Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Eliška potřebuje vozík za 43 tisíc! Blesk jí ho koupí!

Autor: Ivana Žáková - 
9. června 2009
05:00

Špatnou zprávu mají lékaři z Fakultní nemocnice v pražském Motole. Několik dnů zkoumali zdravotní stav Elišky Bočanové (4) z Bohumína, která se narodila jen s půlkou páteře.

Je vůbec v Česku první s tímto vzácným postižením. Elišce chybí 15 centimetrů spodní části páteře, ale lékaři teď po pečlivém zvážení prohlásili: Holčičku operovat nemůžeme! Dívence doporučují speciální vozík, aby se mohla sama pohybovat a nemusela hopsat po rukou.

Nemá dva obratle, kostrč, křížové ani stydké kosti. Přesto prolomila veškeré medicínské prognózy. Lékaři jí nedávali žádnou naději, že se bude někdy sama pohybovat. Ale ona se sama pohybuje. Z Elišky vyrostla neuvěřitelná bojovnice.

Díky své zvídavé a temperamentní povaze se naučila sama sedět a pak i pohybovat pomocí rukou. Na nich dokáže hravě dělat i stojky. Hopsá na rukou jako koníček. Při tom používá kostky ze stavebnice, kterým říká kopýtka.

Klobouk před Eliškou smekají motolští lékaři. Díky Blesku se tam sešlo konzilium z několika lékařských oborů. Lékaři však pomoci Elišce zatím nedokážou. „Operace za současného stavu této milé dívenky, kdy jí chybí celá spodní část páteře a nemá tak ukončenou ani míchu, není zatím možná,“ sdělil Blesku lékař Fakultní nemocnice v Motole Tomáš Rosík.

Lékaře také překvapila vůle Elišky. „Je to velmi výřečná, usměvavá a čiperná holčička. Umí se sama pohybovat,“ shodují se lékaři. Protože operaci – nastavení spodní části páteře, zamítli, doporučili Elišce pravidelné lázně, na sezení ortézu a zejména speciální dětské vozítko Pantera Micro. To je určeno pro děti do tří let. Protože Eliška má jen 84 centimetrů, je vhodné také pro ni.

Vozík váží jen 3,5 kilogramu, takže jej dokáží lehce ovládat i ty nejmenší děti od 10 měsíců.


CO ZJISTILI LÉKAŘI V MOTOLE:

Neurologické a neurochirurgické konzilium: Operace a nastavení páteře nejsou možné. Ortopedické konzilium: Luxace obou kyčlí (jsou mimo kloubní jamky). Tím, že je omezena jejich hybnost, operace by byla zbytečná. Rehabilitační konzilium: Pro zlepšení soběstačnosti a možnosti delších přesunů je nezbytný speciální vozík Pantera Micro. Důležitý je pro rozvoj myšlení Elišky, aby se mohla sama pohybovat a naplnit tak svou přirozenou potřebu poznávat. Na sezení doma je vhodná ortéza na míru.

 

 

hani ( 9. června 2009 16:35 )

Stat musi kontrolovat genetycke nakazy - to je povinnost min. zdravotnictvi. A kdysi takove postizene deti ma to musi vse hradit absolutne zadarmo. Jestlize muze provozovat genetycky reaktor v Bohunice, Brno - musi i lecit. Jestlize ne muze zastavit zlocinny provoz-obchod genetyckym jedom - musi lecit zadarmo. Komunisty lecily a specialne, jako hned, nikoho ne nakazili. Farmaucevty a doktori maji m-o-o-c velke panize z nasi nemoce. Veda slibuje zlate hory zitra. Jenom ne dnes. A taky bude vic cukrovky, obtiz z cevami, srdcem, ledvinami a tak dal. Taky jeste vic nemocne deti - veda ne spanky, vynaleze jeste moc nemoce. M -O-O-C.

paila ( 9. června 2009 15:58 )

Je mi líto, že lékaři nemůžou Elišce pomoci operací, ale jsem ráda, že alespoň dostane vozík, který jí usnadní život. Taky ji a její rodině fandím.

bukajka ( 9. června 2009 15:30 )

Elišce držíme palečky,vše dobře dopadne.Máme tě rádi š a j

bukajka ( 9. června 2009 15:27 )

Pro likvidátora,jsi nehoráznej zmetek.Je úplně jedno o kom se píše,to jen ty nemůžeš unést to,že o tebe nikdo nemá zájem.S takových lidí,jako jsi ty je mi na blití.Mentál jsi jedině ty sám.Neboj na každou svini se někde vaří voda,ta tvá už má skoro bod varu.

mango ( 9. června 2009 13:01 )

Mentál jsi leda ty!! .Na světě jsou tisíce vážně nemocných a postižených děti, tato holčička má obrovskou sílu bojovat s nepřízní osudu a jestli ji Blesk zakoupí vozíček, tak je to jedině dobře.Příště zas mohou pomoci jiným, kteří to budou potřebovat.

Zobrazit celou diskusi