Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český vědec nafotil unikátní fotografie zatmění slunce

Tento parádní snímek úplného zatmění Slunce, pod nímž jsou jako autoři podepsaní Miloslav Druckmüller, děkanka Shadia Habbal z Havajské univerzity, Němec Martin Dietzel a slovenský vědec Vojtech Rušin, se stal ve světě hitem.
Tento parádní snímek úplného zatmění Slunce, pod nímž jsou jako autoři podepsaní Miloslav Druckmüller, děkanka Shadia Habbal z Havajské univerzity, Němec Martin Dietzel a slovenský vědec Vojtech Rušin, se stal ve světě hitem.  (Autor: Miloslav Druckmüller )
Autor: op - 
28. srpna 2010
15:02

Unikátní snímky úplného zatmění Slunce pořídil profesor Miloslav Druckmüller z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Matematik byl členem mezinárodní expedice, která Slunce nasnímala 11.července z atolu Tatakoto v jižním Pacifiku.

Těžištěm výzkumu bylo studium rozložení těžkých iontů železa a niklu ve sluneční koróně. „Na korálový ostrov jsme kvůli zachycení zatmění museli letecky dopravit dvě tuny materiálu. A měli jsme jen čtyři minuty na to, abychom úplné zatmění nafotili,“ upřesnil pro Blesk.cz Druckmüller.

Fotografie, které pořídil s americkými, německými a slovenskými kolegy, se záhy staly světovým hitem, protože se dostaly do prestižních světových deníků a vědeckých publikací.

Miroslav Druckmüller (v modrém tričku uprostřed) kontroluje na atolu Tatakoto v jižním Pacifiku instalaci speciálních přístrojů na focení úplného zatmění Slunce. Miroslav Druckmüller (v modrém tričku uprostřed) kontroluje na atolu Tatakoto v jižním Pacifiku instalaci speciálních přístrojů na focení úplného zatmění Slunce. | VUT Brno

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi