Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Mrtví dělníci ze Soukenické: 3 Bulhaři, 1 Ukrajinec

Zřícený dům v Soukenické 25.
Zřícený dům v Soukenické 25.  (Autor: Foto Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, rvs - 
6. října 2009
11:48

Policie už identifikovala muže, kteří v pátek zemřeli při zřícení části domu v pražské Soukenické ulici. Všichni čtyři muži pocházeli ze zahraničí, tři z Bulharska, jeden z Ukrajiny.

Kriminalisté zjišťují, co pád části opravované budovy způsobilo. "Musí určit, kde se přesně stala chyba. Co způsobilo, že se budova zbortila a kdo za to nese odpovědnost," řekl serveru iDnes šéf kriminalistů Vladimír Veselý. Do vyšetřování se nyní zapojí i soudní znalec, který pro policisty vypracuje odborný posudek. .

Zatím není ani jasné, kdy přesně dělníci zemřeli. "Pitva by měla určit přesnou příčinu smrti. Je to ale spíš taková formalita, protože to, jak dělníci zemřeli, víme všichni. A vzhledem k tomu, jak byla jejich těla zdeformovaná, bude asi problém zjistit, které konkrétní zranění je zabilo," říká Veselý.

Všichni čtyři zahraniční dělníci bydleli údajně na okraji Prahy ve velice stísněných podmínkách a objevily se i informace, že pracovali načerno. Daniel Rada, spolumajitel firmy Sting Praha, která dělníky zaměstnávala, toto podezření odmítá a policie ho nechce až do výsledků šetření komentovat. Zřícenou stavbu si v pondělí přišli prohlédnout zástupci španělských majitelů objektu. Ti se podle předběžného vyjádření chystají rodiny dělníků finančně odškodnit.

Co se vlastně stalo

V dvorní části domu v Soukenické ulici se v pátek zřítily stropy, které zasypaly čtyři patrně zahraniční dělníky. Podle dosavadního vyšetřování stavebního úřadu se firma Sting Praha snažila posílit nosné zdi budovy. Dělníci přitom podle svědků používali sbíjecí kladiva, která údajně narušila statiku kleneb v horních patrech. "Pak už to byl dominový efekt," řekl vedoucí stavebního odboru Prahy 1 Oldřich Dajbych. Dodal však, že příčin zhroucení stavby může být více, například špatně zvolený postup prací.

Spolumajitel stavební společnosti Rada popřel, že by firma prováděla nepovolené práce. "Pokud se tam něco dělo navíc, tak to bylo vždy na pokyn statika celé akce," prohlásil.


Soukenická je z obou směrů uzavřená Soukenická je z obou směrů uzavřená | ČTK


Dům se zbourá

Podle Oldřicha Dajbycha odpovědnost vždy nese ten, kdo si stavbu zadal, kdo staví, a stavbyvedoucí. "Každý má svůj díl odpovědnosti," řekl. Za práce na staveništi odpovídá stavbyvedoucí a za něj zase nese odpovědnost stavební firma.

Dajbych také zdůraznil, že firma neměla povolení pro práce, které podle výsledků dosavadních šetření činila. V nosných zdech se měly podle projektu uskutečnit pouze dílčí úpravy. Společnost požádala o změnu stavebního povolení, kvůli neúplnosti žádosti ale toto povolení vydáno nebylo, uvedl.

Stavební úřad nyní vyzval majitele domu, kterým je firma Galerie - sen s r.o. se španělskými vlastníky, aby do středy navrhl řešení, jak dočasně zajistit statiku zbylých částí objektu. To má umožnit odklízecí práce a následnou demolici celé budovy.

Praha 1: Už se to nebude opakovat!

Vedení radnice Prahy 1 slibuje, že podobná tragédie se nebude na jejím území opakovat. Starosta Petr Hejma (ODS) proto vyzval stavební úřad, aby preventivně prověřil všechny stavby, u kterých by mohlo hrozit nebezpečí. Podle Dajbycha bude úřad prověřovat asi deset až dvacet domů. Jako příklad uvedl stavební úpravy na budovách v ulicích Palackého, Opletalově nebo Panské.

Hejma také požaduje přísné potrestání viníků. Stavební úřad může udělit pokuty v řádu statisíců až milionů korun. "To je strašně málo. Musíme je hnát k zodpovědnosti za zmaření životů. Chceme, aby to bylo mementem, výstrahou pro další stavebníky," zdůraznil starosta.

suny ( 9. října 2009 13:41 )

A predstav si ted ze v Bulharska jeste nevi jak se menujou ti chlape ktere zemreli

suny ( 9. října 2009 13:37 )

Souhlasim ja sem s Bulharska a uzila sem si to tady s agentura ver mi

suny ( 9. října 2009 13:35 )

vi taki u nas v Bulharsko priedete na dovolenou a pokud se stane autonehoda tak sem si ista ze nikdo na napise takova blbost jako:At se koupat na Cheske more

suny ( 9. října 2009 13:30 )

Ja sem od ti dalsi jak si zikala ale ne jenom ti lidi s bulharska vrazdi a kradou.Ne smis mluvit o jedna nacie ktera a ni ne znas.I kdi bi si znala nekoho s bulharska to ne znamena ze sme vsehni steini tak jako v Chehah.Muzu zict ze tadi taki jako v Bulharko ma spatni nebo hodni lidi ale podle mne zalezi ne tebe jak to beres

marekmusil ( 6. října 2009 19:13 )

http://tojesila.cz/ na techlech strankach se pise, ze zpevacka Lucie Bila je tehotna s cernochem !! maj i foto !!

Zobrazit celou diskusi