Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jesle, pane ministře? Dienstbier chce státní školky pro děti už od dvou let!

Dienstbier chce prosadit právo dětí na školku nebo jesle už od dvou let.
Dienstbier chce prosadit právo dětí na školku nebo jesle už od dvou let.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
11. března 2014
15:13

Právo na místo dítěte v jeslích či ve školce chce prosadit ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Chce tak podpořit pracující rodiče, respektive, aby v rámci domácnosti, mohli pracovat oba. Soustředit se chce rovněž na boj s chudobou a změnu pravidel exekucí. Takové jsou jeho priority v rámci mandátu na ministerstvu.

Jisté místo v předškolních zařízeních by měly mít podle ministra děti od dvou let. "Taková úprava v některých zemích platí. Je to velmi důležité z pohledu politiky rovných příležitostí, aby oba rodiče mohli pokračovat v profesní kariéře a nemuseli ji obětovat tomu, že rodina chce mít děti," uvedl Dienstbier.

Dienstbier rovněž zmínil, že alfou i omegou jeho mandátu bude kromě výše zmíněného bodu také problematika takzvaného sociálního bydlení.

"Svoboda a rovnost každého člověka je základním předpokladem pro zajištění důstojného života. Každý by měl mít šanci na své osobní štěstí," uvedl Dienstbier. Podle něj se vláda ve svém programu zavázala k tomu, že pro to vytvoří předpoklady.

Sociální bydlení v Česku chybí. Zákon o něm by měl podle navrhovaného legislativního plánu vlády platit od konce roku 2016. Diensbier na něm má spolupracovat s ministryněmi práce a pro místní rozvoj. Obrysy normy mají být hotovy příští rok do pololetí. Ještě letos do konce června se ministryně práce chystá předložit novelu, která upraví doplatky na bydlení a pravidla pro jejich přidělení v ubytovnách. Podle Dienstbiera by se tak měl například platit na jednu místnost jen jeden doplatek.

Posílení pravomocí ombudsmanky

Brzy by měla být na stole také novela, podle které by posílila pravomoci ombudsmanky. I ona by se mohla na Ústavní soud obracet s návrhem na zrušení sporných zákonů či jejich částí.

Dienstbierovu sekci legislativy vede náměstkyně Kateřina Valachová, která dřív působila v úřadě ombudmana či vedla senátní legislativce. Sekci lidských práv, pod niž spadá i agentura pro sociální začleňování, řídí právnička Martina Štěpánková. Ta dřív v úřadu vlády pracovala, v posledních letech byla v poradně pro občanství a lidská práva.

 

aneleh71 ( 13. března 2014 12:24 )

asi holt máte štěstí,že vás podobný osud nepotkal a nemusíte řešit finance.Vůbec nemáte páru,co to tu plácáte..

e.44 ( 12. března 2014 13:21 )

Hlavním důvodem je to že ne každá žena (rodina)si může finančně dovolit rozdělit mateřskou do více let a mít měsíčně mnohem míň peněz než když má mateřskou jenom rok nebo dva.

marais ( 12. března 2014 12:36 )

A proč matky nejsou raději s dětmi do 4 let doma? Je i tak málo práce..můžou si je v klidu, bez spěchu, ranního stávání a bez nemocí zajistit... práce si ještě do důchodu užijou až až , nemyslíte?

aronak ( 11. března 2014 23:42 )

nechápu, proč by měly být zvýhodňované svobodné matky před matkami vdanými. Stejně je většina svobodných matek jen na oko, aby pobíraly všechny soc. dávky a přitom žijí v domácnosti s přítelem. Už by mělo být na čase, aby se zvýhodňovali manželé.

aronak ( 11. března 2014 23:40 )

by mě zajímalo, kam chtějí ty děti umístit, když nemají kapacity ani pro všechny 3leté a starší děti. Hlavně, že rušili fungující školky a jesle - prý nebudou potřeba - každému člověku, kterému to myslí, hned bylo jasné, že toto rušení je nesmysl, leč politici měli svůj názor a takto to dopadlo (jako se vším, co chtějí vylepšovat a je to krok spíš k horšímu). Za pár korun budovy přenechali svým známým a teď budou za milióny stavět nové.

Zobrazit celou diskusi