Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aby vaše zvíře na Silvestra nezešílelo. Osm rad, jak s mazlíčky přežít hluk

  • Autor: ula - 
    31. 12. 2016
    06:40

    Nemusí to být nutně oslavy příchodu nového roku, stačí i obyčejná bouřka. A váš pes se vyděšeně krčí v předsíni, případně u vás v posteli nebo naopak zmateně pobíhá po bytě. Je na něm vidět, že z petard, které se už několik hodin z venku ozývají, mu není dobře. Proto přinášíme osm tipů, jak vašim domácím mazlíčkům novoroční oslavy trochu zpříjemnit.

  • 1.Zvířata mají citlivější sluch

    Stejně jako u lidí, i u domácích zvířat závisí na povaze. Je možné, že zrovna pro vašeho psa nebo kočku je poslední den v roce den jako každý jiný. Obecně mají ale psi i kočky několikanásobně vyvinutější smysly, především pak sluch. To jim způsobuje, že každá vybuchlá petarda je pro ně téměř trauma.

     

    Trauma se nejčastěji projevuje tak, že pes zmateně pobíhá dokola po bytě, nezvykle více štěká nebo dokonce vrčí. Některá zvířata se uchylují k tomu, že z nervozity ničí nábytek nebo vaše boty.

    Zvířata mají citlivější sluch. Zvířata mají citlivější sluch. | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 2.Na procházku běžte dřív

    Procházku nenechávejte na půlnoc s tím, že se půjdete podívat na ohňostroj a psa vyvenčíte. Naopak. Běžte v době, kdy ještě žádné dělobuchy nejsou. Nezapomeňte psovi dát obojek s kontaktem na vás, kdyby se přece jen ztratil.

    Na procházku dřív Na procházku dřív | ČTK, David Malík, Vlaďka Hradská, Mária Rušinová, Robert Klejch, Petr Novotný, Jakub Poláček, Alexandr Malachovský

  • 3.Z bitevního pole na samotu

    Pokud bydlíte ve městě, kde okolí vašeho domu poslední den v roce připomíná už od odpoledne bitevní pole, je na místě kapitulovat. A odebrat se i se svým čtyřnohým přítelem na nějaké klidnější místo. Ideálně někam na samotu, kde ohňostroje nebývají tak hlučné.

    Vykliďte prostor. Vykliďte prostor. | Profimedia

  • 4.Nezavírejte psa samotného

    Pokud chalupu v horách nevlastníte, tak alespoň zajistěte, aby si zvíře během večera mělo kam zalézt a oslavy přečkalo na klidném místě v domě nebo bytě. Dobře poslouží koupelna nebo jakékoliv místo, které zvíře co nejvíce izoluje od hluku. „Pokud o svém psovi víte, že silvestrovské oslavy těžko zvládá, nenechávejte ho s jeho strachem o samotě. Psa je dobré mít u sebe, hrát si s ním a zkusit tak alespoň zmírnit jeho stres,“ doporučuje veterinářka Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

    Nezavírejte psa samotného. Nezavírejte psa samotného. | Profimedia

  • 5.Vezměte psa do domu

    Máte-li hlídacího psa, který žije venku, udělejte alespoň jednou v roce výjimku a pozvěte neklidné zvíře do domu, kde se bude mít kam schovat před ohňostroji, petardami a půlnočním hlukem.

    Vezměte psa do domu. Vezměte psa do domu. | Profimedia

  • 6.Zatemněte

    V době vrcholících ohňostrojů zavřete okna a zatáhněte závěsy nebo žaluzie. Na psa mluvte v klidu a chovejte se normálně. Pokud si bude chtít zalézt někde v bytě, nenuťte ho, aby byl u vás.

    Zatemněte. Zatemněte. | Profimedia

  • 7.Netrestejte ani neodměňujte

    Pokud se pes klepe a chce se schovat pod postel, na postel nebo do vaší náruče, umožněte mu to. Rozhodně ho za jeho strach netrestejte, ale nedávejte mu ani pamlsky. Mohl by si myslet, že se chová správně a vy ho odměňujete.

