Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Smrt Moniky a Klárky: Co se stalo na pokoji a proč v Egyptě říkali, že měly rozleptané žaludky?

Co se přesně stalo v hotelovém pokoji v Egyptě a jak zemřely Monika a Klárka?
Co se přesně stalo v hotelovém pokoji v Egyptě a jak zemřely Monika a Klárka?  (Autor: Archiv Blesku, archiv Petra K.)
Autor: simao, ČTK - 
9. března 2014
15:36

V případu smrti dvou Češek na letní dovolené panují opět nejasnosti. Manžel a otec Petr Kramný sedí ve vazbě, kriminalisté po návratu z vyšetřovaní v Egyptě tvrdí: Monika s Klárkou nebyly otráveny! Proč tedy egyptský doktor tvrdil, že měly rozleptané žaludky? A co se tedy vlastně stalo na pokoji ve čtyřhvězdičkovém hotelu Titanic Palace?

Dvě Češky loni v létě v egyptské Hurghadě nezemřely na otravu, jak se dosud spekulovalo. "Nebyla to intoxikace, jak je prezentováno. Pokud půjdeme do minulosti, policie o tom nikdy nemluvila," řekl FTV Prima ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek. Nechtěl však komentovat, co bylo příčinou smrti českých turistek. Jasné tak zůstává pouze to, že do vazby byl vzatý Petr Kramný - obviněný otec a manžel.

Nečekaný otazník: Byly Monika a Klárka udušeny?

Petr Kramný přitom k údajné otravě své rodiny v minulosti např. v ČT říkal: "Celý den jsme leželi v posteli, (manželka a dcera) mezitím zvracely, a pak začaly mít průjem." A také: "Já jsem byl na tom nejhůř, protože já jsem chodil zvracet tak šestkrát za hodinu, možná patnáctkrát. Dcera s manželkou to neměly takové strašné jako já."

V tajemném balíčku, který odeslal z Egypta české policii jako důkaz, pak měla být pozvracená mikina. "Závěry pitvy hovoří zcela jasně, že o intoxikaci nešlo. Na místě nebylo žádné zvracení a průjmy," upozornil však nyní Pospíšek. A dokonale tím šokoval.

Jak tedy Monika s Klárkou zemřely? Byly uškrceny, či udušeny ve spánku? Další varianty se nejeví příliš pravděpodobně, i když divokých scénářů by bylo více. Třeba to, že je vrah utopil v koupelně.

Hotelový doktor: Klárku jsme našli v podivné poloze

Jisté je, kde se vzaly informace o otravě. Spekulace totiž vyvolalo vyjádření šéfa egyptské státní nemocnice, která zjišťovala příčiny smrti turistek a kde probíhala egyptská pitva. Právě on mluvil o působení extrémně silného jedu, který rozhodně nepocházel ze stravy. "Žaludek mají úplně rozpadlý, a to z důvodu velkého množství jedu, který se oběma obětem do žaludku dostal. Je to jed, který ze žaludku udělá takovou rosolovitou konzistenci. Tedy velmi, opravdu velmi silný jed," řekl ředitel Hosám ad-Dín Hasal Českému Rozhlasu radiožurnál.

Hešam Hamed, šéf soukromé kliniky Thebs Hospital, která Petra Kramného přijala, však byl již tehdy zdrženlivější. Podivoval se nad tím, že by při otravě zemřely Češky ve stejný okamžik. Také upozornil na podivnou pozici holčičky, když ji našli. "Dítě bylo takto, to přece není spací pozice," natahoval doktor pokrčené ruce v reportáži FTV Prima a dodával: "Matka spala s maskou přes oči." Samotnému Kramnému sice vypumpovali na klinice žaludek, ale otravu neprodělal. Utrpěl prý psychický šok.

Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli českou holčičku Egyptský doktor ukazuje, v jaké pozici našli českou holčičku | Reprofoto FTV Prima

Čeští kriminalisté podle Primy měli už před cestou do Egypta k dispozici vyšetřovací spis tamní policie a v Egyptě nikoho nevyslýchali. Šestičlenný tým policistů policejního prezidia a moravskoslezských kriminalistů odletěl do Egypta minulou neděli. Měli za úkol navázat spolupráci s egyptskou policií a také se ptát na poznatky, které egyptské úřady při vyšetřování smrti dvou Češek shromáždily od loňského léta.

meridienn ( 6. dubna 2014 23:27 )

Nevěřím tomu, že Kramný vraždil. Zase budeme platit vazbu a ti, kteří si chtěli vysloužit další frčky, budou za svou mizernou práci dobře zaplaceni. Uvalit na něho vazbu a uvést důvod, možnost útěku, je naprostá zhovadilost. Vrátil se domů a nikam se nesnažil utíkat. Spolupracoval s policii a ochotně odpovídal na jejich přiblblé otázky. Také druhý důvod vazby je ukázka lidské hlouposti, jak může ovlivňovat svědky, když tam nikdo s ním nebyl. Pokud mají na mysli stupidní výpovědi kolegů z práce, kteří mu dokonce do skřínky podstrčili drogy, nebo stupidní keci kamarádek, které z ní udělaly šlapku, tak to je opravdu důvod k vazbě. Tu vazbu a odškodnění, by měli zaplatit právě ti, kteří se tak snažili zviditelnit a špinili ho kde mohli.

inocenta ( 11. března 2014 13:06 )

Nevím , ale slušní by se blokoivat neměli, což Aktuálně neakceptuje a blokuje si toho,kdo se mu "nelíbí". Petr Kramný je siceš podivný typ od pohledu, ale takových lidí je mraky. Vypadá to,že hotel, včetně hotelové léakře mluví tak, jak potřebují. Jistě si nepřejí mít vraha v personálu a ani nějakou nehodu.Proč pokoj hned pronbajali a neposlali i orřgány a těla až tak velmi pozdě? Proč tam neletěli naši ihned?

jana999 ( 11. března 2014 11:13 )

posmrtná křeč, nikdy o tom nic neslyšel?

atakdale ( 11. března 2014 10:52 )

je klidnej jak to hova.do... protože ví, co udělá a těší se na novej život, akorát nepočítal s tim, že to bude ve vězení

pardus01 ( 11. března 2014 08:07 )

 pro ipsace...nevim jestli si byl nekdy v Egypte ale tam NEMAJ pokojsky....tam vsechno delaj chlapi...sou to muslimaci nezapomen

Zobrazit celou diskusi