Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Památkáři ukázali Hitlerovy obrazy. Jen na hodinu

Autor: Jana Ulrichová - 
27. února 2012
21:33

Jen novináři dostali mimořádnou příležitost spatřit sedm obrazů ze sbírky Adolfa Hitlera, které v zámku v Doksanech na Litoměřicku objevil badatel Jiří Kuchař. A to na pouhou hodinu.

Obrazy se nachází v tamním depozitáři Národního památkového ústavu. Jiří Kuchař je objevil loni na jaře, kdy na ředitelství ústavu v Ústí nad Labem poslal dokumentaci s reprodukcemi obrazů, která byla pořízena v roce 1945 ve vyšebrodském klášteře. Tam se tehdy všecha nakradená a z části i nakoupená díla z Hitlerovy sbírky shromažďovala.

Památkáři pak Jiřímu Kuchařovi potvrdili, že některé obrazy zachycené v dokumentaci, skutečně mají. Nakonec se ukázalo, že jde o sedm pláten, vesměs s nacistickou tématikou a německou symbolikou.

„Většinu Hitlerovy sbírky odvezli Američané. O tyto obrazy ale neměli zájem,“ vysvětlil Jiří Kuchař, autor knih o Hitlerově sbírce v Čechách. Podle něj tu zůstanou už napořád. „Jsou majetkem státu. Hitler neměl dědice a Bavorsko o ně nestojí,“ dodal.

Veřejnost je neuvidí

Veřejnost je ale zřejmě nikdy nespatří. S jejich vystavením pracovníci Národního památkového ústavu rozhodně nepočítají. „Nebylo by to vhodné už vzhledem k jejich minulosti i námětu,“ řekl Petr Soukal. Po včerejším krátkém představení médiím proto opět zmizely v depozitáři.

gogo ( 28. února 2012 11:57 )

Náckové z Blesku se snaží seč mohou ...

Zobrazit celou diskusi