Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Pohřeb senátora Kennedyho: U rakve se stály tříhodinové fronty!

Autor: INT, so - 
30. srpna 2009
05:39

Nekonečné, až tříhodinové fronty, ve kterých omdlévají lidé. A pořád proudí další davy. Americká veřejnost se loučila se zesnulým senátorem Edwardem »Teddym« Kennedym (†77).

Rakev s jeho ostatky byla vystavena v bostonské knihovně pojmenované po jeho bratrovi, prezidentu Johnu Fitzgeraldovi Kennedym (†46). Vzdát poctu legendě americké politiky přišlo přes 30 tisíc lidí.

Bratr JFK a slavný senátor Edward Kennedy podlehl rakovině!>>

Zemřela sestra bývalého prezidenta Johna Kennedyho>>

Členové rodiny Kennedyů řadě čekajících osobně poděkovali za to, děkovali za to, že se dostavili.

Otevírací hodiny se kvůli velkému zájmu musely prodloužit. Smuteční akce vyvrcholily v sobotu večer, kdy byly senátorovy ostatky pohřbeny na Arlingtonském hřbitově v blízkosti jeho dvou zavražděných bratrů. Ještě předtím proběhla v Bostonu zádušní mše, které se zúčastnili americký prezident Barack Obama s chotí Michelle, exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George W. Bush, členové amerického Kongresu i desítky příslušníků slavného klanu Kennedyů.

Dvouhodinové zádušní mše bylo přítomno sedm kněží, mezi truchlícími byl také herec Jack Nicholson nebo člen Nejvyššího soudu Stephen Breyer. Obama přednesl při obřadu chvalořečení.

S ním zemřel poslední velký Kennedy
V Americe byli jako královská rodina. Včetně následníků, kteří byli vedeni k tomu, jednou převzít žezlo. S Edwardem Kennedym (†77), nazývaným Tedy, končí velká éra vlivné rodiny. Zemřel na rakovinu mozku 26. srpna. Jeho život, který začal v přepychu, moci a slávě, doprovázely skandály a pády. Přesto byl jedním z nejdéle působících a nejvlivnějších senátorů Ameriky a kultovní politik.

Řekli o něm

Barack Obama: „Byl největším zákonodárcem současnosti, neboť byl zásadový, měl schopnost nacházet kompromisy a selský rozum. Nestal se jím uzavíráním obchodů a dohod na vlastní pěst, ale skrze své přátelství, svou laskavost a humor.“

Arnold Schwarzenegger , herec a guvernér Kalifornie: „Byl ikonou, od níž jsem se učil, že služba veřejnosti není hobby, a dokonce ani poslání, ale životní cesta.“

Harry Reid, vůdce demokratické většiny v Senátu: „Mocný řev liberálního lva možná teď utichl, ale jeho sen nikdy nezemře.“

Deník New York Times: „Velmi talentovaný, ale s mnohými chybami.“

alzbeta59 ( 31. srpna 2009 08:38 )

stary Joe Kennedy byl jeden z tech kteri podepsali listinu, ze se Cechy daruji Hitlerovi - to za prve Za druhe, podle me nebyl Ted Kennedy zase tak dobry politik za ziva, toz proc to zvelicovat jenom proto ze umrel A za treti vedle svych zavrazdenych bratru byl pochovan, protoze byli pribuzni, nebo ze si to vazne zaslouzil???

Zobrazit celou diskusi