Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejslušnější úřednice Česka: Postavila se korupci a dostala padáka!

Soud vyhrála, ale práci jí to nevrátilo
Soud vyhrála, ale práci jí to nevrátilo  (Autor: Foto Blesk - Gabriela Peringerová)
Autor: Gabriela Peringerová, evakk - 
17. ledna 2012
23:02

Zaříznu tě jako podsvinče!“ hrozil tajemník Městského úřadu ve Znojmě Vladimír Krejčíř své podřízené a šéfce majetkového odboru Renatě Horákové (43). Nechtěla totiž podepsat smlouvy na nevýhodný pronájem pozemků města. Tajemník skončil ve vazbě, Renata Horáková dostala od Nadačního fondu proti korupci cenu a 300 tisíc korun. Jenže z úřadu ji propustili a nyní je nezaměstnaná.

Renata Horáková se statečně postavila nejen nekalým praktikám bývalého tajemníka, ale nesmířila se ani se ztrátou místa. U soudu nyní po městě právem požaduje finanční kompenzaci a potvrzení, že jednala správně.

„Měla jsem se chovat k majetku města jako řádný hospodář. Ale v okamžiku, kdy jsem upozornila na nekalosti, mě nejdřív přeložili do archivu a pak propustili,“ říká žena, která si od dnes již bývalého tajemníka vyslechla i urážky a výhrůžky.

Satisfakce se dočkala až po dvou letech. Spor končí smírem s tím, že odvolání úřednice z pozice šéfky odboru bylo neplatné. „Je hezké, že město uznalo, že jsem byla odvolána protiprávně. Na druhou stranu tvrdí, že místo pro mě nemají. Úředníka, který upozorní na korupci, nechtějí. Přitom bych se ráda vrátila,“ říká smutně Horáková.

Dva roky od okamžiku, kdy na bývalého tajemníka kvůli korupci podala trestní oznámení, ji stály hodně sil. „Nelituji toho, co jsem udělala. I když jsem bez práce a vystavena pomluvám. Naštěstí rodina stojí za mnou, dcera říká, že je na mě pyšná,“ dodává statečná žena, díky níž město nepřišlo o desítky milionů korun.

O co ve Znojmě šlo

Úřednice odmítla podepsat podivný pronájem pozemků lokality Malá Louka za dvě koruny na metr čtvereční. Nechtěla na tento pozemek zároveň vložit věcné břemeno, což by znamenalo, že město by s ním už nemohlo nijak nakládat. Běžný pronájem pozemků v této lokalitě je 20 korun za metr čtvereční. Prodejem pozemků by město Znojmo mohlo získat 89 milionů.

kajo67 ( 20. ledna 2012 13:25 )

kopeček601-plně souhlasím ,ale moc tomu nevěřím.Český národ je národ hňupů kteří jen naříkají na stránkách internetu a v hospodách.Držím všem palce,aby to 3.3.012 vyšlo.Díky za článek.

jana999 ( 18. ledna 2012 16:37 )

no tak vidíš, že jsme si to nezvolili, já jsem se dokonce stala členem vv, abych věděla, jestli je můžu volit, abych si nenaběhla, jak se zelenýma, dopadlo to tak, že jsem můj hlas dala komunistům, opravdu, už sázím jen na ně a jestli i ti nás podrazej, tak je to v háji

anka ( 18. ledna 2012 14:00 )

pani bych poradila vziti mesto k soudu.......Jinak je to velka ostatuda pro mesto....i nasi vladu...

nm48 ( 18. ledna 2012 12:47 )

je jasný pokud stát sám nepodnikne ty správný kroky tak tito paraziti tu budou pořád ale než se to stane to uplyne ještě hodně vody a docela je možné že žádná voda nebude je mi stoho zle

honza666 ( 18. ledna 2012 12:03 )

Kdepak, začíná to u voleb.

Zobrazit celou diskusi