Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Spadne budova od firmy Bögl a Krýsl lidem na hlavu?

Autor: Zbyněk Schnapka - 
22. srpna 2008
05:00

Spadlý most ve Studénce a budova Krajského úřadu v Plzni. Co mají společného? Firmu Bögl a Krýsl. Čeká nás zase tragédie?

Firma Bögl a Krýsl obě stavby realizovala. Most ve Studénce se zřítil a ve vlaku, který do trosek narazil, zahynulo sedm lidí. Budova v Plzni stojí. Zatím... Práce na ní finišují. A firma hazarduje se životy dělníků, některé stavební práce jsou navíc odfláknuté. Blesk má důkaz!

Fotografie ze stavby Blesk předložil k posouzení stavebním inženýrům a odborníkům na Inspektorátu bezpečnosti práce v Plzni. A výsledek? Experti byli šokováni.

"Z fotek je vidět, že oni snad porušují všechny předpisy a nařízení o bezpečnosti práce, které se porušit dají. Ta firma mne začíná opravdu zajímat," prohlásil ředitel plzeňského inspektorátu práce Miroslav Duchek.

"To je úplná lidová tvořivost," kroutil hlavou stavební inženýr Michal Novotný, když uviděl krkolomné konstrukce lešení, prken a "koz", po kterých se dělníci na stavbě pohybují. "Rozhodně by si tyto konstrukce neměli vytvářet podle své vlastní představivosti a pak je stavět. Statik by je měl navrhnout, aby byly bezpečné," říká Novotný, který pracuje na inspektorátu a prohřešky firem na stavbách řeší.

"Nejdéle v říjnu by se měli do budovy nastěhovat první úředníci. Stavba nás vyšla téměř na 80 milionů korun. Brzy by se měla kolaudovat," řekl náměstek hejtmana Vladislav Vilímec. Inženýři ale na snímcích viděli, jak některé práce firma odflákla.

"Každý zedník ví, že cihly nebo tvárnice by měly být provázané. Když už jsou stěny hotové a stavitel je potřebuje přizdít, musí se udělat kapsy a tvárnice provázat. Tady to ale není," říká Novotný.

Dělníci také třeba netrefili správnou výšku parapetu. Místo aby parapet podbetonovali a pak přidali i pěnu, tak do mezery nastříkali pouze pěnu. A to by být nemělo. Kolik dalších prohřešků stavba skrývá, nikdo neví. Na stavbě firmy Bögl a Krýsl je proto všudypřítomný hrozný nepořádek vlastně už tím nejméně "zajímavým"...

Co na to firma Bögl a Krýsl?

Blesk chtěl samozřejmě znát i stanovisko firmy Bögl a Krýsl. Zakázku provádí odštěpný závod firmy Bögl a Krýsl v Dobřanech na Plzeňsku. Žena na sekretariátu ředitele odkázovala na mluvčího firmy Jana Nováčka. Blesk mu telefonoval. Mluvčí chtěl poslat otázky e-mailem. Do uzávěrky deníku však odpověď nedorazila.

(Víte kolika lidem nehoda ve Studénce zničila život? Čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání