Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na českých horách si připlatíte. Skipasy zdraží až o 100 korun denně

Zhruba 40 % tuzemských lyžařských středisek  zvýší ceny skipasů v průměru o 4 %. (Ilustrační foto)
Zhruba 40 % tuzemských lyžařských středisek zvýší ceny skipasů v průměru o 4 %. (Ilustrační foto)  (Autor: scom, archiv)
Autor: ČTK, sou - 
11. listopadu 2015
11:30

Zhruba 40 procent tuzemských lyžařských středisek v zimní sezoně zvýší ceny skipasů. Největších 35 skiareálů zdraží v průměru o 4 procenta. Cena jednodenního skipasu stoupne průměrně na 560 korun pro dospělého a 390 korun pro dítě. Vyplývá to z údajů Asociace horských středisek (AHS).

Například v Krkonoších, kde skiareály investovaly přes půl miliardy korun, si lyžaři připlatí. Skipasy ve SkiResortu Černá hora – Pec v hlavní sezoně zdraží o 40 korun na 690 korun, v nově zavedené TOP sezoně o Vánocích a v únoru budou stát 750 korun.

Ve Špindlerově Mlýně jednodenní skipas v hlavní sezoně zdraží o 100 korun na 850 korun. Cena při nákupu přes internet v systému věrnostního klubu Gopass bude 790 korun místo loňských 695 korun. 

Investice do zimní infrastruktury před zimní sezonou přesáhly celkem jednu miliardu korun. Největší investice představovala výstavba nových lanových drah a sjezdových tratí. Většina areálů napříč republikou posílila a modernizovala systémy umělého zasněžování. Skiareály také rozšířily snowparky, převážně o jednoduché zábavné linie pro začátečníky. Dochází i k dalšímu rozvoji dětských parků oddělených od sjezdovek.

Analýza: Nejpopulárnější jsou Krkonoše

Podle analýzy KPMG pro agenturu CzechTourism tvořili v loňské hlavní lyžařské sezoně 89 procent turistů a 84 procent jednodenních návštěvníků hor Češi. U obou skupin jsou nejpopulárnější Krkonoše. V průměru však stráví v tuzemském horském středisku více nocí zahraniční návštěvníci, a to 3,3 noci. V případě Čechů jsou to v průměru 2,8 noci. Téměř polovina zahraničních návštěvníků hor přijíždí z Polska, třetina je z Německa. 

O 15 procent vyšší návštěvnost než v loňském roce zaznamenala česká horská střediska během letošního léta. „To nebyla jediná dobrá zpráva. Provozovatelé si pochvalovali také to, že turisté jezdili více i mimo hlavní sezonu, tedy na jaře a na podzim,“ uvedl výkonný ředitel AHS Libor Knot. Letní provoz mají z větších zimních středisek zhruba dvě třetiny z nich.

Zobrazit celou diskusi