Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Před Putinem šla na své svatbě ministryně do kolen. Ponížila se, ať skončí, šijí do ní

Autor: ČTK, simao - 
20. srpna 2018
20:05

Vášnivou debatu vyvolalo v Rakousku pukrle, které po tanci s ruským prezidentem Vladimirem Putinem udělala na své sobotní svatbě ministryně zahraničí Karin Kneisslová. Na sociálních sítích i v novinách se objevují obvinění z lokajství a ponižování se před Ruskem, ale i obhajoba šéfky rakouské diplomacie, která podle mnohých prokázala jen dobré vychování.

Ruský prezident Putin byl v sobotu jedním z prominentních hostů na svatbě rakouské ministryně zahraničí Kneisslové, kterou do vlády nominovala Svobodná strana Rakouska (FPÖ) známá svými proruskými postoji. Už samotná účast Putina na soukromé oslavě ve štýrské obci Gamlitz se minulý týden stala terčem kritiky opozice i médií.

Nový náboj dalo kritice video, které zveřejnila anglickojazyčná odnož ruské zpravodajské stanice RT (dříve Russia Today). Rakouská šéfdiplomatka Kneisslová se podle záznamu po tanci s Putinem hluboce uklonila.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Neměla se takhle uklánět, kritizují ministryni

Na sociálních sítích si kvůli svému pukrleti vysloužila kritiku. Podle mnohých se před šéfem Kremlu zbytečně ponížila, někteří jí vyčítají naivitu, neboť Rusko podle nich její úklony využije ve své propagandě.

„Jak neprofesionální může jen někdo v pozici ministryně zahraničí být, aby umožnil vznik obrázků, které ho ukazují klečícího před Putinem,“ napsal na twitteru levicový novinář Robert Misik. „I když je to jen rozverné pukrle po tanci, tak se přece ví, že takové obrázky nesmějí vznikat,“ dodal.

Kritiku si Kneisslová vysloužila také v některých médiích. Například deník Österreich její úklonu označil za „pokleknutí před Putinem“. „Jako ministryně zahraničí je Kneisslová po sobotním pokleknutí neobhajitelná,“ napsal liberální list Der Standard.

Ví, co se patří, hájí ji šéf strany

Řada opozičních politiků vyzvala šéfku diplomacie, aby odstoupila. Heinz-Christian Strache, předseda strany FPÖ, která uznávanou 53letou odbornici na Blízký východ do vlády nominovala, Kneisslovou dnes obhajoval. „Někteří novináři by si měli přečíst Kniggeho,“ napsal na Facebooku s odkazem na knihu O obcování s lidmi, nejznámější dílo německého spisovatele Adolpha von Kniggeho, jehož jméno je v německojazyčných dílech synonymem vybraného chování.

„Ministryně zahraničí Karin Kneisslová... ví, co se patří. Tančící svatební diplomacie se slušností, přátelskostí a dobrým chováním - lépe není možné Rakousko zastupovat!“ dodal Strache.

Na stranu členky rakouské vlády se postavil také šéf slavné vídeňské taneční školy Thomas Schäfer-Elmayer. „Při každé plesové akci dělají dámy před svým partnerem pukrle,“ řekl. Připustil nicméně, že zahraniční hosté takové gesto často chybně interpretují. Na dotaz, zda si dokáže představit, že by před Putinem pukrle udělala německá kancléřka Angela Merkelová, taneční mistr odpověděl, že ne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 21. srpna 2018 07:48 )

Do eteru rvou vzdy nejvetsi zbabelci,tak jako na anonimnich diskusich,kdyz kyz je to z oci do oci to je potom omluv a jekotu😂😂😂

kamjdu ( 20. srpna 2018 23:48 )

Moudrá to žena. Dobře ví že Putin je moudrý politik.

marmat ( 20. srpna 2018 23:20 )

Ona tam ve skutečnosti potřebovala páreček komiků z naší diskuze (PODE MNOU)!

Zobrazit celou diskusi