Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Exploze na rušném nádraží v Bruselu. Zneškodněný útočník volal „Alláhu akbar“

Autor: ČTK, val - 
21. června 2017
00:35

Velkému neštěstí se podařilo zabránit policistům na bruselském centrálním nádraží, když zneutralizovali útočníka se sebevražednou vestou s trhavinou. Belgická policie uvedla, že „incident“ má pod kontrolou. Federální prokuratura později potvrdila, že útočník je mrtvý a vojáci ho rychle zneškodnili. Incident označila za „teroristický útok“. Nikdo další zraněn nebyl.

„Na centrálním nádraží se odehrál incident. Byla tam exploze kolem jedné osoby. Ta osoba byla zneškodněna vojáky, kteří byli na místě,“ citovala agentura Reuters mluvčího policie. „V tuto chvíli je policie ve velkém počtu na nádraží a všechno je pod kontrolou,“ dodal.

List Het Laatste Nieuws s odvoláním na očitého svědka události napsal, že jistý muž volal arabsky Alláhu akbar (Bůh je veliký) a poté se ozvala menší exploze. Na místo se prý seběhli vojáci, kteří viděli trčet dráty z oblečení muže, kterého postřelili.

Na sociálních sítích už se začaly objevovat fotografie z místa činu:

Provoz na nádraží byl zastaven, prostor evakuován a okolí policie uzavřela. Mluvčí hasičů Pierre Meys potvrdil, že na nádraží se odehrál jistý druh exploze a že na místě jsou také hasiči.

U nádražních přepážek se podle belgického listu ozvala exploze. Provoz na nádraží byl zastaven, prostor evakuován a okolí policie uzavřela. Mluvčí hasičů Pierre Meys potvrdil, že na nádraží se odehrál jistý druh exploze a že na místě jsou také hasiči.

Výbušné zařízení chtěl podezřelý spustit ve chvíli, kdy vzbudil pozornost ozbrojené hlídky, informoval La Libre.

Ozbrojené jednotky přijíždějí na místo činu:

„Přerušeny byly dvě linky metra a některé autobusy, které přímo projíždí hlavním nádražím,“ hlásí z Bruselu zpravodaj Blesk.cz. Dalších autobusů se ale omezení nedotkla. „Jedu jako vždycky, žádná změna,“ uvedl řidič linky 95, která končí na zastávce Grand Place, evakuovaného náměstí v centru města.

V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 20. června 2017 23:10 )

Inženýr pyrotechnik chtěl otestovat pestrobarevný ohňostroj a policie ho zdrží.

maruch ( 20. června 2017 22:17 )

petr1982: Musím Tě, i když nerad opravit ne 50%, ale 75%

petr1982 ( 20. června 2017 22:10 )

Multikulti v praxi. Zamyslel se někdo nad opakem multikulti, kdyby všichni černoši, arabové, cikáni žili ve svým původních zemích? To by se v Evropě žilo krásně, o minimálně 50% méně lidí ve vězeních, o minimálně 50% méně znásilnění, o minimálně 50% méně výdajů na sociální dávky atd atd....

Zobrazit celou diskusi