Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Byty obětí H-Systému jdou do dražby: Zaplaťte potřetí, nebo si sbalte kufry

Petr Smetka je jediný, který za miliardový podvod sedí. Zbylí manažeři H-Systemu si užívají svobody po Klausově amnestii.
Petr Smetka je jediný, který za miliardový podvod sedí. Zbylí manažeři H-Systemu si užívají svobody po Klausově amnestii.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2013
14:03

Konkurzní správce vytunelované společnosti H-System sepíše další kapitolu děsivého příběhu. 55 bytů v Horoměřicích u Prahy jde příští týden do dražby. Finančně vyždímané rodiny by tak měly za bydlení zaplatit potřetí, jinak přijdou o střechu nad hlavou.

Hodnota nemovitostí je podle stavebního bytového družstva Svatopluk, které zastřešuje stovky klientů poškozených miliardovým podvodem, 122 milionů korun, vyvolávací cena pak bude 62 milionů. Nízká cena by se mohla stát snadným soustem pro spekulanty. Oběti podvodu by tak o svůj majetek nakonec mohly přijít.

"Původně slibované levné bydlení se tak proměnilo na pořádně předražený zlý sen - poprvé lidé o peníze za dům přišli po krachu H-Systemu, podruhé investovali podobně vysoké částky do dostavby rozpracovaného projektu a potřetí budou muset platit v plánované dražbě, jinak o majetek přijdou," uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí Svatopluku Martin Junek. Dražba se podle něj uskuteční 11. dubna, jejím výsledkem prý bude snížení financí v konkurzní podstatě.

Stavební bytové družstvo také podle Junka podává žalobu na správce konkurzní podstaty kvůli případu klienta H-Systemu z Velkých Přílep, který po vytunelování společnosti investoval do dostavby domu. Nebyl proto ochoten odkoupit nemovitost za navýšenou cenu bez zahnutí jeho investic. Podle družstva pak správce prodal dům firmě CIB Proprety bez vědomí podvedeného muže za pětinovou hodnotu.

Manažeři H-Systému jsou na svobodě

Strůjce miliardového podvodu Petr Smetka si v současnosti odpykává dvanáctiletý trest za podvod. Loni žádal o podmíněné propuštění, Městský soud v Praze ale rozhodl, že propuštěn nebude. Po lednové amnestii prezidenta Václava Klause pak bylo zastaveno trestní stíhání tří manažerů, kteří jsou dalšími aktéry případu.

deina78 ( 4. dubna 2013 22:56 )

To je to nejhosi....tak to asi bude...soud proste nefunguje

deina78 ( 4. dubna 2013 22:53 )

Odvaha to byla a velka, ale kdyz dostanes kulate razitko, ze za vlastni prachy to muzes dostavet a bude to tvoje, tak uveris i ty Huberte!

libuna119 ( 4. dubna 2013 17:27 )

Soudruh Nečas o tom určitě něco ví.Zabijte ho,stejně nic neřekne.

e.44 ( 4. dubna 2013 17:01 )

Nikoli, to není článek o H-systému, to je článek o lidech, jejichž problémy začaly po krachu H-systému a poračovaly díky tomu, že oni sami šli za další velké peníze do něčeho, co neměli řádně ošetřeno, tudíž se na nich mohli vyřádit další podvodníci. Rozumný člověk by po krachu H-systému šel od toho, podal žalobu na finanční vyrovnání, a investoval jinam. Ne do něčeho u čeho nemá žádnou záruku, že ani když to několikrát zaplatí, že to skutečně bude jeho.

hofihofi ( 4. dubna 2013 16:55 )

No cocococo, domluvili se, ze budou lidi okrádat spolecne.

Zobrazit celou diskusi