Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfka šarlatánů Klímová versus Blesk: Jak brání kšeft a na koho svalila vinu?

Autor: Tomáš Koníček, Kristýna Beránková, Zuzana Zelenková, nkov - 
24. května 2018
18:35

Strašení rakovinou, odmítání chemoterapie i „léčba“ metastáz sexem s milencem. Ale také rady, že nádor je možné jednoduše „vykadit“… Pochybné praktiky v institutu psychosomatické medicíny Aktip pro Blesk hájila jeho zakladatelka, psychiatrička MUDr. Jarmila Klímová. Na koho hází vinu? A věří všemu, co říká, nebo se snaží problémy zahladit? Posuďte sami a podívejte se i na kritický komentář, který jsme ke klíčovým pasážím rozhovoru připojili.

Pochybné praktiky odhalil dokument České televize Infiltrace: Obchod se zdravím. Půl roku docházela herečka Ivana Lokajová (46) do institutu Aktip. Chtěla se zbavit chronické únavy. Na tři skryté kamery natáčela, co tam s ní dělají. Místo skutečného vyšetření se jí dostávalo strašení rakovinou, podstupovala řadu pochybných procedur. Slyšela absurdní výroky o tom, že manžel psycholožky Lenky Krutilové z Aktip prý »vykadil« rakovinu, že DNA se u nich dá přepsat...

Navíc jí »terapeuti« doporučovali milence jako léčbu a také to, aby přestala užívat léky. „Chytili se mého výroku, že mám zaléčenou štítnou žlázu, která je teď v pořádku. Začali mi nabízet, abych se vzdala hormonů, které na ni beru, protože mě poškozují. Moje chronická únava nikoho nezajímala,“ popisuje Ivana Lokajová.

Institut Aktip založila psychiatrička Jarmila Klímová. Na jeho webových stránkách se prezentuje jako vedoucí a odborný garant. Díky jejímu titulu z plzeňské lékařské fakulty mohou mít nemocní a zoufalí lidé pocit, že všechny postupy, které institut nabízí, jsou seriózní. Teď se ale odpovědnosti částečně zříká. „Jsme volné sdružení kolegů, každý je tam sám za sebe,“ vymlouvá se lékařka.

Přečtěte si celý rozhovor s doktorkou Klímovou doplněný o komentáře, které jsme použili pro doplnění faktů:

Blesk: Co reportáži říkáte?

MUDr. Klímová: Je to velmi účelové. Zaznělo tam mnoho nezpochybnitelně lživých vět v komentářích tvůrců dokumentu – například o tom, že pracujeme s necertifikovanými přístroji, že používáme neprofesionální metody, přičemž veškeré konzultační terapeutické techniky a postupy, s kterými moji kolegové pracují, jsou mezinárodně uznávané postupy.

Vnímám to jako vysoce účelově zpracovanou reportáž. Tak, jak to tam zaznělo, já ze svého hlediska také hodnotím jako vysoce kontroverzní, nicméně ty jejich výstupy byly sestříhané, často hrubě vytržené z kontextu, takže upřímně řečeno nejen laikovi, ale i profesionálovi, který to viděl v této podobě, se samozřejmě ježí chlupy hrůzou po celém těle, což je samozřejmě svatá pravda.

Komentář režisérky Šárky Maixnerové: Samozřejmě že dokument byl sestříhaný, ale fakta, která tam jsou, jsme nikomu nezadali, aby říkal. Můžeme případně pustit celý materiál.

Blesk: Mluvila jste o kontroverzních výrocích. Tím jste myslela výroky kolegyně Krutilové o tom, že se dá „vykadit“ rakovina a donést na hygienickou stanici či si změnit DNA či pořídit milence?

MUDr. Klímová: Ano. Ty její výroky. Všechno ostatní bylo v pořádku.

Blesk: A budete to s ní řešit?

MUDr. Klímová: Jistěže budu. Je to naprosto kontroverzní.

Blesk: Mluvíte o účelovém dokumentu, ale »milenec, změnit DNA«, to přece nesestříháte…

MUDr. Klímová: To v žádném případě, ale krásně vystřihnete, na jak položenou otázku a v jakém kontextu bylo reagováno. Já samozřejmě nesouhlasím s některými formulacemi své kolegyně, ale trvám na tom, že tak, jak to bylo sesazené dohromady, je prostě účelová záležitost.

