Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfka centra se šarlatány srší hněvem: Manipulace, lži a „účelovka“

Autor: Zuzana Zelenková - 
23. května 2018
20:40

Nádor vyřeší sex s milencem, rakovina je jen zánět a z informací dostanete průjem. Nebo: Rozmluvili jsme autisty. To je jen zlomek „hlášek“, které zazněly v dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím. Vedoucí centra Aktip Jarmila Klímová si ale za svými zaměstnanci pevně stojí. Klienti prý neodcházejí a vyjadřují ženě svoji obrovskou podporu. Celý dokument vnímá jako účelový a „šikovně“ sestříhaný, uvedla pro Blesk Zprávy.

„Dokument jsem viděla. Vnímám ho jako účelový a zmanipulovaný. Z mého hlediska tam zaznělo z úst tvůrců pořadu mnoho jednoznačně a prokazatelně lživých komentářů. Prokazatelně lživé výroky o tom, že používáme necertifikované metody a tak dále. Věci, které uvedli, byly v drtivé většině případů hrubě vytrženy z kontextu,“ uvedla pro Blesk Zprávy Klímová.

Režisérka dokumentu šárka Maixnerová se k výrokům o manipulaci a vytržení z kontextu vyjádřila stručně: „Samozřejmě, že dokument byl sestříhaný, ale ta fakta, která tam jsou, jsme nikomu nezadávali, aby je odříkal. Můžeme případně pustit celý materiál.“

Maixnerová také upozornila na to, že nebylo možné ani nijak manipulovat odpovědi pracovníků centra. Figurantku totiž nikdo nepustil k řeči. „Problém je, že ta paní doktorka vedla monolog a Ivana žádné otázky nekladla.“

Klímová přiznala kontroverzi kolegů

Klímová se dále oháněla rozborem kolegy, který se živí jako PR pracovník. Ten v dokumentu údajně našel manipulativní prvky. „Našel tam všech šest aspektů manipulativního jednání podle mezinárodní certifikace, to se mi taky moc líbilo, takhle jsem to sama nebyla schopná analyzovat. Vykazuje to všechno stránky zaujatosti, jednostrannosti a účelovosti. Není tam vůbec dán prostor pro vyjádření z naší strany. Tomu já neříkám etická novinařina,“ dodala Klímová.

Chování kolegů ve snímku hodnotí jako nafilmované a sestříhané tak, aby vypadali co nejhůř. „Nicméně ano, zazněla tam nějaká kontroverzní tvrzení, se kterými já osobně také nesouhlasím,“ uvedla Klímová. Konkrétní případy manipulace však nepopsala, protože je označila jako vyprovokovaná ze strany fiktivní klientky. Podle Klímové tvrzení navíc neproběhla v rámci terapeutického sezení, jen to tak podle ní vypadalo.

„Necítím potřebu sejít se s tvůrci“

„Zvažuju, že se budu bránit. Ač jsem primárně nekonfliktní tvor a mám pocit, že se pravda nakonec stejně ukáže sama, tak mám pocit, že by tento počin neměl zůstat bez odezvy. V tuto chvíli ještě nevím, jakou formu moje reakce bude mít,“ pohrozila Klímová.

Aktip je prý ale jinak v pořádku, klienti neodcházejí a centru údajně vyslovují podporu. Klímová dále uvedla, že ze seminářů, na kterých je přihlášeno několik set klientů, se odhlásili pouze tři lidé. S tvůrci filmu by se prý Klímová sejít nechtěla. Necítí takovou potřebu.

Potkalo to i vás? Setkali jste se s podobnými „léčiteli“, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon 724 249 000 nebo na e-mail tip@blesk.cz

Vše o dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Louveiva76 ( 24. května 2018 09:47 )

Pořad jsem viděla, a nestačila jsem se divit. V jednu chvíli jsem seděla na posteli, a pusu měla otevřenou dokořán, jak jsem nechápala ty jejich výplody. Milenec na rakovinu? Jako WTF? Ty příběhy byly evidentně vymyšlený. A většina lidí, co má raka, si přece nepřeje nic jiného, než aby se jí zbavili, ale milá paninka, která je mimochodem slušné mešuge až to bolí, se vyslovila, že přeci rakovinu všichni chceme!! Jasně, všichni chceme chcípnout blbou smrtí. Podle toho kineziologa, který mimochodem vypadá jak pedofilní prasátečko, jsem vlastně v dětství netrpěla zánětem střev, ale ona to vlastně byla rakovina! Asi mě tam naši měli vzít, třeba by mě vyléčil s tou jeho osahávačskou show, a já nepotřebovala kortikoidy a další léky. Možná by mě pan "Prasátečko" ochránil i před vývodem ze střeva! Bylo mi z nich na blití. BTW: Paní, jejich manžel "vykadil" rakovinu a synáček chobotnici, vykadila asi mozek...

ka.vl ( 24. května 2018 08:20 )

Aktip je pozpátku pitkA. Náhoda? nemyslím si? Už jen ten název je dobrý troll a past na lidi.

animka ( 24. května 2018 06:15 )

Má pravdu, děvče. Aktip je plný manipulace, lží a účelového zacházení s klienty!!

animka ( 24. května 2018 06:13 )

Hezky! Tepláky by si zasloužila! Jeden velký podvod. Měla by se stydět. Zaměstnává lidi bez odpovídajícího vzdělání a ještě vyhrožuje odvetou! Nevím, kdo po odkrytí pravdy tam ještě půjde, bude poslouchat nesmysly a platit velké peníze! Zavřít, zrušit!

bcase ( 24. května 2018 00:15 )

oritu cislo 1, trpi hodne lidi a stayl se uz i generani nemoci. Vsichni odbornici jen komentovali, smali se, divili se. Je to jako kdyz 5 automechaniku komentuje skrytou kameru, sledujici jineho servismana, u ktereho jsem s poruchou, ze "Moje auto uz nejezdi jak jezdivalo, ma najeto 50 let. Moc jsem se o nem neho nestarala, benzin jsme tankovala tak po ruznu nejlepe u levnych benzinek, vymenu oleje jsme delala nahodne, o karoserii jsme se nestarala ..... a ted mni z nej udelejte novou karu. Ale kdyz se tech peti zeptate, ke kteremu z vas mohu prijet a opravite mi to .. a nataceli byste i tyto skrytou kamerou, mnohdy byste se nestacili divit.

Zobrazit celou diskusi