Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Špindlu se zřítil nástup na lanovku: Vyběhli jsme ven a vyháněli lidi, říká svědek!

Autor: ČTK, simao - 
12. března 2015
12:53

Z jednopodlažní budovy, po jejíž střeše nastupují návštěvníci na lanovku, se začalo ozývat praskání. Ti, co byli uvnitř, rychle vyběhli ven a začali vyhánět lidi pryč. Ve Špindlerově Mlýně se před velkou víkendovou snowboardovou akcí propadla konstrukce nástupu na nejfrekventovanější lanovku Svatý Petr - Pláň. O víkendu tam přitom pořadatelé očekávají až 10 tisíc návštěvníků při tradičních závodech.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se ve čtvrtek dopoledne zřítila konstrukce nástupu lyžařů na čtyřsedačkovou lanovku na Pláň v lokalitě Svatý Petr. Jde o hlavní přepravní zařízení v celém areálu. Na místo se rychle vydali hasiči, provoz lanovky se zastavil.

Podle čtenáře Blesk.cz se zřítil nástup na lanovku v místech, která těsně sousedí s půjčovnou lyží, kanceláří dětské školičky a dětským koutkem, kde rodiče mohou zanechat své ratolesti. Lyžaři na lanovku nastupují po střeše jednopodlažního objektu. Právě střecha tohoto objektu se propadla.

Podle svědka se z konstrukce zhruba mezi 10:00 až 11:00 začalo ozývat praskání. "Vyběhli jsme ven a začali vyhánět lidi," řekl pracovník půjčovny. Lyžaři proto stačili nástup na lanovku včas opustit. Lidé stačili utéci i z objektu pod nástupem.

Naštěstí bez zranění

Ředitel skiareálu Špindlerův Mlýn Čeněk Jílek ČTK potvrdil, že celý prostor se podařilo zavčas vyklidit. "Lanovka stojí, stav nástupiště musí posoudit statik, my sice vymýšlíme náhradní řešení, ale záleží na jeho rozhodnutí," řekl Jílek. "Horská služba u lanovky ve Svatém Petru nezasahovala. Podle našich informací se to obešlo bez zranění," dodal náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Ve Špindlu přitom finišují přípravy na velkou víkendovou akci Snowjam, již osmý ročník snowboardového závodu, který je součástí světového poháru FIS ve slopestylu. Pořadatelé přitom čekají tradičně velkou návštěvnost, která se může vyšplhat až k 10 tisícům. "Na přepravu závodníků využíváme dvousedačkovou lanovku, takže přípravy na Snowjam běží naprosto podle plánu a bez jakéhokoliv omezení," mírnil obavy z komplikací před oblíbenými snowboardovými závody ČTK Marek Teyssler z organizačního týmu Snowjamu.

Čtyřsedačková lanovka, začínající ve Špindlerově Mlýně a končící na Pláni v 1185 metrech n. m., byla postavena v roce 1992. Její délka je 1,58 km a překonává převýšení 535 metrů. Je v provozu v zimní i letní sezoně, má přepravní kapacitu 2400 lidí za hodinu a je tak nejvýkonnějším zařízením ve Svatém Petru.

e.44 ( 12. března 2015 18:05 )

Taky víš prd a jenom se předvádíš

e.44 ( 12. března 2015 17:09 )

Víš prd proč se to stalo. Jestli šlo o špatnej projekt nebo o vadu matriálu nebo skutečně o špatnou údržbu nebo jestli to třeba špatně nespočítal právě statik před stavbou. Teď jde o to aby to nepřišel zkontrolovat stejnej statik jakej se podílen na výpočtech před stavbou a aby se svojí případnou chybu nesnažil hodit na někoho jinýho.

bizon_pepa ( 12. března 2015 16:00 )

 Tak to byla klika, že všichni utekli.

Zobrazit celou diskusi