Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nová bunda pro cyklisty: Svítí a ukazuje i změnu směru!

Bundu, která má zajistit bezpečnost cyklistů na silnicích, předvedla včera Technická univerzita v Liberci. Svítí a signalizuje i změnu směru  jízdy.
Bundu, která má zajistit bezpečnost cyklistů na silnicích, předvedla včera Technická univerzita v Liberci. Svítí a signalizuje i změnu směru jízdy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, raj - 
21. srpna 2014
06:16

Bundu, která má zajistit bezpečnost cyklistů na silnicích předvedla včera Technická univerzita v Liberci. Svítí a signalizuje i změnu směru jízdy.

Vývoj technologie trval dva roky a oděv je unikátní i ve světovém měřítku. Cyklista je s ní vidět v noci až na vzdálenost 500 metrů a velmi dobře na 250 metrů. Běžně používané reflexní prvky upozorní řidiče na cyklistu ve vzdálenosti 200 metrů. V prodeji bude oděv od září.

Navenek jde o běžnou reflexní cyklistickou bundu, ve které jsou ale zabudované osvětlovací LED diody a je v ní i elektronické zařízení. S jeho pomocí se diody rozsvěcují.

Druhá elektronická jednotka je na kole a používá se k upozornění na změnu směru jízdy. „Obě jednotky jsou spojené bezdrátově,“ uvedl vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka. Podle něj je údržba bundy snadná, dá se běžně prát jako jiné funkční oděvy. „Jen se musí z bundy vyjmout elektronická jednotka,“ poznamenal.

bariq ( 21. srpna 2014 11:42 )

Diskutující, kde jste přišly k ceně?

sores ( 21. srpna 2014 11:25 )

Opět jen pro bohaté nebo s nadprůměrným platem. Ostatně jako vše, 70% čechů může jen čumět!

renataren ( 21. srpna 2014 11:14 )

Dobrý nápad !!! Obávám se však, že patent jim nevyřeší okopírování Čínou... Již zítra budou vestu prodávat za 39,- Kč... A suďte se s čínskými výrobci... promrhané peníze... Číňani takhle pohřbily několik set dobrých nápadů západních vědců a koumáků... Vsadím se, že budou rychlejší v prodeji než my... ČR prodej na podzim, Čína prodej již v září...

abcd.adcb ( 21. srpna 2014 10:55 )

Přečti si článek!

abcd.adcb ( 21. srpna 2014 10:54 )

Za ty peníze si to můžou strčit do perdele, kašpaři!

Zobrazit celou diskusi