Foto: 

Blesk: Takže za svými kolegy stojíte?

MUDr. Klímová: Ano, vyjma těch kontroverzních výroků.

Blesk: Paní Pufrová tam klientům dávala kapičky…

MUDr. Klímová: To jsou mezinárodně certifikované preparáty.

Komentář Blesku: Předepisované kapky jsou vedeny jako doplněk stravy. Jako takový musí být schválen Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Tento atest pouze říká, že jsou zdravotně nezávadné. Nijak nepotvrzuje účinek na zdraví.

„Jen voda a líh“

Blesk: Ale profesorka Jana Hajšlová z VŠCHT tvrdí, že v nich nic není…

MUDr. Klímová: Tomu naprosto rozumím. Když preparát, který je stavěný na jiné bázi než na chemické, analyzuje chemik, tak nemůže k žádnému jinému závěru dospět. To je v pořádku. Paní profesorka říká pravdu.

Komentář Blesku: Paní doktorka Klímová se vlastně přiznává tím, že potvrzuje, že kapky jsou pouze líh ředěný vodou.

Blesk: Váš kolega, terapeut Marek Cihlář, se připojoval přístrojem na podvědomí klienta. Je něco takového možné?

MUDr. Klímová: Jsou určité přístroje, které fungují na bázi rezonance a kvantové fyziky a my víme, že i myšlenka je věc, která má svoji frekvenční aktivitu, která je změřitelná. To teď neříkám žádné objevné věci, to se ví už sto let, na tomhle jsou postavené detektory lži. To není žádné šarlatánství, to je normální fyzika.

Komentář Blesku: Nesmysl. Detektor lži neboli polygraf se nepřipojuje na podvědomí vyšetřovaného ani neumí změřit »frekvenční aktivitu myšlenky«. Zcela prozaicky měří krevní tlak, srdeční pulz, dýchání, elektrický odpor kůže či velikost zornice oka.

Blesk: Tyto přístroje jsou prý jen tři na světě, zaznělo v reportáži…

MUDr. Klímová: Zase vytrženo z kontextu. Těch přístrojů je samozřejmě mnoho. Jsou si v různých ohledech podobné. Technologii, kterou používá Marek Cihlář, to je britská technologie. Biorezonanční přístroje jsou používané v široké škále po celém světě.

Komentář Blesku: Není to pravda, terapeutka Lenka Krutilová figurantce výslovně říká:„On dělá s přístrojem, kterému se říká e-Lybra. Jsou asi tak tři na světě.“ Zcela záměrně tak vytváří dojem, že jde o unikátní vyšetření.

Blesk: Kineziolog Jan Svoboda řekl, že odrazuje klienty, aby nechodili na chemoterapie.

MUDr. Klímová: To bylo nešťastné vyjádření. Toto vyjádření se zakládá na tom, že jsou případy, kdy diagnostika onkologického onemocnění je tzv. falešně pozitivní. Ale to vědí i onkologové.

Blesk: Ale on řekl, že třetina jsou nádory, tudíž mi z toho vyplývá, že dvě třetiny jsou záněty…

MUDr. Klímová: To je velmi nešťastné, ale máme klienty, kteří k nám přicházejí a kteří paralelně využívají našeho poradenství a jsou zároveň léčeni v oficiálním lékařském systému. Samozřejmě že se daleko více zlepšují, protože my jim tu nabízíme další podporu a pomoc, kterou běžná onkologie samozřejmě nenabízí. V případě, že je to falešně pozitivní onkologická diagnostika a klient sám pochybuje o tom, že nastoupí na chemoterapie, tak mu necháváme jeho volnou volbu a neříkáme mu ne ne ne, vy musíte na chemoterapii.

My to vždycky necháme na jeho svobodném rozhodnutí a respektujeme, jakou cestou se ten klient vydá. My jsme v postavení, kdy nemůžeme klienta do něčeho nutit – a ani nechceme, protože to není naše cesta.

