Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blesk vyzkoušel na vlastní kůži: Test genetických předpokladů

Reportér Jindřich Bíč na stopě vlastní DNA
Reportér Jindřich Bíč na stopě vlastní DNA  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Jindřich Bíč, mivrk - 
8. dubna 2012
11:26

Vyrostou z našich dětí vrcholoví sportovci nebo geniální hudebníci? Takovou otázku si určitě kladou mnozí rodiče. Odpověď přináší test genetických předpokladů Genoskop.

Vyzkoušel jsem si ho v pražské společnosti Genomac. A výsledek? Kdybych se věnoval sportu či hudbě, dosáhl bych mimořádných úspěchů! Na začátku je odběr slin. Poté dáte kartáček se vzorkem do zkumavky a za čtyři týdny si přijdete pro výsledky. Co vám tyto výsledky řeknou? „Podle nich rodiče zjistí fyzickou zdatnost dítěte, jestli má hudební sluch a zda má dítě sklony k závislostem,“ říká ředitelka pro výzkum Lucie Benešová (37).

Gen

Nejdříve se dozvíte, jestli vlastníte horolezecký gen. Ten, kdo ho má, dokáže neustále zvyšovat svoji výkonnost. Já ho mám! A mohl bych být podle testu vrcholovým sportovcem, kdybych k tomu byl od mládí vedený. Kdo horolezecký gen nemá, nedokáže zvyšovat svoji výkonnost. A pokud ano, musí se snažit mnohonásobně víc.

Děti bez horolezeckého genu je lepší do sportu nenutit. „Například moje starší dcera po krátkém pochodu říká, že už nemůže jít dál, ale je to dané geny. Její svaly se rychle unaví,“ vysvětluje Benešová.

Závislost

Dále vám Genoskop řekne, jestli máte hudební sluch. Já ano. Kdybych byl od malička vedený k hudbě, tak bych možná dnes vyprodával koncertní sály. Posledním zjišťovaným faktorem je sklon k závislostem. Někteří lidé si neustále musí zvyšovat dávku toho, co jim dělá potěšení. Může to být káva, cigarety, automaty, počítačové hry. Pokud tohle zjistí rodiče u svých dětí, měli by na ně dávat větší pozor.

U mě je riziko závislosti malé. V certifikátu, který jsem dostal, to je vysvětleno tak, že jsem schopen zajistit si pocit potěšení vlastními přirozenými mechanismy.

Cena

Za test zaplatíte 2450 Kč. Existuje ještě rozšířená verze Genoskop komplet, která stojí 6600 Kč. Tam se navíc dozvíte, jestli máte v genech zvýšenou chuť na sladké, citlivost k hořké chuti nebo zda jste geneticky spíše ranní ptáče, či sova.

keep.smiling ( 8. dubna 2012 19:22 )

keep.smiling ( 8. dubna 2012 19:21 )

Dvořáčku Dvořáčku!! Vzpamatuj se už konečně a chovej se patřičně! Nepřevlíkej se furt do jiných "kabátků" - jseš stejně k poznání. I kdyby sis namaloval pusu, vzal paruku a aj po.d.prdu (přišel s "ženským" nickem)

keep.smiling ( 8. dubna 2012 19:19 )

v.l.e.z.p.r.d.el.s.t.v.í - doplňuji to, co mi tak nízce vyhvězdičkovali.

keep.smiling ( 8. dubna 2012 19:17 )

jó, takovej horolezeckej gen není k zahození....ale stejně víc lidí má gen vlze***ství...co naplat, jsme stále v Čechách.. a tak se leze nějakou dobu směr Rusko, pak zase směr západ...

keep.smiling ( 8. dubna 2012 19:15 )

Zobrazit celou diskusi