Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel slavný malíř Vojkůvka (†71): Před 4 lety se mu narodil syn

Autor: rys - 
22. září 2018
09:38

Jeden z nejvýraznějších českých malířů současnosti, cestovatel a vypravěč Libor Vojkůvka (†71) odešel s půlnocí z pátku na sobotu do malířského nebe. Zemřel po těžké nemoci.

Smutnou zprávu Blesku sdělil malířův dvorní galerista a přítel Jiří Skácelík. „Zemřel v nemocnici, kde měl veškerou péči. Bohužel to bylo nezvratné,“ prozradil Skácelík.

Malíř a cestovatel

Vojkůvka prožil celý život ve Šternberku a proslavil se svébytným stylem malby. Jeho obrazy visí v galeriích či státnických palácích po celém světě.

Procestoval na 130 zemí světa. O svých zážitcích pak dokázal barvitě s osobitým humorem vyprávět v rozhlase i televizi, kde byl hostem například Karla Šípa.

Maloval i pro děti

Byl také autorem večerníčků pro děti i výtvarníkem celovečerního filmu. Skvěle hrál na kytaru a zpíval.

V roce 2012 se podruhé oženil s o 38 let mladší stážistkou. V roce 2014 se mu narodil syn. Z prvního manželství má dospělou dceru.

Zabil ho nádor na mozku

U muže, který byl vždy plný života a rozdával na potkání dobrou náladu, zjistili před několika měsíci nádor na mozku. Bohužel zhoubný a neoperovatelný. Nerovný boj se zákeřnou chorobou s úderem půlnoci z 21. na 22. září prohrál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině