Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český vědec pracující pro vládu a tvrdí: Postižené děti by se měly zabíjet po porodu

Český vědec šokoval svým názorem na rození postižených dětí (ilustrační foto)
Český vědec šokoval svým názorem na rození postižených dětí (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
19. června 2014
19:06

Rozhodl se napsat odborné pojednání o tom, že by lékař měl mít možnost ukončit život novorozence, který se narodí velmi těžce postižený. Nešetřil přitom slovy jako "zrůda" či "monstrum". Tenhle doktor přitom sedí i v odborné radě ministryně práce a sociálních věcí. Kontroverzním článkem však pořádně šokoval! A vysloužil si i přirovnání k nacistům a jejich rétorice.

"Nemá přece smysl prodlužovat život novorozence, který přišel na svět jako monstrum a je předurčen ještě před svým narozením k smrti," píše drsně autor odborného článku, který se zaměřil na právní a etické problémy s narozením velmi těžce postižených, bez naděje na zlepšení stavu.

Miroslav Mitlöhner navrhuje, aby zákon stanovil ženám povinnost jít na potrat, pokud by takového potomka čekaly "s ohledem na prioritu zájmu společnosti na zdravé populaci". Lékař by pak po narození velmi vážně handicapovaného potomka měl mít možnost rozhodnout, co dál. "Po porodu těžce malformovaného jedince stojí lékař před dilematem, zda ve prospěch dalšího života tohoto jedince intervenovat, často s použitím vysoce nákladné lékařské péče, či tohoto jedince odložit s vědomím jeho neodvratitelného konce a umožnit či urychlit tak nástup smrti nebo život ukončit vhodným zákrokem," uvádí autor.

Článek vyšel v Časopise zdravotnického práva a bioetiky. "Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat," napsal v něm muž, který dělal šéfa Ústavu sociální práce Univerzity v Hradci Králové. 

Jsou to úvahy na úrovni nacistů, zlobí se Krása

Není divu, že text výrazně pobouřil Národní radu osob se zdravotním postižením. Rektor hradecké univerzity již přijal autorovu rezignaci, Rada postižených nyní žádá, aby také ministryně práce Marksová (ČSSD) odvolala Mitlöhnera ze své vědecké rady.

"Takovéto úvahy jsou úvahy nacistického uvažování a z lékařů by se pak stali následovníci doktora Mengeleho," ohradil se předseda rady postižených Václav Krása. "Označovat lidi s postižením ve 21. století za zrůdy je nepřípustné. Kdyby se jednalo o jinou menšinu, dávno by už lidé protestovali na náměstích. Protože jde ale o handicapované, tak to nikoho netrápí," postěžoval si Krása. Dodal, že i velmi těžce postižené dítě je člověk a je potřeba na něj tak pohlížet.

jity ( 20. června 2014 13:19 )

Oni se sbírají prachy i na ty co se uzdravit mohou. Nedavno se dělal koncert na chlapečka, který se léčí na rakovinu a ten už má snad naději na vyléčení.

jana999 ( 20. června 2014 11:48 )

ty tomu věříš, žiji v německu, tady dělali testy u levnějšího a dražšího, nejzdravější potraviny měl ten nejlevnější řetězec aldy, protože se tam nic dlouho neohřeje a losos v těch nejdražších byl samá samunela, protože to leží na pultech pěkně dlouho, jo mimochodem pod námi v údolí pěstují bio zeleninu, hned u silnice, ta je opravdu bio, nepřežije v ní ani červ, jak je z těch aut otrávený

jana999 ( 20. června 2014 11:45 )

no tak moji rodiče nad 80, který celý život makali hlídají pravnoučata, jejichž rodiče nesehnali školku, hlídají nemocné dítě, aby jejich mamku vnučku nevyhodili z práce, kvůli častým nemocem u dětí

jana999 ( 20. června 2014 11:42 )

vždyt do sedmdesáti budem chodit do práce?

jana999 ( 20. června 2014 11:38 )

no nevím, moje kamarádka jednoho má a říká, že kdyby přišel hitler a zabil jeho i jí, tak by se jí jen ulevilo

Zobrazit celou diskusi