Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Unikátní test: Vytáhli novou Škodu Rapid do vzduchu a shodili na zem! Takhle to dopadlo

Video se připravuje ...
Autor: jp, simao.k - 
11. května 2013
20:55

VIDEO: Zajímavá podívaná se dnes naskytla návštěvníkům hradeckého letiště. Proběhl zde totiž neobvyklý crash test nové Škody Rapid. Auto zavěsili za vrtulník, vytáhli do vzduchu a shodili zpátky na zem. Proč to všechno? Šlo o simulaci pádu auta z mostu.

Atraktivní crash test zřícení auta z mostu se odehrál v rámci European helicopter show. Novou Škodu Rapid odhodil na zem vrtulník Eurocopter, přezdívaný veverka.

Povel ke shození auta na zem byl vydán poté, co bylo auto vytaženo do výšky 18,5 metru. Vrtulník použili organizátoři akce proto, aby simulovali auto v pohybu.

Volný pád škodovky

Volný pád auta otestoval Eurocopter verze AS 350 B3e, který jako jediný typ vrtulníku dokázal přistát na vrcholu Mount Everestu. „Zajímavostí je, že unese víc, než kolik sám váží, a to až 1400 kilogramů,“ vyzdvihl největší přednost tunu a čtvrt těžké „veverky“ pilot Daniel Tuček (42), který se ujal shození rapidu.

S vozem o hmotnosti kolem 1300 kilo vrtulník několikrát přeletěl před diváky, a poté náklad odhodil do trávy. Po dopadu se vůz odrazil po dopadu na předek zpět do vzduchu, obrátil se na bok, a zůstal ležet na střeše. Náraz ho ani příliš nepoškodil. Vnitřní prostor zůstal prakticky neporušený.

"Jsme velice překvapeni, jak test dopadl," přiznal Tomáš Zdechovský, mluvčí celé akce. Dodal, že auto bylo převezeno do mladoboleslavské továrny k podrobnějšímu prozkoumání. "Ale již na místě odborníci řekli, že test dopadl výborně," poznamenal.

namoroman ( 12. května 2013 07:58 )

Tak to bylo dost trapné-myslel jsem,že to auto dopadne na čumák.To že dopadlo na kola bylo naprosto nesmyslné a zbytečné.---.Jen trapná reklama na škodovku. Ještě jsem neviděl crash test - náraz na kola

dobrotka ( 12. května 2013 04:31 )

Tak to mas Nahlasit - mas na to moznost kliknout. Si myslis, ze v redakci je nekdo, kdo cte vsechny diskuse?

poky-f ( 12. května 2013 01:27 )

Jak je možné,že redakce nechá Kyslíkovou takhle INZEROVAT??Vždyť je to ŠMEJD!

hankakyslikova ( 12. května 2013 00:07 )

Zdravim, prave se mezi lidma siri novinka, jak vydelat penize na netu. Najdete to na - Prozrazeno.WZ.cz - Ja si takto vydelavam uz asi mesic a jsem spokojena. Bylo by ale dobre se na to podivat rychle, protoze to uz brzy nebude mozne!

lo2f ( 11. května 2013 22:05 )

Nebylo to moc vysoko a dopad na kola a do trávy.

Zobrazit celou diskusi