Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po plzeňských právech se objevila další rychloškola!

Hlavní budova Vysoké školy finanční a správní
 (Autor: wikipedia.org)
Autor: ČTK, šim - 
23. října 2009
07:19

Další školou v Česku, kde lze titul získat za podezřelých okolností, je podle pátečních Hospodářských novin Vysoká škola finanční a správní (VŠFS).

Škola má nejenom vysoký počet studentů z řad politiků pražské radnice, ale i vysoký počet absolventů, kteří titul získali za pár měsíců. A diplomová práce nemusí splňovat ani základní kritéria odborného textu, píše deník.

Například zastupitel na Praze 9 Jan Štrof (ČSSD) ve své diplomové práci nepoužívá platná citační pravidla a nedrží se ani manuálu samotné VŠFS. Štrof navíc zvládl standardně pětileté studium za šestnáct měsíců, zjistil list v informačním systému školy. Štrof se hájí tím, že na VŠFS přešel z jiné školy, kde ovšem studoval jiný obor. Podobně své tempo vysvětlují i jiní prominentní absolventi.

Skandál na vysoké škole v Praze: Rektorka promluvila!

Na škole podle serveru iDnes.cz zřejmě náhodou studovalo více odpůrců předsedy ODS Mirka Topolánka. Školu vystudoval i náměstek pražského primátora Pavel Klega a bývalý zastupitel Otto Kichner. Radní Prahy 10 Milan Richter je ve správní radě školy.

Z údajů interního studentského systému také vyplývá, že radní pro oblast územního rozvoje Prahy Martin Langmajer (ODS) získal bakalářský titul nikoli za tři roky, jak trvá řádné studium, ale za rok a čtvrt. "Já tam studoval sedm let, skoro od počátku. A ještě studuju. Dělal jsem bakalářskou práci o změnách územního plánu," řekl Langmajer. Měl prý přerušené studium, a tím se prý do školního systému dostala chyba.

Na VŠFS si doplňovali vzdělání i další politici, třeba první místopředseda ODS David Vodrážka. Ten si zase inženýrský diplom odnesl o rok dříve než ostatní studenti. "VŠFS umožňuje dělat zkoušky i přes prázdniny, tím jsem si to urychlil," řekl deníku Vodrážka.

Výčet vlivných studentů tím nekončí, dalším je například poslanec za ČSSD Miroslav Svoboda nebo třeba člen zastupitelstva na Praze 10 Tomáš Hrdlička (ODS), který podle školní databáze zvládl bakaláře i inženýra dohromady za dva roky. "To je nesmysl, začal jsem tam studovat v roce 2002, pak jsem přerušil. Celkem jsem tam pobyl 52 měsíců," řekl deníku Svoboda.

Podle zástupců školy je sice možné při přechodu z jiné fakulty zkrátit dobu studia, ale rozhodně ne na tuto dobu. "Za dva roky bakalářské i magisterské studium rozhodně vystudovat nejde. Studium si lze zkrátit pouze tehdy, když škola uzná kredity z jiné školy, ale platí to jen u bakalářského studia," uvedla mluvčí VŠFS Magdalena Straková, která však odpovídala pouze prostřednictvím SMS ze zahraničí.

VŠFS funguje od roku 2000 a rychle se rozrostla. Dnes nabízí vzdělání už od mateřské školy. Jejími zakladateli jsou společnost Czech Coal (bývalá Mostecká uhelná), kterou Mirek Topolánek obviňuje z pádu vlády a Bankovní akademie. Ta je ale akciovkou a dohled, kdo za ní majetkově stojí, proto nelze. Třešničkou na dortu je informace, že po rozchodu Mirka Topolánka a Pavly Topolánkové Czech Coal manželku předsedy ODS zaměstnal na VŠFS jako kancléřku.

anasyi ( 26. října 2009 15:55 )

ja uz nicemu,co je na papire napsano neverim,me pouze zajima realita,jak to funguje.Pokud mi nekdo z politiku ukaze kus papiru,ze cesko neprochazi krizi,protoze krivky na papire se drzi dle harmonogramu a je viditelne a ukazuje se tvrda realita,ze cesko se riti do nejvetsi hloubky svetove krize,ze po dobu minimalne 30 let,narod nebude zit,ale prezivat ze zivota,ktery preziva nyni.Jde nam i o to,co nam treba tihle studenti predvedou.Rychlokvasky se uz predvedli

anasyi ( 26. října 2009 15:47 )

napiste nam,jak Vy si predstavujete,ze by mela probehnout zachrana ceske republiky v ekonomicke sfere,jaky to bude mit dopad na ceskou republiku,az se stane euro menou teto zeme,jaky to bude mit socialni dopad na narod.Studujete uz tri roky na VSFS.

gogo ( 26. října 2009 15:43 )

Papír : Realita :

gogo ( 26. října 2009 15:41 )

Bohužel. I na př. desetiletý vývoj "Velké francouzské revoluce" nás poučil o tom, že často ten kdo vystřídá někoho, nemusí být lepší než ten "střídaný". A pokud se najde občas zázrakem někdo opravdu slušný a poctivý mezi politiky, je buď zastrašen či zlikvidován. Tak praví dějiny lidstva....

anasyi ( 26. října 2009 15:41 )

fisch,vas prispevek je o cem.Jste stastny clovek,ze muzete studovat vysokou skolu,proc se rozcilujete?Pro druhe?Vy vsechny osobne a dobre na skole znate?Znate jejich zivotopisy?Vzdycky platilo a bude platit,ze zakony a interni podminky cehokoliv jsou od toho,aby se porusovali.me spise zajima,jestli se skola drzi vydanymi zakony a predpisy vydane Ministerstvem skolstvi.Vzdy u vseho je rub a lic,tak i v zakonech a hlavne v internich zakonech.Bulvar z neceho musi cerpat,nekdo mu musi podavat informace,aby mel o cem psat

Zobrazit celou diskusi