Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tisíce reklamací a nespokojení zákazníci: Pošta zdraží i přes problémy

Autor: všm/čtk - 
8. prosince 2016
18:25

Na hlavu České pošty se před Vánoci opět snáší kritika. Pošťáci podle nespokojených zákazníků ani nezkoušejí zvonit na adresáta, některé zásilky chodí se zpožděním. Ročně řeší podnik až 19 tisíc oprávněných reklamací. Přesto má instituce v plánu zdražovat. Od ledna plánuje ceny za posílání listovních zásilek do zahraničí navýšit o pět korun, balíky o 20. Vyplývá to z ceníku webu společnosti. 

Důvodem zdražení je nutnost pokrýt náklady na tyto služby, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. 

Poslání obyčejného dopisu do 50 gramů po Evropě vyjde nově na 32 korun namísto 27 Kč, mimo Evropu pak na 37 Kč místo dosavadních 32 korun. Doručení kilogramového balíku bude stát 285 Kč a dvoukilového 300 korun.

„Ceny služeb musí být stanoveny tak, aby byly pokryty efektivně a účelně vynaložené náklady, generoval se přiměřený zisk a byla zajištěna návratnost investic v přiměřeném časovém období,“ uvedl Vitík. Změny cen základních služeb podléhají kontrole ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

Pošta: Stále jsme mezi těmi levnějšími

Vitík doplnil, že ceny mezinárodních listovních služeb České pošty se i po cenové úpravě řadí mezi nejnižší v Evropě. Úprava má umožnit poště zajistit nynější rozsah kvality a služeb.

Některé ceny doručování do zahraničí pošta naposledy zvyšovala loni v únoru, kdy například doporučená zásilka nebo cenné psaní podražily o deset korun pro všechny hmotnostní kategorie a cílové destinace. Vnitrostátní ceny podnik zvedal letos v květnu, kdy známka na dopis podražila o tři Kč na 16 korun.

Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun. Zisk zvýšila kompenzace od státu za poskytování takzvané univerzální služby, tedy základních služeb v celé ČR. Podle novely zákona o poštovních službách představuje její maximální výše za loňský rok 700 milionů korun. Výnosy České pošty za loňský rok vzrostly o téměř šest procent na 20,26 miliardy korun. Pošta zaměstnává přes 30 000 lidí. Z toho víc než 90 procent působí v provozu a obchodu. Podnik provozuje síť 3200 poboček.

Takhle cestují před Vánoci balíky:

Video  Takhle cestují vánoční balíky: Dorazí pod stromek do Štědrého dne?  - Petr Soukup, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

renataren ( 8. prosince 2016 21:49 )

 V normální firmě by takový generální ředitel a vrcholoví manažeři letěli na hodinu!!!! Ale protože jsou dosazení politiky do vedení České pošty, ustojí všechno! I svou absolutní neschopnost! Kdy Češi povstaneme z gaučů a židlí u počítačů? Nebo si pořád necháme vše líbit???? Věřím, že necháme a proto to tady tak s náma vypadá! Stávkuje někdo pořádně v zaměstnání o zvýšení mzdy? Ne!!! Tak ať se nediví, že mají Češi pořád hovno a né plat! Vždyť si to zasloužíme!!!

renataren ( 8. prosince 2016 21:45 )

Poštáci nejsou placení ze státní kasy...

montevideo ( 8. prosince 2016 19:52 )

Pokud budeš volit kurýrní službou, rovnou škrtni Intime. Ti jsou ještě mnohem horší než Česká pošta. Lžou, jsou nespolehliví a nedoručí vůbec nic.

bieseger ( 8. prosince 2016 19:46 )

Česká pošta? Perfektní, balíček do ruky z druhé strany planety přišel za cca týden a půl do ČR, bohužel česká pošta mě o něm POPRVÉ informovala 3 týdny po tom co ho dostali na sklad a poslali to jako "opakovanou výzvu" že to jinak budou posílat zpátky pokud si pro to nepřijdu. Hovada, to se nedá jinak nazvat. Nebo když borec v autě zazvoní na zvonek a nasedne do auta a jede hned do p*dele, jenom pak vylezu a vidím to modrý auto na konci ulice, volat na dispečink a řešit to je zřejmě základní služba balíčku do ruky. No...zbytečný se vztekat, ještě že existují alternativy.

PETR_50 ( 8. prosince 2016 19:37 )

Byly doby,kdy známka na dopis stála 60 haléřů,na pohled 30 haléřů. Pak se zdražilo na 1 Kč. TEĎ TO BUDE 16 KORUN. TO JE ALE NÁRUST V %. TAK KDYBY SE ZVYŠOVALI MZDY!!! Česká POŠTA JE NEJHORŠÍ PODNIK V ČR. Jeden příklad: v obci od r.1951 je pošta. Měla stále jednoho zaměstance. Už měla být několikrát v posledních 10 letech zrušena, ale Obecní úřad pro zachování jim platí energie a pronájem. Takže pošta si platí sílu na 50%úvazek a technologii(PC,nábytek apod) Od loňského roku tato jedna pošťačka na poště je, ALE do obce přijíždí každý den alespoň 1x denně auto s řidičem, ze kterého vyskočí dvě dívčiny,které roznášejí dopisy.V tuto dobu je pošta v niž sedí úřednice uzavřená. Otevírá ji zase až odpoledne na hodinku. Takže dříve to byla jedna síla, dnes 3 + řidič s autem!!! A od příštího roku se pošta zavírá úplně a situaci řeší Obecní úřad obce ,která má přes 500 obyvatel,kde je řada podnikatelských subjektů. Asi to bude muset vzít na sebe. Dává počínání této poštovní instituce nějaký smysl!!! A pořád mají málo, pořád chtějí na Babišovi peníze a ještě k tomu zdražují!!!

Zobrazit celou diskusi