Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Čína dobyla Měsíc: Podívejte se, jak Nefritový králík brázdí jeho povrch

Autor: lvi - 
16. prosince 2013
11:07

Čína je třetí velmocí, po USA a někdejším Sovětském svazu, která vyslala na Měsíc svůj stroj. Vesmírné vozítko Nefritový králík zahájilo zkoumání Měsíce v noci na neděli SEČ, když bezpečně sjelo z modulu, který v sobotu úspěšně přistál v oblasti Duhové zátoky.

Úsporný šestikolový „králík“ podle čínských médií zanechal na své první cestě na prašném povrchu hlubokou a výraznou brázdu. Jeho úkolem je právě sběr a analýza měsíčních hornin.

Video Nefritový králík už běhá po Měsíci - Reuters, Music by Dan-O at DanoSongs.com
Video se připravuje ...

Na povrchu Měsíce se vozítko bude pohybovat do roku 2017, kdy jí další sonda dopraví zpět na Zem. V roce 2020 pak podle představitelů Čínského vesmírného programu plánují na úspěšné mise navázat výsadkem prvního Číňana na Měsíci.

Základna na měsíci a těžba…

Při zkoumání Měsíce nejde Číně pravděpodobně jen o prestiž. Její mise se budou snažit na Měsíci najít rovněž využitelné suroviny. Dlouhodobé plány počítají například i se zřízením stálé základny na povrchu Měsíce.

Nefritový králík (čínsky Jü-tchu) váží asi 140 kilogramů, přičemž si poradí s třicetistupňovým stoupáním a může se pohybovat rychlostí 200 metrů za hodinu. Je rovněž vybavený sadou fotografických přístrojů.

Zobrazit celou diskusi