Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nejbohatší Češi: Babiš ztratil 20 miliard, majetek nejvíc zhodnotil Křetínský

  • Autor: zst - 
    24. 9. 2015
    18:45

    Poslední rok nebyl pro české miliardáře příliš úspěšný. Tři nejbohatší Češi - Petr Kellner, Andrej Babiš a Pavel Tykač - svorně podle týdeníku Euro ztratili miliardy. Nejhůře dopadl ministr financí Andrej Babiš (ANO), který podle odhadů prodělal až 20 miliard korun. Do první desítky se naopak tlačí majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský, který si za posledních 12 měsíců nejvíce polepšil.

  • 1.Petr Kellner: 150 miliard korun

    Kellner je 97. nejbohatší člověk světa Kellner je 97. nejbohatší člověk světa | ČTK

    Nejbohatším Čechem je dál Petr Kellner, jehož majetek se odhaduje až na 150 miliard korun. Majitel společnosti PPF se udržel v čele i přesto, že za poslední rok ztratil odhadem 8,5 miliardy. A to především kvůli svým vazbám na Rusko. Údaje vypracovala redakce týdeníku Euro s tím, že odhady vycházejí z tržních cen v červenci letošního roku.

    Podle údajů časopisu Forbes měl ale Kellner v roce 2013 majetek v hodnotě přes 200 miliard korun. Miliardář vlastní v rámci společnosti PPF například Air Bank nebo Home Credit.

  • 2.Andrej Babiš: 110 miliard korun

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Karel Kopáč

    Ministr financí, šéf hnutí ANO a majitel koncernu Agrofert Andrej Babiš prodělal podle odhadů za poslední rok až 20 miliard korun, přesto mu neochvějně patří druhá příčka mezi českými miliardáři. Jeho majetek je odhadován na 95 až 110 miliard korun.

    Do skupiny Agrofert patří mimo jiné Kostelecké uzeniny, Vodňanská drůbež,  mediální skupina MAFRA, mlékárny Olma, pekárny Penam nebo třeba pardubická chemička Synthesia. Babiš vlastní také Agrotec, který má problémy kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám.

  • 3.Pavel Tykač: 35,8 miliardy korun

    Miliardář Pavel Tykač je třetím nejbohatším Čechem Miliardář Pavel Tykač je třetím nejbohatším Čechem | Foto Lucie Drlíková

    Kontroverzní podnikatel Pavel Tykač obsadil v žebříčku třetí místo s celkovým majetkem téměř 36 miliard korun. Jeho zbohatnutí se datuje do 90. let minulého století, kdy docházelo v Československu a později Česku k privatizaci státního majetku. Prostřednictvím své firmy Motoinvest získal Tykač podíly v řadě bank. Po řadě machinací ale banky zkrachovaly (mimo jiné například Agrobanka), Tykač je proto často označován za "škůdce kapitálového trhu".

  • 4.Radovan Vítek: 34,5 miliardy korun

    Radovan Vítek studoval práva v Plzni údajně nestandardním rychlo-způsobem Radovan Vítek studoval práva v Plzni údajně nestandardním rychlo-způsobem | ČTK

    Realitní magnát Radovan Vítek se o bronzovou příčku přetahuje s Pavlem Tykačem, podle týdeníku Euro je jeho majetek ale o zhruba miliardu korun menší. Patří mu tak „brambory“. Vítek si za poslední rok připsal zhruba osm miliard korun a svoje jmění tak téměř zdvojnásobil. Podle časopisu Forbes je třetím nejbohatším Čechem na úkor Pavla Tykače. Svou kariéru přitom začínal jako barman. Vítek vlastní realitní impérium Czech Property Investment.

  • 5.Tomáš Chrenek: 23,5 miliardy korun

    Do TOP 5 se vešel také majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek. Do TOP 5 se vešel také majitel Třineckých železáren Tomáš Chrenek. | ČTK

    Majitel společnosti Moravia Steel, která vlastní mimo jiné Třinecké železárny, Tomáš Chrenek se může pyšnit více než 23 miliardami korun a podle týdeníku Euro je tak pátým nejbohatším mužem v České republice. Na rozdíl od svých konkurentů si Chrenek za posledních 12 měsíců vydělal až 10 miliard korun.

    I on zbohatl v rámci kuponové privatizace a nyní vlastní například síť soukromých nemocnic Agel, Barrandovské filmové ateliéry nebo Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnu.

  • 6.Daniel Křetínský: skokan roku

    Daniel Křetínský znásobil svůj majetek o 250 %. Daniel Křetínský znásobil svůj majetek o 250 %. | Blesk / Daniel Černovský

    Naopak v dobrém bude na poslední rok vzpomínat majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský, který zhodnotil svůj majetek o 250 procent. A útočí tak na vstup mezi deset nejbohatších Čechů. Podle časopisu Forbes vlastní Křetínský majetek v hodnotě 12,5 miliardy korun.

    Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství CNC, které vydává deník Blesk a provozuje stránky www.blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizater ( 25. září 2015 11:36 )

Když natáhne bačkory lichvář je to vždy dobrá zpráva

deratizater ( 25. září 2015 11:34 )

je zvláštní že ho paparaziové nevyfotili jak nyní vypadá ta jediná jeho fotka je stará 25 let

deratizater ( 25. září 2015 11:31 )

Zbohatli v podstatě přes noc díky kuponové privatizaci aníž by poctivou prací propotili jedinou košili.Ze správců fondů se přes noc stali jejich majitelé a to je stejná legislativní prasárna jako když se katolická církev stala s uživatele majetků s omezením vlastnicví pomocí nemravného zákona přímým vlastníkem.

lunatic ( 25. září 2015 05:04 )

Pokud se mě týká,jsem také s vývojem celkem spokojený ;za poslední rok mi přibyly celkem 2 exekuce a zároveň s tím i 3 mí věřitelé zemřeli-z toho 1 z nich za nevyjasněných okolností,takže jsem zbohatl pouhou pasivitou

rucnikvolamydlo ( 24. září 2015 22:23 )

Petr Kellner, je bílý kůň Klause a Zemana.

Zobrazit celou diskusi