Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Polární záře „pobláznila“ řidiče. Policie musela sledování oblohy zakázat

Autor: bk - 
19. února 2017
12:51

Polární záře je krásný světelný jev, který na obloze vytvoří směsici měnících se barev a tvarů. Pohled na ni si nenechá ujít řada lidí. Dokonce ani řidiči auta, kteří na barevné nebe fascinovaně hledí během jízdy. Kvůli tomu už bylo na Islandu způsobeno mnoho dopravních nehod a přestupků. Tamní policisté proto sledování oblohy během jízdy zakazují, informoval web BBC.

Islandská policie zjistila, že za řadou dopravních nehod v zemi stojí i pozorování oblohy. Řidiči, uchváceni krásou polární záře, se často neřízeně pohybují po silnici. Zpočátku to vypadá, že auto je řízeno opilým člověkem. Během kontroly se však ukáže, že řidič je naprosto střízlivý a jen hledí na oblohu. Pro tento jev silničního provozu dokonce vznikl termín „řízení pod vlivem aurory bodalis“. Policisté proto musejí motoristy varovat, aby si pohled na zbarvené nebe odpustili a raději se věnovali bezpečné jízdě.

Řadu nehod mají na svědomí i turisté. Podle policie způsobili už mnhoho dopravních kolizí jen z toho důvodu, že kvůli vyfotografování určitého objeku náhle a nečekaně zastavili svůj vůz. „Jsou schopni nabourat i kvůli focení procházejících ovcí či koní,“ uvedla islandská dopravní policie pro BBC.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi