Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trestní oznámení na e-tržiště státních zakázek: Šlechtová je ráda, bude spolupracovat

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve své kanceláři
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ve své kanceláři  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, dv - 
23. června 2015
10:00

Nadační fond proti korupci podal kvůli systému na zadávání zakázek (Národní elektronický nástroj – NEN) trestní oznámení na neznámého pachatele. Kritizuje hlavně extrémní náklady na pořízení a provoz. Fond podal trestní oznámení už v březnu, informoval o tom až dnes. Uvedla to ČTK.

„NEN je podle našeho názoru extrémně předražený a ministerstvo pro místní rozvoj dostalo produkt se zásadně jiným technickým řešením, než se kterým zvítězil dodavatel v soutěži. Právě toto řešení ale mělo poloviční váhu při hodnocení nabídek uchazečů. Naši IT konzultanti odhadli, že by se cena za vývoj takového systému měla pohybovat v desítkách milionů, v žádném případě ne téměř dvou stovek milionů,“ uvedl ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Podle Soukenky je nutné navíc započítat i náklady na provoz aplikace, a to ve výši zhruba 230 milionů korun na období pěti let. Zakázku na provoz vyhrálo sdružení firem Tesco SW a Telefónica CR. V tendru na vývoj NEN uspěla firma Datasys.

Ministryně Karla Šlechtová důsledné prošetření všech veřejných zakázek vítá. MMR vždy ve všem poskytuje potřebnou součinnost orgánům činným v trestním řízení," vzkázala mluvčí MMR Veronika Vároši.

Původně měl NEN fungovat od prvního čtvrtletí 2013, takzvaný uzavřený zkušební provoz byl nakonec spuštěn až o rok později. V rámci uzavřeného zkušebního provozu byl NEN zpřístupněn pouze MMR, ministerstvu zemědělství a ministerstvu práce a sociálních věcí. Od 1. července minulého roku byl přístupný i ostatním zadavatelům. Vláda loni na konci června schválila ostrý start systému od 1. ledna letošního roku. Problémy však tento termín oddálily. MMR v březnu tvrdilo, že systém bude plně funkční od července.

Kvůli údajně špatné práci na NEN chtěla ministryně odvolat svého náměstka Ondřeje Votrubu, ten ale v polovině března sám rezignoval.

Objem veřejných zakázek loni vzrostl o 102 miliardy korun na 577 miliard korun (bez DPH). Vyplývá to z Výroční zprávy o stavu veřejných zakázek v České republice za rok 2014, kterou na jednání vlády 15. června předložila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi