Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtelná jeskynní nemoc je i v Česku. Zachráněným chlapcům hrozí také „ničivá fobie“

Video se připravuje ...
Autor: vei, bud - 
11. července 2018
05:00

Prožili si peklo. 12 chlapců uvězněných v jeskynním komplexu v Thajsku se dostalo na svobodu, jako posledního vytáhli záchranáři z jeskyně i jejich 25letého trenéra. Modlitby řady lidí byly vyslyšeny. Děti však stále nejsou mimo ohrožení života. Lékaři části z nich podávají léky na plicní infekci, projevit se může i histoplazmóza, tzv. jeskynní nemoc, která ve vzácných případech hrozí i v Česku. A podle dětského psychoterapeuta mohou zachránění čelit také „ničivé fobii“.

Nelehké měsíce a možná i roky má před sebou dvanáct chlapců, které záchranáři vytáhli ze zaplaveného podzemí. Emočně silný zážitek může ovlivnit celý jejich život a objevit se mohou i různé fobie, třeba strach z vody. Ve studiu Blesku to řekl dětský psychoterapeut Miloslav Čedík. „Nelze odhadnout, v jakých extrémních situacích se ty vzpomínky z podvědomí vyplaví,“ uvedl v rozhovoru.

Psychoterapeut popsal, co čeká zachráněné chlapce

Fotbalisté ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři je vysvobodili až po 18 dnech a není vyloučeno, že tyto dramatické chvíle ovlivní celý budoucí život chlapců.

„Byli v extrémní situaci. Můžeme se jen domnívat, co prožívali,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy dětský psychoterapeut Miloslav Čedík. S návratem do života se podle něj chlapci mohou vyrovnávat různě. „Někdo bude lékařskou a psychologickou podporu potřebovat více, někdo kratší dobu.“

Strach z vody i trvalé následky

Zážitky a vzpomínky v chlapcích zůstanou napořád. „Bylo to pro ně emočně velmi silné. Když máte v sobě nějaké zážitky, jsou ve vás přítomny. Nelze odhadnout, v jakých extrémních situacích se ty vzpomínky z podvědomí vyplaví a jak to ovlivní jejich život. Nelze vyloučit ani trvalé následky, třeba strach z vody nebo jiné fobie. Nelze vyloučit v podstatě nic,“ řekl expert.

Někteří chlapci ale mohou vše zvládnout lépe. „Může to odeznít velmi rychle a mohou se relativně snadno zařadit do běžného života. Každá zátěžová situace, kterou překonáte, je něco, co vám dává do dalšího života zdroje inspirace a energie. Ti kluci budou díky tomu opravdu nerozlučný tým,“ myslí si Čedík.

Pozornost a zájem je může zničit

Zároveň varuje také před velkou pozorností, kterou budou chlapci v následujících týdnech přitahovat. Někteří lidé v nich mohou vidět snadný výdělek a mohou je chtít zneužít. Dají se očekávat třeba nabídky k vystupování v televizi a už se objevily spekulace o tom, že by se podle události natočil film.

„Je potřeba jim dát oddych a naslouchat jim. Je jasné, že taková věc přiláká spoustu lidí a zájmu, ale tento tlak by se k dětem neměl dostat, aby se mohly vrátit do normálního života. Všechny nabídky by měly odmítat,“ řekl psychoterapeut. Jako příklad i uvedl fotbalový tým Manchester United, který je pozval na svůj stadion.

Strašák jménem histoplazmóza

Velmi těžké budou pro všechny chlapce především nejbližší dny, které budou trávit v izolaci, a to i od rodiny. Objevilo se totiž podezření, že se v jeskyni nakazili histoplazmózou, takzvanou jeskynní nemocí. A právě izolace i vědomí, že všechno ještě neskončilo, mohou být podle experta Čedíka náročné.

Histoplazmóza je infekční onemocnění, které může být i smrtelné. I když člověk akutní fázi nemoci přežije, není často schopen se histoplazmózy zcela zbavit. Nemoc přetrvává ve formě infekčních ložisek v plicích i jiných orgánech. Infekce se šíří třeba plísněmi nebo v netopýřím trusu a nakazit se lidé mohou třeba v jeskyních.

Ohrožení jsou ale hlavně lidé s oslabenou imunitou a v Česku je navíc onemocnění velmi vzácné. „Za 35 let jsem se s tímto onemocněním nesetkala,“ řekla pro Blesk Zprávy Stanislava Šimková, primářka infekčního oddělení pražské Thomayerovy nemocnice.

Takto probíhala evakuace uvězněných chlapců:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jirsbe ( 11. července 2018 22:40 )

zastupce trenera ale buh vi jestli tam taky v te dobe kdyz tam lezli nejake upozorneni napsane bylo

jirsbe ( 11. července 2018 22:16 )

akce skoncila a media potrebuji na toto tema napsat par clanku nevim proc by meli mit nejake nasledky atd ti kluci nebyli v soku kdyz je nasli nepanikarili byli v pohode oni na to prostredi museji byt zvikli a tak se z toho hned nepo srali a proste si dokazali poradit ale meli teda kliku ze je vcas nasli

paula ( 11. července 2018 12:26 )

Pro petrzn: Vy jste tam byl s nimi, že to všechno tak dobře víte? Nebo jste jedním ze záchranářů? Tupče.

pajato73 ( 11. července 2018 12:12 )

petrzn: jsi analfabet? neumis cist?

adorator ( 11. července 2018 10:54 )

No, nedá. Úzký vchod a jestliže se proti vám hrne masa vody, tak asi nepoběžíte přímo do ní( už by jaksi nebylo koho zachraňovat). Ono déšť v Česku není monzunový liják. A výstraha u vchodu byla až od července, déšť přišel náhle.

Zobrazit celou diskusi