Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ekologická havárie a náročný zásah hasičů: Do potoka na Chrudimsku vytekla močka

Autor: ČTK - 
2. února 2015
07:14

Do potoka na Chrudimsku unikla již v sobotu ráno látka, u které hrozí poškození životního prostředí. Od té doby se na nepřetržitém čerpání vody z potoka vystřídalo při náročné operaci 11 hasičských jednotek z širokého okolí.

Močku uniklou do potoka z bioplynové stanice v Liboměřicích na Chrudimsku likvidují hasiči již od soboty. Potok vtéká do řeky Chrudimky tekoucí do Křižanovické přehrady, která slouží jako zásobárna pitné vody. Rozbory prokázaly, že voda v Chrudimce je čistá. ČTK to řekla mluvčí pardubických krajských hasičů Vendula Horáková.

Do potoka uniklo asi 300 metrů krychlových tzv. digestátu, což jsou zbytky po vyhnití biomasy podobné močce. Hasiči v sobotu potok přehradili balíky slámy a hlínou a vytvořili velkou lagunu, ze které začali vodu s močkou čerpat kalovými čerpadly do cisteren. Voda pak končila jako hnojivo na poli. V neděli hasiči zahradili potok ještě v jiném místě nad první lagunou, aby vytvořili další čerpací stanoviště. 

 „Analýza odebraných vzorků pracovníky Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč potvrdila, že voda je silně znečištěná,“ uvedla mluvčí. Zatím nebylo zjištěno, že by v potoce uhynuli ryby nebo jiní živočichové. Digestát unikl ze zásobníku, pravděpodobnou příčinou byla podle hasičů závada na čerpadle. Případem se zabývá i policie. „Provádíme šetření s podezřením na technickou závadu na čerpadle,“ řekl ČTK mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

Jeden proud vody hasiči také začali rozprašovat zpět do koryta potoka. „Rozprášením se totiž ve vodě snižuje množství amoniaku, který je tím okysličován a likvidován. Navrácená voda již dle odborníků nezpůsobí žádné problémy,“ uvedla Horáková.

Případné škody na životním prostředí budou řešit zástupci Povodí Labe a České inspekce životního prostředí. Liboměřická bioplynová stanice firmy Agro Liboměřice byla v části obce Nové Lhotice uvedena do provozu v roce 2008. Její výkon dosahuje 526 kilowattů. Zpracovává kejdu, siláž a senáž, informovala dříve chrudimská Agrární komora.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi