Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Útočníci v kostele použili rukojmí jako živé štíty: Takhle je policisté sejmuli!

Autor: haj - 
27. července 2016
20:35

Obyčejná návštěva kostela ve francouzském městě Saint-Etienne-du-Rouvray se v úterý odpoledne proměnila v peklo na zemi. Dovnitř vtrhla dvojice mladých katů z ISIS a podřízla hrdlo zdejšímu faráři. Z jeptišek i věřících se rázem stali rukojmí a nastaly pro ně ty nejhorší chvíle v životě, kdy byli teroristům vydáni na milost. Ti přímo před jejich zraky pobodali jednoho z nich, seniora Guye (68), který přežil jen díky tomu, že předstíral smrt.

„Nejdřív mu podřezali krk. Padl obličejem nahoru, směrem k nám. Bylo vidět, jak mu teče z úst krev. Pak ho řezali a řezali, až byl konec,“ popsala pro rozhlasovou stanici RMC brutální vraždu faráře Jacqua Hamela (†85) Jeanine, kterou džihádisté ušetřili stejně jako tři jeptišky. Svůj hněv si ovšem zchladili na mužském pokolení. „Mému muži dali telefon, aby natočil nebo vyfotil, jak otce popravují. Pak mého manžela vzali a dělali mu totéž,“ dodala vystrašená žena.

Sama musela se strachem sledovat, jak jejího milovaného manžela útočníci několikrát bodají do krku, paží i zad. „Chtěli ho zabít jako kněze. Aby přežil a nepřitahoval další pozornost, hrál mrtvého,“ vysvětlila Jeanine s tím, že manžel nakonec masakr v kostele přežil. Nyní je v nemocnici a jeho žena už ho stihla i navštívit. „Viděla jsem, jak se trochu pohnul, zotavuje se dobře. Neztratil vědomí. Prsty si tlačil na rány, aby neztratil tolik krve. Ale než jej odnesli, trvalo to dlouho,“ vypověděla žena.

Ta se ještě stále v myšlenkách vrací k hrůzným momentům, kdy netušila, že manžel smrt jen hraje. „Dívala jsem se na něj a myslela si, že je mrtvý. A že teď je řada na nás. Teroristé mě drželi vzadu a ke krku mi přiložili zbraň. Jestli byla falešná? Nevím, ale měla jsem ji u krku. Pak si naostřili nože. To je všechno,“ dodala rukojmí.

Už možná ani nedoufala, že přežije. Jedné ze zajatých jeptišek, sestře Danielle, se ovšem podařilo uprchnout a přivolat na pomoc policii. Během dramatického zásahu se vrazi neštítili Jeanine i zbytek rukojmích použít coby lidské štíty. I přesto však oba dva, Adela Kermiche i Abdela Malika, zasáhly policejní kulky a zabily je.

Policejní akci měl z protějšího domu jako na talíři sedmnáctiletý kluk „Mathis“, který neváhal a vše natočil na video, které později poslal francouzskému webu Le Telegramme. Když záběry natáčel, netušil ani, co se vlastně stalo. „Je tu slyšet střelba, je tu armáda a všecko,“ vysvětluje nejprve. Vzápětí dodává, že někoho uvnitř slyší vykřikovat „Allahu Akbar“ a cosi o bombách. „Zrovna teď řekli, že umřeli dva lidi. To je šílený,“ komentuje teenager situaci.

Podívejte se na video policejního zásahu u kostela v Normandii, které natočil mladík z protějšího domu:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi