„Současnou alarmující situaci vnímáme jako vrchol snah o vymazání povědomí o dříve svébytných zemích Morava a Slezsko, které v minulém století za revolučních a válečných okolností či zločinným působením totalitních režimů nezaviněně ztratily své zemské sněmy, samosprávu, hranice, symboly a elity,“ napsali organizátoři v prohlášení.

Akce byla poklidná a sešly se na ní zhruba dvě stovky osob, podle organizátora a předsedy Moravanů Ondřeje Hýska je to víc než na minulých protestech. „My bychom samozřejmě rádi, kdyby na náměstí byly tisíce lidí. Ale občané v České republice nejsou příliš zvyklí na to jít do ulic říct, co by chtěli za tu Moravu a moravskou samosprávu a proti tomu strašnému názvu Czechia se nějakým způsobem vymezit,“ vysvětlil Hýsek.

Změnu názvu vnímají demonstranti jako „protiústavní snahu pražských politiků“. Podle kritiků nemůžou pojmy jako Czechia či Bohemia, které označují území Čech, zastoupit název i sousedních zemí Moravy a Slezska.

Praha jako vlastní země

Strana tak navrhuje jiné, vhodnější názvy. Czechomoravia nebo Czechlands. „Vyzýváme k otevření diskuse o přetvoření extrémně centralizované ČR se čtrnácti vadnými kraji na spolkový stát, v němž kromě Čech naleznou své důstojné zastoupení i Morava a Slezsko a jejich obyvatelé,“ dodali organizátoři.

Hýsek Blesk.cz vysvětlil, že by to mohlo vypadat tak, jak to mají například v Rakousku nebo Německu. „Co se týče daní, tak přibližně třetina daní by zůstávala v té zemi, u nás by to byly Čechy, Morava, Slezsko a případně Praha, a mají vlastní samosprávu. Neboli chceme sloučit kraje,“ řekl Ondřej Hýsek.

Podle něj je 14 krajů zbytečně hodně pro zemi, která má pouze 10 milionů obyvatel. „Máme 14 malinkých, velmi drahých parlamentů, přitom téměř s žádnými kompetencemi,“ dodal Hýsek.

Strana plánuje ještě více protestů. „My tímto nekončíme a věříme, že na ty další akce přijde lidí ještě více a hlavně, že nám dají hlas ve volbách,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Naštvaní Moravané demonstrovali proti názvu Czechia Jiří Nováček

Fotogalerie
21 fotografií