    Netrestejte ani neodměňujte. Netrestejte ani neodměňujte. | Profimedia

  • 8.Něco na uklidnění

    Když nic z uvedeného nezabere a ze zkušenosti víte, že váš pes či kočka budou už od silvestrovského rána nervózní, můžete sáhnout po nejrůznějších uklidňujících prostředcích. Jako první se nabízí prostředky na přírodní bázi a difuzéry. U těch ale musíte počítat s tím, že je potřeba je nasadit pár dní s předstihem. Přípravky na přírodní bázi alespoň čtyři dny před Silvestrem (nebo jakoukoli jinou pro vaše zvíře traumatizující událostí), difuzér rozprašující uklidňující látku pak zhruba dva týdny dopředu. Jako další alternativu můžete zvolit speciální krmivo obsahující uklidňující látky, které musíte nasadit ideálně dva až tři týdny před Silvestrem.

    Něco na uklidnění Něco na uklidnění | Profimedia

  • 9.O sedativech se poraďte s veterinářem

    Pokud se rozhodnete pro sedativa, musíte navštívit veterináře. Tento uklidňující prostředek může pro vaše zvíře předepsat pouze on. Veterinář také určí přesné dávkování a nejvhodnější dobu pro podávání. Zeptejte se svého veterináře na nejlepší možnost pro vašeho domácího mazlíčka.

    O sedativech se poraďte s veterinářem. O sedativech se poraďte s veterinářem. | Profimedia

chania ( 2. ledna 2017 13:07 )

 nejhorší je, že vyšlo nějaké nařízení a tím se posunul ohňostroj , u nás z půlnoci na 21 hodin, večer, takže pes nám trpěl od 21 hodin až skoro do rána, protože potom petardy a ohňostroje začínají pouštět obyvatelé vesnic a měst, tak aspoň bychom ho nemuseli uklidňovat o tři hodiny déle

e.44 ( 1. ledna 2017 20:16 )

Když ono se na to s tím omezením petard jde blbě. To je samá skupina Silvestr bez petard, petice Silvestr bez petard,.... On tím hlavním problémem není Silvestr, tím problémem je začátek prosince až konec ledna, kdy to bouchá neočekávaně, bez jakéhokoli varování, v kteroukoli dobu. Pár hodin na Silvestra a Nový rok se dá ukočírovat s každým psem a i lidé, co s tím mají problém, mají možnost se na to připravit. Já bych byla pro povolit ten kravál tak od 22 : 00 na Silvestra do 02 : 00 na Nový rok. Zkrátka k té době to patří, sama jsem, když byly děti malé, s nimi na Silvestra chodila na náměstí odpalovat kolem desáté rachejtle, hlavně ty se světelným efektem, samotný kravál mi přijde bezúčelný, ale když se bez oho někdo neobejde ..... No a kromě těch čtyř výše zmíněných hodin by se měl ten kravál zakázat. Páky na to jsou. Povolenou hladinu hluku to přesahuje mnohonásobně. Nedodržení tvrdě pokutovat, pokutovat tvrdě i prodej zábavní pyrotechniky mladistvým. Třeba můj pes přišel ke strachu z petard kvůli tomu, že na začátku prosince, ještě před Mikulášem, kdy jsem to vážně ještě nečekala, po něm malí fakani, tak asi sedmiletí, hodili petardu. Bylo mu půl roku, začal poslouchat, tak jsem ho měla na volno na místě kde to bylo povoleno. Ta petarda ho vyděsila tak, že mi utek přes půl města.

e.44 ( 1. ledna 2017 13:55 )

Nejlepší a nejjednodušší je, když je pes zvyklý na hudbu. To pak ty petardy v pohodě a bez vyklepanosti přežije když se pustí v bytě muzika tak, že přehluší petardy. Náš pes tak klidně i usne.

naidka ( 31. prosince 2016 15:19 )

Až se omezí petardy, nebudou potřeba sedativa, ale zatím to tak nevypadá.

honza46 ( 31. prosince 2016 14:56 )

 To jsou rady na nic, doma to přežije,ale co venku, jděte venčit dřív a v kolik, když se střílí už odpoledne a jak to pak má tak dlouhou dobu vydržet a co se psem, se kterým vyjdete ven, někde vdáli to b jenomže to jeho mozeček nepochopí, když je vychován k čistotě. A netrápí to jen psy, ale i zvířata v přírodě a staré lidi. A vy, co nemůžete bez těch blbej rachejtlí bejt, ať vám nějaká vlítne do pokoje nebo vás praští a uvidíme, jestli je budete milovat i příští rok.

Zobrazit celou diskusi