Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pravda o Jidášovi: Zradil české maturanty? Cermat zveřejnil výsledky

Autor: ČTK, dce - 
15. května 2015
11:54

Výsledky státních maturit jsou známy – neuspěla celá šestina studentů. Podle očekávání byla nejproblémovější matematika. Kolem letošních maturit se ale nejvíce mluvilo o sporné otázce o Jidášovi Iškariotském.

V maturitních testech neuspělo 15,7 procenta středoškoláků. Nejhůře dopadla matematika, kterou nezvládlo bezmála 24 procent maturantů. Téměř 20 procent žáků propadlo z němčiny. Nejlépe dopadla gymnázia, nejhůře maturanti v nástavbovém studiu. Průběžné výsledky jarního termínu státních maturit na dnešní tiskové konferenci oznámil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Všechny údaje se týkají těch, kteří maturitu skládají poprvé. Z angličtiny, která byla nejčastěji vybíraným cizím jazykem, propadlo 6,3 procenta maturantů. Maturitní test z češtiny, který povinně psali všichni středoškoláci, jich neudělalo 6,5 procenta. Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky vše dopadlo dobře. "Úloha dopadla v podstatě velmi dobře. U Jidáše je průměrná úspěšnost téměř padesát procent. Nebyl to žádný chyták ani úloha, které by byla mimo," řekl serveru idnes.cz

Studenti si ovšem na otázku stěžovali, protože je náboženská a v testu nemá co dělat. Valná většina společnosti jim ale odpověděla jasně - vtípky, které kolovaly po sociálních sítích, jasně naznačovaly, že pokud to někdo neví, je to hlupák, který nemá u maturity co dělat.

Výrazně se lišily výsledky na jednotlivých typech škol. Zatímco na gymnáziích neuspělo 1,7 procenta maturantů, na nástavbách na druhém konci spektra 43,6 procenta studentů. Mezi těmito extrémy se umístily střední odborné školy se 17,3 procenta propadlých a maturitní obory na středních odborných učilištích, kde neuspěla třetina učňů. Ministr školství upozornil, že mnohdy průměr celého typu škol srážejí dolů jednotlivé problematické obory. 

Ředitelé škol musejí žákům výsledky didaktických testů sdělit nejpozději v pondělí 18. května. Od tohoto dne až do 10. června se mohou na jednotlivých školách konat ústní zkoušky. Výsledky písemných prací se žáci dozvědí postupně do 29. května, vždy se tak stane před začátkem ústních maturit v dané třídě. 

tesarl ( 15. května 2015 13:47 )

Pro věřící určitě, ale ne pro ateisty. Pro věřící je to zajisté veeeelmi důležité, dokonce snad životně důležité, ale my jsme bezesporu ateistický stát. Vsadil bych se, že paní Nina Nováková je věříci a ty taky.

tesarl ( 15. května 2015 13:43 )

Ale jdi ty, tak tě vyzkoušíme z koránu a běda jak to nebudeš vědět, protože i ten je součástí naší kultury. Jidáš je pojem pro katolíky nebo věřící, ale ateistovi je celý Jidáš ukradený. Vsadím se, že jen ti co jsou pobožní to vědí.

tesarl ( 15. května 2015 13:40 )

přesně tak.

tesarl ( 15. května 2015 13:37 )

opr.: jedná....nepodloženém...

tesarl ( 15. května 2015 13:30 )

Paní Nina Nováková nechce pochopit, že se jená pouze a výslovně o náboženskou otázku, je to ostuda celého školního systému. Navíc Iškariotský není jméno Jidáše, ale pouze přídomek. Vše je pouze legenda. S kulturou to nemá už vůbec nic společného. Minule psala, asi ona sama nebo někdo jí podobný, že je to životně důležitá otázka. A to je právě to, pokud je tohle velmi důlěžitá životní otázka, pak se nedivmne, že to v této zemi vypadá jak to vypadá, když se zkouší z legend a Nepodloženém Jidášovi. Ostuda je to paní Nováková, ostuda vaše a všech co tuhle nesmyslnou otázku povolili. K soudu s vámi.

Zobrazit celou diskusi