy naší planety, vskutku megalomanské.

Zelený ostrov budoucnosti

Novodobou Noemovu archu se chystají Japonci vybudovat kvůli ochraně lidstva před stoupající hladinou moří. Projekt má být ryze ekologický a fungovat jako součást celého ekosystému.

Na umělém ostrově o průměru tří kilometrů, který by měl stát někde v Pacifiku, má najít útočiště až padesát tisíc lidí. Centrem ostrova se má stát více než tisíc metrů vysoká věž ve tvaru lilie, která by se stala nejvyšší budovou na světě.

Ostrov by měl plout v oblasti rovníku a pohlcovat víc kysličníku uhličitého, než sám vyprodukuje. Energii by obyvatelé získávali využitím solárních panelů, větru a vlnobití. O projekt už projevilo zájem několik tichomořských ostrovů a projekt je podporován i největší japonskou investiční bankou Nomurou.

Solární energie z Měsíce

Ještě mnohem fantastičtěji se jeví další z projektů. Japonci postupně chtějí pokrýt celý rovník Měsíce solárními články. Pás solárních panelů by se tak táhl podél celého Měsíce v délce 11 000 kilometrů.

Při předpokládané šířce pásu několika set kilometrů by podle projektantů byl schopen projekt zásobovat energií celou Zemi. Projekt je ale spíše hudbou hodně vzdálené budoucnosti. Vyžádal by si ustavičnou přítomnost astronautů a vyvinutí obřích laserů, které by získanou energii posílaly na Zemi.

Zalidnění pouště a další "bláznivé" projekty

Problém přelidnění, který v Japonsku vnímají zřejmě citlivěji než v některých jiných oblastech planety, má řešit i návrh na zalidnění pouště. Toho má být dosaženo pomocí soustavy navzájem propojených obřích jezer. Ta by měla být vybudována v nejníže položených pouštních oblastech a počítá se i s jejich propojením s oceány.

Japonská společnost dále v Tokiu plánuje přesunout značnou část městského života pod zem a na povrchu vybudovat odpočinkové zóny plné parků či vybudovat obří vesmírný hotel na oběžné dráze Země.

Zástupci koncernu se dušují, že své projekty myslí naprosto vážně, jsou realizovatelné a na některé již sehnali potřebné investory. Jejich věrohodnost ale snižuje fakt, že u většiny projektů nestanovili ani řádově, kdy by měly být realizovány.

parda ( 22. listopadu 2010 10:13 )

Zdá se,že film produkovaný a hraný v hl. roli Kevinem Kostnerem byl kritiky a možná i futurology značně nedoceněný ? Opravdu se tolik bojíme zvýšení hladin v oceánech?

Zobrazit celou diskusi