Komentář Blesku: Je to opět jen mlžení. Kineziolog Jan Svoboda v dokumentu doslova říká: „Obecně platí to, čeho jsme svědky, že přicházejí klienti, kteří mají diagnostikované zhoubné nádory. A můžu vám říct, že zhoubnými ty nádory jsou asi tak v jedné třetině. V ostatních případech se jedná pouze o záněty.“

Blesk: Z té reportáže vyznělo, že pan Svoboda je odrazuje od chemoterapie…

MUDr. Klímová: Jenže to, co tam není a co je velmi dobře vystřižené: ty klienty, kde se prostě nepotvrdila ta onkologická problematika. Je to tam velmi manipulativní. I my u nás děláme buněčnou diagnostiku. Pokud jsme opravdu poctivě psychosomatičtí, tak se stejnou pečlivostí se díváme na to, co se děje v tom fyzickém těle, v těch buňkách. Děláme si vlastní diagnostiku a se stejnou pečlivostí se potom díváme na to, co je vlastně otázka toho životního příběhu toho klienta. A opak se nám to skládá dohromady.

Komentář Blesku: Není pravda, že by kineziolog Jan Svoboda mluvil o falešně diagnostikovaných pacientech, jak se snaží doktorka Klímová tvrdit. Kineziolog výslovně říká: „To se snažíme už i my dneska, aby člověk nechodil na chemoterapii, protože ta ho jenom zničí a zničí i jeho imunitu a zabije ho to, a aby pochopil, proč tu rakovinu má.“ Mluví tedy přímo o onkologických pacientech.

Blesk: A diagnostiku děláte jinak?

MUDr. Klímová: Přesně tak. A je i určité procento, kdy si u nás potvrdíme, že to je onkologické onemocnění, takže jedeme v souladu s tím, jaké oficiální zprávy si klient přináší ze zdravotnického zařízení.

Na rakovinu alternativně

Blesk: Kdyby mi někdo řekl v nemocnici, že mám rakovinu, a někde mi potom řekli, že to tak není… Není to na žalobu zdravotnického zařízení?

MUDr. Klímová: Co myslíte?

Blesk: Byl bych určitě naštvaný…

MUDr. Klímová: No vidíte.

Blesk: Takže se to děje?

MUDr. Klímová: Ano, děje! No a kouzelné na tom dokumentu je, že my jsme nařčeni z toho, že obchodujeme se strachem.

Blesk: Figurantka vám ale říkala o štítné žláze, ale několikrát tam zaznělo, že by mohla mít časem rakovinu…

MUDr. Klímová: To jo, ale to byly zase účelně položené otázky, které s její diagnostikou neměly vůbec nic společného. To byly hypoteticky pokládané otázky. Na ty pak kolegyně reagovala, aniž by se vyjadřovala ke zdravotnímu stavu té fiktivní klientky. Ale bylo to tam udělané tak, že jako ona pro ni dělá prognózu. A to bylo udělané velmi šikovně.

Komentář Blesku: Opět nemluví pravdu. Psycholožka Lenka Krutilová přímo při vyhodnocení »testu«, který figurantka vyplnila, říká: „Jste hrozně potlačená a jde to až do autoimunity. Naštěstí jste dost mladá na to změnit to. Kdyby vám už bylo 55 let, tak už jste tady 100% s rakovinou.“ Nemluví tedy o jiné pacientce, naopak přímo vyslovuje prognózu, že figurantka je potlačená, a pokud se nezmění, dostane s jistotou rakovinu.

Blesk: A co pan doktor Michael Kučera a jeho Kardivar…

MUDr. Klímová: To je mezinárodně certifikovaný přístroj. Pan Kučera má klienty z celého světa, podotýkám.

Komentář Blesku: Přístroj Kardivar měří EKG. To, že je »certifikovaný«, opět nedokládá nic jiného než to, že člověku vyšetření na něm neublíží. To, že lze z krátkého záznamu EKG vyčíst »opotřebení buněk« nebo »regenerační schopnost organismu«, nijak doloženo není.

Blesk: A co vy? Psychiatr Radkin Honzák říkal, že vaše výroky jsou perverzní, že vámi pořádaný kurz není certifikován.

MUDr. Klímová: To není pravda opět. My to nikde neinzerujeme. To tam zase bylo lživě podsunuté. To není certifikované. My si na nic nehrajeme.

Blesk: Také tam zaznělo, že radíte klientům, aby zahodili léky od doktorů.

MUDr. Klímová: To je zase z kontextu. Dám vám příklad. Klient přijde a říká: Paní doktorko, já už x let beru léky a ty mi nepomáhají. Chci jít nějakou jinou cestou. Pomůžete mi? A já na to reaguju: Ano, pokud se chcete zbavit medikace, o které nejste přesvědčeni, že je pro vás užitečná, zkusíme najít cestu, jak tomu pomoci jinak. A tam pak zazní: Doktorka Klímová radí vysadit léky. To je věta, která se přece líbí…

Blesk: Ale vy jste ji řekla.

