Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemi minul „nevypočitatelný asteroid“, přiblížit se mohl až k satelitům

Asteroid poblíž Země.
Asteroid poblíž Země.  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: bru/ČTK - 
8. března 2016
11:49

Zemi s odstupem více než desetinásobku vzdálenosti mezi ní a Měsícem bezpečně minul asteroid 2013 TX68, který je pověstný svou nejistou trajektorií. Informovalo o tom Centrum pro planetky při Mezinárodní astronomické unii (IAU). Vědci do poslední chvíle neznali přesný čas největšího přiblížení a také nevěděli, do jaké blízkosti k Zemi se asteroid nakonec dostane. Nebylo totiž vyloučeno, že proletí níž než satelity na geostacionární dráze.

Planetka, která si kvůli své nejisté dráze vysloužila přezdívku nevypočitatelný asteroid, kolem Země proletěla již v pondělí ve 14:42 SEČ. To bylo o deset hodin dříve, než se vědci podle posledních propočtů domnívali. Ještě před několika dny se přitom počítalo s víkendovým průletem.

Jisté zatím je, že v době největšího přiblížení dělily asteroid od Země čtyři miliony kilometrů. Aktuální výpočty přitom odhadovaly, že to bude ještě o 800 000 kilometrů dál, vyloučeno zcela nebylo ale ani těsnější přiblížení v řádu několika desítek tisíc kilometrů.

Příští rok je tu znovu

I přes nejistotu dráhy vědci opakovaně ujišťovali, že srážka se Zemí nehrozí. Jisté nepatrné riziko v poměru jedna ku 250 milionům nicméně podle únorových předpovědí existuje pro 28. září 2017, kdy se 2013 TX68 k planetě opět přiblíží. Očekává se ale, že s budoucím zpřesňováním dráhy se pravděpodobnost kolize ještě více sníží.

Asteroid je zhruba dvakrát tak veliký než ten, který v roce 2013 explodoval nad Čeljabinskem. Tehdy se asteroid při vstupu do atmosféry nad jižním Uralem rozpadl. Výsledná tlaková vlna poničila na 7000 budov, zranění utrpělo zhruba 1500 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cantre ( 8. března 2016 19:45 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://dampres.blogspot.cz/

moiaza ( 8. března 2016 16:47 )

Nevypočitatelné věcí známe i u nás. Každé volby jsou to lidovci. Nikdy nikdo neví, komu skočí kolem krku.

potapec ( 8. března 2016 15:15 )

Škoda, mohl být mír

Zobrazit celou diskusi