MUDr. Klímová: Ale byla vytržená z kontextu…

Blesk: A co jste tedy mohla říct předtím a co potom?

MUDr. Klímová: To kdybych si pamatovala, tak jsem jak Wikipedie. Já teď sedím v autě…

Naprostá lež. Komentář režisérky Šárky Maixnerové: „Ona to říká v dokumentu na té psychosomatické přednášce a teď říká, že to neříká.“

Komentář Blesku: Na záznamu je vidět i to, co předcházelo jejím slovům, a prohlášení paní Klímové, aby o léčbě (v Aktip) neříkali svému lékaři, aby si od něj vzali léky a pak je zahodili!“

Blesk: Jakou máte klientelu? Sousedé říkali, že k vám jezdí bohatá klientela v drahých autech…

MUDr. Klímová: To není pravda. Jezdí k nám lidé i tramvají… Je to normální běžná klientela.

Blesk: Figurantka zaplatila dohromady 30 tisíc. Nepřijde vám to drahé?

MUDr. Klímová: Když si srovnáte náš ceník s ceníky jiných zařízení, tak máme v mnoha případech nižší.

Blesk: Říkáte, že dokument je zmanipulovaný. To by si přece někdo musel objednat? Třeba konkurence?

MUDr. Klímová: Neřekla bych, že zrovna konkurence. Ale jde o to, kdo nás vnímá jako konkurenci.

Blesk: K dokumentu se vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví, které podá podnět na Magistrát hl. m. Prahy, na Českou lékařskou komoru a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Co tomu říkáte?

MUDr. Klímová: My nejsme zdravotnické zařízení. Neposkytujeme služby zdravotnického charakteru. Jsme poradenské centrum.

Komentář Blesku: Když mluví doktorka Klímová o údajně chybně diagnostikovaných pacientech s rakovinou, říká: „I my u nás děláme buněčnou diagnostiku.“ Jinými slovy si troufá určit, co je nádor a co není, ale zároveň tvrdí, že Aktip neposkytuje služby zdravotnického charakteru?!

Potkalo to i vás? Setkali jste se s podobnými „léčiteli“, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon 724 249 000 nebo na e-mail tip@blesk.cz

Vše o dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 25. května 2018 10:04 )

"Postupy, s kterými moji kolegové pracují, jsou mezinárodně uznávané postupy". Jo, jo. To tvrdí fráterníci o Vymýtání ďábla taky!! Koukám, že Plzeňská lékařská fakulta, má stejnou úroveň studií, jako práva!! Já jen čekám, kdy si někdo otevře zaručeně spolehlivou léčbu, zaříkávačství !!

klimap ( 25. května 2018 03:10 )

To je ale kráva!

hirenaa ( 24. května 2018 21:40 )

pani doktorka by se mela stydet, ze se k necemu takovemu propujcila a co hypokratova prisaha, asi ji to nic nerika, ...je to jen a jen byznis!!!

bumb ( 24. května 2018 20:49 )

Ty svi ně Klímová,že se nestydiš ještě lhát.Okrádat nemocné lidi to by tomu celému tvému ancáblu šlo.Na každou svinni se vaří voda!!! Přeji tvé celé rodině aby taky byla nemocná a vykadila přes sítko rakovinu ty hyeno odporná.

ellenic ( 24. května 2018 20:04 )

Takových šarlatánů je u nás už hodně. V případě, kdy se jedná o zdraví, bohužel,lidé jsou hodně důvěřivý. Na Internetu se dočtou, že jde div ne o zázrak a věří. Také jsem se svěřila skutečně do "rukou" jednoho takového, půl hodiny působení jeho rukou, kdy ležíte nehybně na lůžku, zavřené oči a pokud cítíte teplo, tak už to prý funguje . Po třech působeních jsem už byla přesvědčena, že mi tenhle "zázrak" nepomáhá. Utnula jsem to a byla vymalováno . Už nikdy nenaletím. Muž ověnčený certifikáty si jen u mne přišel na necelé čtyři tisíce. Dražší než řemeslník. Že jsem je raději neutratila za oblečení a kabelku .

Zobrazit celou diskusi